Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De ce îl plac unii români pe Trump?

TRump is over - Foto: Eric Baradat / AFP / Profimedia)

Foto: Eric Baradat / AFP / Profimedia

Sunt oameni care nu stiu să piardă. Cam asta înțelegem din ce se întâmplă în America după ce au fost anunțate rezultatele alegerilor. De obicei, cei care nu știu să piardă nu prea câștigă foarte des în general și de multe ori încearcă să se folosească de toate mijloacele pentru a învinge, uneori imorale, alteori ridicole. Dacă ne uităm la traiectoria lui Trump înainte de a deveni președinte al SUA observăm că a eșuat de multe ori în afacerile pe care le-a întreprins.

Ceea ce mă șochează în legătură cu percepția despre Trump în România este că foarte mulți români îl susțin și sunt dezamăgiți de rezultat. Deși în ultimii ani, în alegerile din România, românii au votat cu candidați pro valori europene și vestice, care lupta împotriva corupției, etc., când au trebuit să își arate susținerea pentru unul dintre candidații la presedenția SUA mulți l-au ales pe Trump, un candidat care are suspiciuni asupra sa că ar fi susținut de Rusia, suspiciuni în legătură cu taxele pe care nu le-ar fi plătit ca om de afaceri, și așa mai departe. Și dintre acești susținători ai lui Trump nu se găsesc numai votanți PSD.

Mulți oameni de cultură de la noi, mulți romani care au votat cu Iohannis de exemplu, s-au grăbit să fie optimiști pentru Trump imediat după noaptea alegerilor când situația nu era încă clară.

De ce îl plac românii pe Trump, chiar dacă în România nu ar vota cu un Dan Diaconescu, un Gigi Becali sau cu unul de tipul lui Vadim Tudor? Am exagerat puțin cu comparațiile, desigur, dar un pic din fiecare dintre aceste personaje autohtone se găsește în fostul președinte al SUA dacă urmărim declarațiile belicoase ale acestuia despre imigrație și ziduri, replicile de bădăran pe care le dă femeilor, conferințele de presă despre situația critică medicală în pandemie și “sfaturile” ridicole pe care le dă.

De asemenea, de ce îl plac pe Trump dacă în România nu ar vota cu un candidat care nu are o relație cordială cu liderii europeni ci, se pare, una foarte bună cu Rusia?

Românii îl plac pe Trump pentru că „e conservator în domeniile în care noi simțim că multiculturalismul va duce la pierirea culturii noastre”, chiar dacă mulți conservatori s-ar simți nu tocmai flatați să fie reprezentați de Trump.

Mulți compatrioți nu înțeleg nici mișcările din SUA pentru egalitate indiferent de rasă, background etnic, etc. Pentru că nu au locuit acolo, pentru că nu au fost în situațiile denunțate de protestatari și pentru că duc lipsă de empatie și cred că „nu e chiar așa de rău”. Pentru că doar urmărind filme hollywoodiene nu e de ajuns să iți faci o părere despre problema asta.

Alții, puțin mai informați, denunță programul economic al lui Biden și, ca americanii de origini cubaneze și venezuelene din Florida, se tem de comunism. Ei cred că mărirea taxelor pentru cei mai înstăriți sau pentru companii prospere duce la comunism, chiar dacă în țări precum Germania acest sistem funcționează foarte bine.

Toate caracteristicile acestea se găsesc și la americani, dar la ei populația cu studii peste medie tinde să își ascundă preferința pentru Trump. De aceea am avut și sondaje pre-alegeri derutante, unde Biden iesea câștigător detașat. Cam ca la noi după Revoluție: toți au votat cu Rațiu, dar cumva a ieșit tot Iliescu cu 85%.

Și totuși, faptul că Trump nu a fost ales a doua oară arată faptul că populația Americii nu mai vrea să fie reprezentată de un impostor care acum după alegeri se comportă ca un copil căruia i s-a luat jucăria.

Cam cât de slab poți să fii în primul mandat să nu fii reales în al doilea? În cazul în care până și George W. Bush a prins două mandate?

Articol preluat de pe blogul autorului

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tu te faci că plouă ori chiar habar n-ai de cel puțin două fapte esențiale: (1) Donald Trump a demontat în urmă cu ceva timp cu dovezi irefutabile (a dispus desecretizarea unor documente pe care le-a făcut publice) că toate acuzațiile care au început a-i fi aduse încă din momentul în care a ajuns la Casa Albă (unele de-a dreptul cretinoide și care au ajuns să se bată cap în cap unele cu altele), au fost niște făcături ordinare puse la cale de adversarii lui politici și nu numai!; (2) așa cum a spus de la începutul campaniei electorale - anume că dacă va ieși Joe Biden președinte al SUA, asta se va întâmpla doar printr-o fraudă electorală uriașă - ei, bine, acest fapt este acum o certitudine, tu pe ce lume trăiești? (V. de ex. https://www.youtube.com/watch?v=GjQa_kXPMTg&fbclid=IwAR0dvcW--mhROqoKHJcXm-k4Y0uFEGRgvgrND4fYqo53e5cs-XkkRjQWe54)
  Îți plac cei fără Dumnezeu, leneșii și împuțiții care trăiesc din ajutoare sociale, dictatura unor minorițăți asupra majorităților, minortățile LGBT cu familiile lor deraiate de la normalitate, NOM etc.? Nu crezi că ai luat-o pe arătură? Ce-aș mai râde de voi antitrumpiștii înveninați de banii adepților NOM să urmeze o răstrurnare de situație apocaliptică și să rămână tot el președintele SUA! Ce zic eu - ”aș râde”? V-aș scuipa între ochi ca pe niște netoți la minte ce sunteți!
  P.S.: Aaa, am uitat alte două fapte de care la fel tu te faci sau chiar n-ai habar: (1) există cel puțin 3 state în care numărătoarea voturilor nu s-a încheiat încă; și (2) foarte probabil se va relua numărătoarea tuturor voturilor, ocazie cu care se vor identifica pe de o parte voturile originale, legal exprimate - Trump le-a întins în acest sens adeversarilor săi o capcană în care aceștia au căzut ca proștii (buletinele de vot originale au mai multe semne de identificare, fiind imposibil de falsificat), iar pe de alta voturile false (cele mai multe venite prin corespondență), între care cele ale.... morților, așa cum poți vedea accesând link-ul de mai sus (o întreagă listă de... morți care l-au votat pe Biden).
  • Like 0
  • @ Pătraşcu Marian
   1) Pe Trump il asteapta mai multe procese dupa ce va pleca de la Casa Alba. Suficient de multe incat singur lua in considerare varianta de a se gratia singur (nu ca asta ar functiona in toate procesele care il asteapta).
   2) Frauda electorala extinsa NU este o certitudine. Mai uitati-va si la altceva in afara de Fox News. Cele cateva exemple date de ei nu constituie dovada unei fraude extinse la nivel national sau macar la nivelul unui singur stat. Echipa lui Trump a intentat mai multe procese in mai multe state care au fost respinse tocmai din lipsa de dovezi.

   Da, exista state in care numaratoare nu s-a terminat, dar in momentul asta acest lucru nu mai poate influenta rezultatul alegerilor. Sunt fie prea putine voturi ramase, fie ce ar mai putea castiga Trump nu ar fi suficient ca sa il ajute sa castige.

   S-a reluat numaratoarea in Georgia, dar de unde rezulta ca se va relua in toate statele avand in vedere ca, asa cum s-a discutat inclusiv in mai multe instante de judecata nu s-au adus suficiente dovezi de frauda electorala?

   Care e problema cu cei fara dumnezeu (atei, adica) sau familiile minoritatilor LGBT? Nu sunt fix ca dvs., asa, si? Cu ce v-au gresit dvs. personal, chiar sunt curios, cunoasteti macar astfel de persoane?
   • Like 0
 • Parerist check icon
  Chiar și eu ma întreb de ce romanilor le plac băieții descurcăreți și cu papagalul bun, care știu sa se învârtă pana ajung sus.... Mister domn'le! Ca noi în dintotdeauna i-am admirat pe aia studiosi, muncitori care stau în banca lor și tac și fac...
  • Like 2
  • @ Parerist
   Ei, nu, să mori tu? Ca pe proasta proastelor și vaca vacilor - Veorica ot Videle sau ca pe primarul pușcăriaș al Râmnicului? Asta apropo de părerea ta cretinoidă despre admirația românașilor, în fapt statistic vorbind niște lichele și secături, care au reușit să transforme defectele de caracter în... calități (”Da, dom-le, o fi furat, da a și făcut!”). Nu e nici, un mister - suntem, statistic vorbind, o nație vai mama noastră, denimic și de râsul curcilor, care nu știe decât să se vaite mioritic, să înșele, să tragă mâța de coadă și să fure la greu! !
   • Like 0
 • Domnisora "suzeta" idealista si visatoare proprietara de articol impreuna cu postaci iubareti de karma Biden ESTE O MARE DIFERENTA. Un alt motiv pentru care Trump nu-si recunoaste infrangerea ESTE TOCMAI VALIDAREA ALEGERILOR PRIN ASA ZISUL DREPT DE PRESA ( media ) voindu-se ca factor definitiv. Ceea ce Trump vroia sa evite...cu totii stiind ca "presa" este pe hormoni excitanti emotionali si chiar partinitoare. Unul din motivele contestate !... desi nici electorii n-au fost niste sfinti ci mai mult unsi de mierea din discursul bibliei personale lacrimogene romantioase Biden-Harris. In schimb nu este nimic anormal sa ai o relatie cordiala cu Rusia si din punct de vedere a sistemul de vot american imbarligat si stufos incat vointa poporului UNEORI este lasata pe din afara ! Mda minunat...
  • Like 1
 • Românii emigranți în general votează cu dreapta, pentru ca vor ordine, pentru ca nu sunt obișnuiți cu diversitatea etnică și sexuală,pentru ca au scoala gata făcută, gratis în România, si nu vor ca taxele lor sa se ducă la 'negroteii aia puturosi' care vor scoli si locuinte sociale. Pentru ca orice forma de stanga le pute si o miros imediat, ca doar ei au trecut prin comunism si stiu care-i treaba, desi comunismul lui Ceausescu nu are nici o legatura cu socialismul lui Bernie Sanders. Pentru ca vin dintr-o societate atomizata social, în care fiecăruia ii pasa doar de el si cel mult de familia lui. The American dream inseamna pt acesti oameni sa nu-ti vezi decat de 'fericirea' si 'libertatea' ta, evident o utopie, pentru ca nu traim fiecare pe o insula.
  • Like 2
 • mie , îmi ,place la el , nevasta ... păi , nu ???
  • Like 0
 • Roxana B check icon
  Doamna Stoica, eu am trait in US, am muncit in US, culmea , f mult cu acesti negri care se considera perpetuu discriminati.
  Numai ei.N-am auzit nici un asiatic sau un hispanic sa se considere discriminat si sa stea cu orele pe canapea uitindu-se la episodul 8 mii si ceva din The Young and the restless, asa cum faceau 90% din pacientii pe care-i vedeam.
  Deci, am lucrat direct cu ei.
  Foarte putini se-mbie la munca si nu pentru ca nu li s-ar da ocazia.
  Am o educatie peste medie, vorbesc 3 limbi straine si am profesat ca medic in Ro, US si acum CH.
  L-am votat pe Obama in 2008.Ca mi se parea un geniu pe linga Bush Junior.
  In 2016 l-am votat pe Trump, pt ca nu puteam s-o-nghit pe Hillary.Nu m-am asteptat sa iasa el, cum nu s-au asteptat nici cei din the swamp ca sa nu mai folosesc termeni deja tociti precum "deep state"
  Iar in 2020 am votat cu Trump din convingere.
  Joe Biden era vestit si pe vremuri pentru gafele pe care le facea.
  A pleasant guy.
  Nu-l mai comparati pe Trump cu Becali ca nu are sens.
  Si trebuie sa recunosc ca din ceea ce scrieti, se vede ca v-ati informat numai din msm.
  Si ca vorbiti in necunostinta de cauza atunci cind faceti comentarii ca in articolul de mai sus
  • Like 2
 • Dan check icon
  Chiar daca nu stim care este cu adevarat situatia, m-as incumeta sa fac o caracterizare a sustinatorilor lui Trump:
  1. Oameni 'buni' dar lipsiti de educatie. Acestia sunt usor de manipulat si ajung sa creada diverse teorii ale conspiratiei ce abunda la TV sau pe internet. In general ii cred pe cei ce tipa mai tare si, evident, Trump este un asemenea specimen. Cel mai periculos, acestia cad prada foarte usor propagandei serviciilor de informatii interesate de decaderea SUA.
  2. Cinicii. Pe acestia nu ii intereseaza Trump in sine. Sunt dispusi sa treaca cu vederea comportamentul lui rasist si badaranesc doar pentru ca promoveaza politici pe care ii avantajeaza, eventual le aduce un plus monetar (de exemplu, scaderea taxelor).
  3. Frustratii. Adica oamenii cu mania persecutiei care cred ca unii le vor raul sau actioneaza in devavoarea lor. Aici as incadra cei care nu doresc imigratie dar nu au vazut in viata lor un imigrant, oamenii rasisti de-a dreptul (pentru ca asa au fost educati), asa zisii 'conservatori' care nu au nici o treaba cu valorile conservatoare (ex. se bucura de razboaie comerciale desi comertul liber este o valoare republicana fundamentala), sau cei 'credinciosi' dar care nu au nimic in comun cu valorile religioase (a se vedea exemple de preoti violatori si cei care continua sa ii sustina).
  4. Anarhistii. Acestia nu mai au incredere in nimeni, nu mai au vreo speranta de la viata si vor sa vada totul distrus in jurul lor, pe principiul 'sa moara si capra vecinului'.
  • Like 3
 • Aaa si am uitat sa -ti spun , dna Autoare , ca DA : romanii l-au votat pe I. Ratiu ( inclusiv eu ) si a iesit Iliescu, exact la fel cum au iesit acum , primari, madam Clotilde si Nicusoru' ! EXACT la fel si asa a inceput "democratia " noastra originala in care ne zbatem de mai bine de 30 ani si din care nu mai avem nicio sansa sa mai iesim!
  • Like 1
  • @ Popescu Gabriela
   Daca l-a votat pe Ratiu dra Popescu, trebuia neaparat sa iasa. In Duminica Orbului am fost sef de comisie electorala si stiu cum se inghesuia lumea sa-l voteze pe Iliescu. Avea mirosul lor!
   • Like 3
  • @ Costel-Viorel Constantinescu
   da, de inghesuit, ne-am inghesuit cu toti, dar de unde STITI ca toata lumea aia vota cu Iliescu ? asa a iesit la numaratoarea dvs, seara tirziu ? eu , in urma a tot ce ni s-a-ntimplat in toti anii astia, continui sa cred ca Alegerile au fost masluite si Trebuia sa iasa presedinte un comunist cu fata umana, ca asa a cazut Ro la sorti !
   • Like 0
  • @ Costel-Viorel Constantinescu
   Parerist check icon
   Eu am fost vice, într-o secție dintr-un cartier muncitoresc din provincie. Fix aceeași experienta... N-a avut nevoie sa fure....
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Pentru că românilor le plac hăhăiștii, gen Băsescu și fiindcă au oroare de tot ce înseamnă socialism însă confundă socialismul cu politicile sociale.
  • Like 5
 • Numai d'asta e preferat Trump de romani, dar nu numai de ei ?n-ati pomenit NIMIC despre globalizare sau despre demolarea ideii de proprietate, de familie traditionala, de credinta sau neo- marxism! de ce ? ASTEA toate nu ingrijoreaza
  • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult