Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Decizie definitivă, contestația lui Dragnea respinsă: Condamnarea la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul referendumului rămâne valabilă

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins luni ca nefondată contestația depusă de liderul PSD, Liviu Dragnea, împotriva condamnării în dosarul „Referendumul".

Liviu Dragnea ceruse anularea condamnării la doi ani de închisoare cu suspendare primită anul trecut, în aprilie, în dosarul privind referendumul pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu.

Liderul social-democraților a cerut anularea pedepsei invocând faptul că motivarea deciziei definitive nu a fost semnată de aceiaşi judecători care au pronunţat-o. Motivarea condamnării, care are peste 300 de pagini, a fost făcută publică în luna februarie 2017.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Antena 3, că nu exclude înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru anchetarea referendumului din 2012.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mustata jos si dupa gratii.
    • Like 3
  • La brutărie , cu marele cârmaci , la brutărie ! .
    • Like 2
  • Paul check icon
    Sper ca o sa fie condamnat la inchisoare si in procesul de abuz in serviciu pe care il are acum, apoi o sa faca si cei doi ani luati cu suspendare in procesul, asta si asa mai scapam de un cappo.
    • Like 4
  • Cri check icon
    Sunt doua nedumeriri, cel putin pentru mine; conform celor citite de mine in presa, decizia instantei are doua ilegalitati:
    1. Motivarea judecatorilor a venit dupa aproape un an de zile de la data pronuntarii sentintei;
    2. Sentinta de doi ani cu suspendare nu este semnata de niciun judecator.
    Daca minte presa, mint si eu si ca atare imi cer scuze; daca insa informatiile aparute in presa sunt reale, atunci suntem in fatza unui abuz incalificabil al Justitiei; nu de Dragnea imi pasa in aceasta situatie, ci de posibilitatea ca si alti oameni obisnuiti, anonimi, sa fie victime ale aceluiasi abuz de tip stalinist, fara ca nimeni sa se sesizeze.
    • Like 0
  • Referitor la condamnarea lui Liviu Dragnea, constat cu amărăciune că sunt ziarişti pe care îi apreciez dar care nu-şi pun o întrebare extrem de importantă: de ce nu a semnat Livia Stanciu decizia de condamnare? N-a mai avut timp? Hai să fim serioşi...N-a avut timp tocmai de L.Dragnea? Mai ales că exista riscul ca astăzi ICCJ să dispună rejudecarea procesului. Nu ştia Livia Stanciu? Ba da, ştia. Şi atunci care este misterul? Eu cred că dosarul este aşa de subţire încât o condamnare de la CEDO este inevitabilă, iar doamna Stanciu mai avea una. Pentru un fost preşedinte al ÎCCJ şi actual judecător CCR era prea mult. Dacă doamna Stanciu credea în sentinţa dată, atunci semna şi îşi asuma. Dar nu, a condamnat şi apoi a fugit de răspundere... Aşa arată un stat de drept? Condamnăm şi fugim de răspundere? Şi atunci, în condiţiile de mai sus, să nu crezi în întâlnirile conspirative de la T şi K? Sau de la Oprea de acasă? De ce n-aş crede?

    Ţinând cont de cele de mai sus, eu am convingerea că Liviu Dragnea va câştiga la CEDO. Nu ştiu dacă spera să câştige astăzi, dar sigur îşi dorea o decizie definitivă, pentru că altfel nu se putea adresa CEDO. Eu sunt extrem de curios.

    Putem intra puţin şi pe fondul procesului. Pentru ce a fost condamnat L.Dragnea? Pentru că a avut intenţia ( nu a făptuit) să organizeze nişte tombole spre motivarea electoratului de a mearge la vot. Nu să voteze într-un anumit fel, ci să meargă la vot. A avut intenţia...
    Am putea concluziona că statul de drept este exigent... Aşa să fie? În 2009, spre binele Băsescului, la Paris vota un alegător la 20 de secunde, completând şi nişte formulare, dar statul de drept nu s-a arătat interesat. Şi nu doar la Paris au fost probleme, ci în toate ambasadele. Băsescu a câştigat cu vreo 70 000 de voturi... din diasporă... Unde era statul de drept? La Oprea în casă...

    Cum este posibil ca L.Dragnea să fie condamnat pentru intenţie iar alţii să nu fie nici măcar întrebaţi pentru o fraudă evidentă? Eu aş vrea să se facă reconstituirea în cazul votului de la Paris. Măcar atât.

    P.S. CTP-ul a fost extrem de dur cu Ilie Năstase, era doar un meci de tenis, dar tace în privinţa unora care au mimat statul de drept. Sper ca generaţiile viitoare să-l înţeleagă, pentru că generaţia mea nu are cum. L-am citit, l-am divinizat, dar acum are nişte tăceri inexplicabile.
    • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Este, fără îndoială, un dosar subțire și, cum se spune, un tipic dosar politic, pentru a agăța pe cineva pt viitor, să fie acolo. Din păcate, mass media de la noi este, aproape exclusiv, una atitudinală, nu analitică.
      • Like 1
    • @ Constantin
      Stimabile, spui doar prostii si crezi ca ai de-a face pe aici cu prosti ca cei de pe forumuri pe care le frecventezi dumneata. Faci studiu de caz pe un forum(asta da instanta de judecata) fara nici o dovada si nici o trimitere la vreun un document. Si chiar daca ai detine dosarul original, nu ai calitatea profesionala interpretarii lui. Cum s-ar zice esti ca un caine care alearga dupa o masina, nu o va ajunge niciodata si chiar daca o va ajunge nu stie sa o conduca...Faci doar afirmatii fara acoperire. Pentru ca Nu-I asa? Esti personajul important(nu ca noi) care detine documente in garsoniera la care putini muritori dintre noi au acces.
      • Like 7
    • @ Marius Ursache
      Nu am calitatea profesională să interpretez un dosar... De unde ai dedus această inepţie?
      Nu înţeleg povestea cu garsoniera... Eşti cumva un "iluminat" care face pe naivul? Am nimerit pe site-ul binomului şi încerci să mă sperii? Ai primit ordin de zi pe unitate?
      • Like 0
    • @ Marius Ursache
      Ai primit 3 like-uri la foc automat?
      • Like 0
    • @ Marius Ursache
      check icon
      Îmi permit să vă atenționez că faceți o confuzie între a avea antipatie față de Dragnea, pe de o parte, și chestiunea juridică a condamnării sale, pe de altă parte. Acesta nu este un argument și, în general, faptul că cineva, în context un politician, ne este antipatic nu înseamnă că trebuie să fim de acord cu condamnarea sa, indiferent care ar fi aceea. Sunt un pic șocat că ați primit 5 like-uri pt un comentariu relativ agresiv și suburban.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Tov costel lasă domne linsul in dos al marelui cârmaci , posturile astea sunt deja ocupate de : Ciordache , Olguța , Șerban , Tariceanu .
      • Like 2
    • @ Constantin
      Nu știu ce calitate profesională ai matale , tovarășul Costel , da sigur ești privitor la Ghiță tv și antena .
      • Like 3
    • @ Constantin
      sunteti D-le C-tin unul din cei care manipulati cu dibacie."Felicitari"
      De ce as avea incredere in comentariile dale?
      Nu ai afisat decat un cont fals.
      Da,asa castigi bani murdari de la Base si Udrea.
      • Like 2
    • @ Posteuca Catalin
      Dă-mi un exemplu de manipulare.
      Nu trebuie să ai încredere în comentariile mele sau ale altora, analizează şi caută informaţii relevante despre subiect, apoi gândeşte... Este simplu. Încredere trebuie să ai doar în tine. Nimeni nu-ţi spune adevărul, fiecare îţi spune adevărul lui. Cu toţii suntem subiectivi.
      Nu ştiu despre ce cont fals vorbeşti.
      • Like 0
  • "Pai cum, abuzul in serviciu nu s-a dezincriminat? Instantele nu respecta decizia CCR?" Parca asa boscorodeau trolli PSD si Rusia Unita prin martie, instruiti pe Savushkina si la Grivco. Mai aiurau si ca CCR cere prag, recent ministrul lor a zis ca CCR nu cere niciun prag, doar Dracnev Samadaul cere. Ministrul justitiei nu stie care e ordinul pe unitate, el, ca profesor universitar, nu stie ca izvorul de drept porneste din jurisprudenta binomului Dracnev-Moliceanu. Trebuie sa urmeze repede o punere in acord a Codului cu decizia binomului penal, altminteri, ii punem noi in acord cu Jilava.
    • Like 2
    • @ Marian Cristescu
      Şi Monica Macovei cere prag... Mai mult, l-a reclamat le domnul Toader la Parlamentul European că nu vrea să pună prag. O să fie prag, pentru că aşa trebuie. Amuzant este că Macovei şi compania v-au scos în stradă pentru anularea pragului pus de Iordache, iar acum urmează să vă scoată în stradă pentru a cere prag de la Tudorel Toader. Dar îmi pare bine că îşi bat joc de voi, pentru că meritaţi. Haliţi orice propagandă ieftină.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Continuati cu manipularea stimabile domn. Iata declaratiile Monicai Macovei, ca sa fie clar - pentru cazul in care citirea documentului in engleza v-a creat dificultati. Atentie mai ales la al doilea citat de mai jos.
      1 - Dragnea se bucură degeaba şi interpretează cum îi convine, ca să scape de al doilea dosar. Eu nu susţin, nu am susţinut şi nu voi susţine introducerea unui prag de la care abuzul în serviciu să fie infracţiune şi sub care să nu fie infracţiune. Nu susţin nici declaraţia ministrului Toader, ca judecătorii şi procurorii să aibă libertatea de a aprecia că o faptă de abuz, cu o anumită consecinţă păgubitoare, este infracţiune sau nu
      2 - Poate diferi doar modul în care este pedepsită. Aşadar, abuzul în serviciu trebuie să rămână infracţiune la orice sumă
      • Like 2
    • @ Iron Spike
      Extras din scrisoarea Monicăi Macovei către PE:
      "Ministrul Toader a declarat saptămâna trecută că în noul proiect de lege pentru modificarea Codurilor nu va propune niciun prag pentru abuzul în serviciu (nici minim, nici maxim) si că judecătorul va avea libertatea de a decide dacă un caz de abuz reprezintă o infracțiune. Or CEDO a stipulat în numeroase rânduri că legea trebuie să fie clară și predictibilă, astfel încât oamenii să își adapteze comportamentul în funcție de lege. Această lipsă de claritate va face aproape imposibilă armonizarea spețelor legale. Se va ajunge de asemenea la o loterie - unii vor fi 'mai norocosi', în funcție de judecătorul de caz", scrie Monica Macovei în scrisoarea trimisă europarlamentarilor.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Asa - si? De unde reiese mesajul ca se doreste pragul? Recomand sa recititi declaratiile postate mai sus, pentru a intelege ce anume reclama Monica Macovei.
      • Like 2
    • @ Iron Spike
      Păi cum să fie legea clară şi predictibilă dacă nu există un prag, în condiţiile în care Comisia de la Veneţia cere PRAG ÎNALT? Suntem în UE sau în Federaţia Rusă? Dacă suntem în UE nu putem ignora cerinţele impuse de Comisia de la Veneţia.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Ati inceput prin a sustine ca Monica Macovei vrea prag, v-am aratat ca nu este asa - iar acum duceti discutia in alta zona.
      Iar cu pragul, atata vreme cat se ajunge la transformarea pedepsei cu suspendare a condamnatului penal dragnea intr-una cu executare - nu are decat sa fie. Eventual cat un salariu lunar mediu - ca sa avem si o referinta decenta, nu?
      • Like 3
    • @ Iron Spike
      Vă faceţi că nu înţelegeţi... Comisia de la Veneţia cere PRAG ÎNALT. Un salariu mediu nu reprezintă prag înalt.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Citat - constantin / acum 2 ore: Şi Monica Macovei cere prag...
      Revedeti va rog ce am scris in toate comentariile legat de afirmatia dumneavoastra falsa.
      In ceea ce priveste comisia, nu am vreme sa caut recomandarea - dar stiu ca este RECOMANDARE, nu CERINTA.
      Si, in sfarsit, un salariu mediu este un prag foarte inalt pentru majoritatea locuitorilor acestei tari. Intr-adevar, nu este inalt pentru fauna partidelor - pentru ca nu reprezinta nici macar banii de seminte pe care ii sparg multi dintre ei.
      • Like 3
    • @ Iron Spike
      Stimabile, hai să ne calmăm. Pragul înalt va fi definit de către LEGIUITOR. În România, ca în toate statele democratice, legiuitorul este PARLAMENTUL. Parlamentul este cel care va stabili ce înseamnă prag înalt. Că aşa este în democraţie...
      • Like 0
    • @ Constantin
      Constantin. Eu nu am iesit in strada pentru Monica Macovei sau compania. Am iesit si eu si atii ca mine si pentru oamenii ca tine, cei care traiesc in intuneric. Am iesit si pentru dreptul tau de a comenta pe forumuri chiar si atunci cand spui prostii fara nici o logica, argument sau dovada.
      • Like 5
    • @ Marius Ursache
      Argumentaţia mea s-a bazat pe deducţie logică, tu ai înşirat doar lozinci. De ce nu a semnat Livia Stanciu decizia de condamnare? Răspunde la întrebarea asta.
      • Like 0
    • @ Marius Ursache
      Maurul şi-a făcut treaba şi s-a retras? Vă aştept la mine în garsonieră...
      • Like 0
    • @ Constantin
      Da poate ne spui și noua cum a reușit marele cârmaci ( om cinstit și drept după spusele matale ) sa-și facă un ditamai imperiu in Teleorman din salariul ala de doi lei de bugetar ? Tovarășe ai numai gargara ieftină in tine , invatata de la alde Gâdea , Badea și Ciuvică .
      • Like 3
  • Da de ce cu suspendare și nu cu executare
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult