Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Din culise: de ce s-a supărat Liviu Dragnea pe americani

Liviu Dragnea - Donald Trump

Liviu Dragnea dă mâna cu Donald Trump, în ianuarie, la Washington (Foto: Facebook Liviu Dragnea)

Nu mai avem voie nici să gândim la noi în țară? se revoltă dl. Liviu Dragnea după ce americanii s-a tot băgat în ultima vreme „în treburili noastre interne”.

Adică după ce ne-au spus că nu mai avem voie să furăm (o imixtiune gravă în politica internă, un atac brutal la tradițiile noastre milenare!), acum ne intrezic și să ne mai gândim cum să furăm!

Dl. Dragnea se victimizează patriotic. Ambasada SUA doar și-a exprimat „îngrijorarea” că legile lui Toader afectează independența Justiției, așa cum au făcut foarte mulți români, care protestează în fața Guvernului, așa cum au făcut-o Parchetul General, DNA, DIICOT și - după o temeinică reevaluare - Inspecția judiciară. Altfel spus, americanii exprimă ceea ce simt o parte dintre români. Nu este o imixtiune, nu e un atac, e o opinie.

Să nu le mai dea voie dl. Dragnea americanilor și românilor nici să gândească?! Dar nu este singura înduioșătoare contradicție a lui Liviu Dragnea. Cu o zi, două înainte le cerea ambasadorilor români în străinătate să fie „agenții de vânzări ai României”, explicându-le că „invidiază” felul în care diplomații străini la București servesc interesele țărilor lor. Acum, nu mai invidiază, se îngrijorează: „Și eu sunt îngrijorat când ambasadorii merg la ministere în fiecare zi să promoveze interesele unor companii străine, poate cineva se gândeşte că şi asta înseamnă act de corupție”.

S-au și găsit aplaudacii să-și încălzească palmele: lor Liviu Dragnea le-a vorbit despre demnitate și neatârnare. La fel cum le vorbește Viktor Orban ungurilor, când expulzează ambasadorii străini care-și permit să critice Guvernul de la Budapesta. E drept că în România, cea mai proamericană și proeuropeană țară din Est, Liviu Dragnea nu are deocamdată susținerea populară să devină un Viktor Orban. Dacă viktatorul rage la americani, al nostru deocamdată mârăie.

Nu-i vorbă că acum 8 luni dădea din coadă. Ajuns la Washington în proximitatea lui Michael Flynn, un broker de influență pe lângă Donald Trump, Liviu Dragnea îl apucase pe Dumnezeu de picior. Era mai filoamerican ca niciodată. Împins de Michael Flynn în poză cu Donald Trump, Liviu Dragnea odată și-a încordat parteneriatul strategic și a promis în rafală 2 la sută pentru Apărare. Acum nu-și închipuie nimeni că visul dintotdeauna al lui Michael Flynn a fost să se pozeze cu un politician din Teleorman. Un astfel de serviciu costă, chit că la întoarcerea în țară Liviu Dragnea a clipit șiret când a fost întrebat cât a costat și cine a plătit.

În scurt timp s-a descoperit că Michael Flynn avea mize mai mari decât visurile de mărire ale unui politician dintr-o provincie îndepărtată a imperiului. Negocia lucrativ și cu rușii, ceea ce i-a provocat și o demisie grabnică. Pila lui Liviu Dragnea de la Casa Albă picase. La Washington s-a dus apoi Klaus Iohannis, să culeagă laurii succesului și să fie lăudat de Donald Trump că dă 2 la sută pentru Apărare.

Sunt deja săptămâni bune de când Liviu Dragnea și Mihai Tudose presează pentru a ajunge și ei la Casa Albă sau măcar în proximitatea ei. Dar Ambasada SUA, în loc să se deschidă, dă lecții în legătură cu Justiția, ușile de la Washington sunt închise, iar Liviu Dragnea are niște bani de dat, niște contracte de împărțit. Sigur, că în tradiția pământului, are și ceva de cerut la schimb: ca SUA să renunțe să mai susțină Anticorupția. Aceasta a fost rugămintea sa în ianuarie, aceasta este și gândirea tranzacționară a vătafului român: zi-mi cât îți dau ca să mă lași să-mi văd liniștit de treabă acasă. Doar că la trocul acesta, dl. Dragnea nu mai are deocamdată clienți la Washington.

Politicienii de la București au învățat ceva în acești ani în care s-au luptat cu DNA-ul: războiul nu poate fi câștigat acasă. În România, o bună parte a populației poate fi cumpărată cu pensii și salarii mai mari, poate fi amețită cu televiziunile de partid și de stat, poate fi cointeresată să închidă ochii sau să țină de șase. Mita masivă aruncată în popor nu a avut însă succes decât parțial. Așa că au mărit miza. Consorțiul penalilor a pus mână de la mână și a angajat consultanți, lobby-iști, influenceri străini, în special americani. A cumpărat spații ample în presa de afară în care a susținut că Anticorupția e de fapt poliție politică, a dus lobby-ul în Congresul SUA și a început munca de lămurire de la congressmen la congressmen. Ca fapt divers, Puiu Popoviciu - condamnat definitiv la închisoare și fugit din România - și-a angajat avocat un fost șef al FBI.

Nici Liviu Dragnea, nici Puiu Popoviciu, nici Alexander Adamescu, nici Sebastian Ghiță n-au înțeles însă o realitate simplă: poți cumpăra un american, dar nu poți cumpăra America. E o greșeală pe care a făcut-o și Adrian Năstase, când le-a dat, fără licitație, americanilor de la Bechtel un contract de 2 miliarde de dolari pentru Autostrada Transilvania, în speranța că va avea beneficii și de liniște politică. Și chiar dacă România a intrat în NATO, timp de 4 ani ambasadorul Michael Guest a vorbit clar și răspicat despre corupția regimului, fiind aproape singura formă de opoziție și aproape singura voce oficială care să-i reprezinte pe românii care se săturaseră de hoție.

Pentru americani, e simplu: o Românie coruptă înseamnă o Românie instabilă, prin urmare vulnerabilă în fața Rusiei. O Românie coruptă înseamnă „bad business” pentru companiile americane care sunt aici, pentru că întotdeauna un contract public dat pe șpăgi și pe criterii politice distorsionează piața și cineva pierde bani. Americanii nu susțin Anticorupția din generozitate, de amorul artei, o susțin în primul rând pentru ei. Din fericire, interesele lor coincid cu interesele unei părți din populația României, chiar dacă intră uneori în coliziune cu „interesele” conducătorilor României.

Pentru mulți români e însă la fel de simplu: decât să ne fure străinii, mai bine ne fură românii noștri. Este complicitatea morală care-i permite politicianului din specia Dragnea să se lăbărțeze peste un județ și apoi peste întreaga țară.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dragnea,ministrul justitiei&company chiar nu inteleg ca toate mish-mash-urile astea,cotelile astea,incercarile idioate de a schimba legi in favoarea talharilor,sunt vizibile tocmai din cauza ca PUT?Trebuie sa spuna altii despre Duhoarea pe care o simtim cu totii la fiecare incercare de a "impinge" niste legi inacceptabile?Romanii,prostimea,nu mai sunt atat de prosti si creduli cum erau odata.Cei care se mai cramponeaza de anumite idei si conceptii care le-au fost infipte in cap,imbatranesc,se inmoaie,se duc la vale.Tinerii care apar,daca nu sunt progeniturile lui tata Talhar,nu mai accepta prostelile vizibile,imputite si clar daunatoare emise de papusi atarnate de mainile sforarilor care raspund la orice intrebare cu "nu stiu","nu mi s-a spus","n-am auzit"!Domnule sforar,daca tot zici ca nu stii nimic,ce dracu mai cauti acolo?Lasa pe altul care stie,spune ce stie si ce trebuie facut pentru binele prostimii.Sunt satul pana peste cap de imputiti care fac miscari politice de culise pentru mentinerea puterii,ignorand total cum se reflecta acestea asupra poporului de rand.Cred ca astia au si uitat ce inseamna popor,dreptate(dreptate adevarata,nu hotarari judecatoresti bazate pe asazise dovezi si tot rahatul implicat in asta),devotament,juramantul dracului pe care l-au facut cu mana pe Biblie,onestitate,CONSTIINTA!
    • Like 0
  • Mai este ceva de zis sau de comentat? Desi ati vorbit foarte mult poate pentru a va exprima satisfactia pentru idealurile neimplinite ca rezultat al posibilelor greseli in abordare ale conducatorilor sau poate doar ca sa ne faceti pe noi sa intelegem eu va raspund simplu: nu este gresit a cere ceva in schimbul a ceea ce oferi daca "cuvantul-raspunsul" este manuit cum trebuie. Poate veti fi contrariat dar va spun dvs ca asa este! Astazi la lectia de cateheza de duminica seara ni s-a spus la fel de scurt: sa il aveti in toate pe Dumnezeu-Cuvantul, in lucrul vostru, in petrecerile voastre, in toate, asa ca s-ar putea ca americanii sa fie cei care au gresit profitand de puterea lor dar si de slabiciunile noastre in arta manuirii Cuvantului. Nu cunoastem exact cum au stat lucrurile dar eu daca ti-as spune: " iti dau asta daca imi dai cealalta" si tu au spune NU, as incheia negocierea cu tine sau poate "as schimba macazul" catre o noua posibilitate daca mai exista sau poate nu!
    • Like 0
  • Claudiu check icon
    In curând o să cadă un om politic mare. PSD-ul a primit șah o dată cu arestarea șefului CNAS(care riscă închisoare pe viață dacă nu își denunță superiorul).
    Urmează șah mat!
    În urma undelor de soc cade guvernul!
    Start!
    • Like 1
  • Articolul este cat se poate de corect, logic si lipsit de sofisme; comentatorul care semneaza' profun' trebuie ignorat caci este un profan.
    • Like 1
  • Aveti dreptate, dar are si Dragnea dreptatea lui. Adica-te .... el ce mai conduce??
    Chestia e ca nici acolo in America nu merg toate ca pe roate, si acolo sunt abuzuri, se fura, sunt încălcate drepturile omului, dar vi-l puteți imagina pe ambasadorul României făcând gălăgie??
    • Like 1
  • Un om cult si cu bun simt nu deranjeaza pe nimeni la masa, si nu se intinde peste masa deranjând si pe altii sa dea mana cu un sef de stat......
    • Like 2
  • Dacă Liviu Dragnea vrea o mângîiere pe creştet din partea lui Trump, atunci greşeşte. Electoratul PSD nu vrea şi nu dă doi bani pe asemenea scene greţoase. Ambasadorul poate fi o cantitate neglijabilă, dacă avem coloană vertebrală. Războiul poate fi câştigat acasă. Polonia a demonstrat... În Polonia a fost Trump, nu în România. Mândra Polonie a fost lăudată de Trump, nu spinările înconvoiate de pe Dâmboviţa . Suntem parteneri, nu vasali.

    Spre deosebire de România, Polonia a fost o mare putere şi chiar ştie cum se discută ce contează la masa Marilor Prădători. Noi am stat doar pe la uşi...

    Dacă Tudorel Toader reuşeşte să-l sfideze pe Ambasador, eu devin fan pe viaţă al domnului Profesor. Cineva trebuie să-l pună la punct pe acest nesimţit. Dacă era un ambasador ca un ambasador, folosea canalele diplomatice, discuţiile în spatele uşilor închise, dar el vrea să braveze şi să ne trateze ca pe nişte spinări înconvoiate. Merită o replică pe măsură.
    • Like 0
    • @ Constantin
      Citat: "Cineva trebuie să-l pună la punct pe acest nesimţit."
      Va felicit - aveti o parere excelenta si realista despre infractorul condamnat penal dragnea! Sa speram ca veti reusi sa-l puneti la punct pe acest borfas.
      • Like 4
    • @ Constantin
      Citez: ”Războiul poate fi câştigat acasă. Polonia a demonstrat...”
      Despre ce fel de razboi vorbiti dvs, ca nu reiese din comentariu. Suntem in razboi cu America? Suntem in razboi cu Europa? Detaliati, va rog!
      • Like 2
  • profun check icon
    Nu sunteti credibil, domnule Negrutiu. Articolul este plin de sofisme si cum altfel, de adevaruri trunchiate sau presupuneri partizane prezentate ca axiome. In aceste conditii, nici concluziile nu pot sari de acest nivel.

    Dupa Dvs., toti (si straini si contestari) au dreptul sa gandeasca si sa dea verdicte in materie de legislatie, mai putin cei care prin constitutie sunt abilitati - guvern, parlament (cu mentiunea ca si toti contestatarii au dreptul sa isi argumenteze pozitiile si sa isi promoveze modificarile dorite). Nu va spune nimic faptul ca Asociatia Magistratilor si Uniunea Nationala a Judecatorilor isi sufleca manecile si formuleaza deja propuneri de imbunatatire a legilor propuse?

    Stat de drept nu inseamna si dreptul la initiativa legislativa al parlamentului? Oare chiar prefera romanii de buna credinta prostia prezentata cu emfaza axiomatica „războiul nu poate fi câștigat acasă”!?

    Cum sa interpretezi ca normala frenezia cu care se refuza un dialog cu argumente si se prefera in schimb, declinarea la nesfarsit a unor lozinci ramase in mare parte fara continut si incercarea de a impiedica o putere sa isi vada de atributiile ei?

    Nu prea e loc de multe finețuri dar cand in limbaj diplomatic folosesti „ingrijorari”, e anormal sa o faci pentru a opri o dezbatere publica si ulterior parlamentara a unor probleme care exista.

    O poti face pentru atitudinea Coreei de nord, a unor derapaje majore dovedite cu argumente, nu cu lozinci. In rest, poti urmari respectarea principiilor recunoscute de restul lumii civilizate. Poti argumenta de pilda daca vreuna din propunerile (puse in discutie!) incalca prevederile europene sau alte principii. Paralelele cu Ungaria sunt rizibile si reactiile disproportionate.
    • Like 2
  • Felicitari, domnule Florin Negrutiu!
    • Like 0
  • cox check icon
    Mă tem că va veni momentul în care SUA şi UE, sătule să ne tot împingă de la spate, ne vor abandona. Iar asta va durea rău de tot...
    • Like 3
    • @ cox
      Anon check icon
      S-ar putea ca masurile fiscale din perioada recenta sa aiba exact scopul asta. SUA si UE ne imping de la spate pentru ca e profitabil. Daca nu o sa mai fie profitabil pentru ei, o sa-si piarda interesul. Desigur, pentru SUA mai conteaza si pozitia strategica si baza de la Deveselu, asa ca sansele sa ne "abandoneze" sunt mici.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult