Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dragnea: Azi încetează starea de suspendare a democrației în care România s-a aflat în perioada guvernării tehnocrate

Președintele PSD Liviu Dragnea a spus în discursul susținut miercuri în Parlament că odată cu votul din Parlament „încetează starea de suspendare a democrației” în care s-a aflat România în ultimul an.

„Azi prin votul Parlamentului încetează de fapt starea de suspendare a democrației în care România s-a aflat în perioada guvernării tehnocrate. După aproape un an România va fi din nou condusă de un executiv legitim, născut din alegeri, un executiv care se sprijină pe un vot popular și care are sprijinul unei coaliții parlamentare solide”, a spus Dragnea.

Șeful social-democraților a subliniat că a învățat în aceste zile că mai important decât obținerea victoriei în sine este modul în care va gestiona această victorie. „Din acest motiv azi votăm în Parlament învestirea unui nou guvern și nu suspendarea unui președinte”, a spus liderul PSD.

El a dat din nou asigurări că programul de guvernare va fi aplicat în totalitate.

„Prin vocea mea, alianța PSD-ALDE transmite hotărârea de neclintit ca aplicarea programului de guvernare să se facă în totalitate, nu 20 la sută, nu 50 la sută, nu 65 la sută, ci în totalitate, 100 la sută. Vreau ca anul 2017 să marcheze începutul unei perioade de responsabilitate fără precedent în politica românească”, a dat asigurări Liviu Dragnea.

El a vorbit și despre noul executiv, care „nu este un guvern de vedete”. 

„Nu este un guvern de vorbitori la televizor. Nu este un guvern cu legături în alte structuri sau instituții. E un guvern format din oameni tineri, din oameni cu experiență, un guvern care conține și energie, și competență, care își asumă și înțelege scopul unic al acestei guvernări – creșterea României”, a spus Dragnea.

Nici subiectul românilor plecați în străinătate nu a fost omis de liderul social-democraților, care a precizat că autoritățile trebuie să creeze condițiile necesare ca românii din afara granițelor să revină acasă.

Dragnea a amintit că în noul executiv opt posturi „de mare responabilitate” sunt ocupate de femei. 

„Aceste doamne vor demonstra din nou că politica românească are nevoie de femei în posturi-cheie”, a subliniat Dragnea.

Spre finalul discursului, vorbind despre „o țară fără birocrație și fără umilințe”, Dragnea i-a adresat o solicitare premierului Grindeanu de a lua măsurile necesare pentru ca și în instituțiile statului să se renunțe la ștampilă.

„O să vă ofer, domnule prim-ministru desemnat, un exemplu mărunt, dar care în viața de zi cu zi ne-a oferit multe necazuri și mult timp pierdut. Folosirea ștampilei pe orice act administrativ. Știți că s-a aprobat ordonanța de urgență în timpul guvernării Ponta prin care a fost eliminată obligativitatea folosirii ștampilei de către oamenii de afaceri, aceasta fiind în opinia mea simbolul maximal al birocratizării comuniste. Dar în instituțiile publice ștampila este încă obligatorie. Cred că ar fi un gest corect și responsabil, dar mai ales practic și pragmatic dacă am duce acest demers până la capăt. Demarați procedurile necesare, domnule prim-ministru Grindeanu, și veți fi primul guvern, vom fi primul Parlament în care nu se va mai folosi ștampila. Un pas mic, dar care poate genera un efect uriaș”, a adăugat Liviu Dragnea.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tot ce mi-a ramas este optimismul. In democratie, libertatea cuvantului si evolutie. Cine a zis ca lumea creste linear? E o hora cu inainte si inapoi. DAR, fara incredere in evolutie si democratie, le dam celor ce ne dau inapoi exact ce vor. Deziluzie, sobolanism si disperare. Atunci e cel mai simplu si ieftin sa manipulezi cu plasa de cartofi si tacamurile de pui. Oamenii uita si musca. Lasa-I sa guste, fii acolo si spune -le a ce miroase. Dar fii increzator, lumea se schimba. Fii pregatit si nu te lasa.
    • Like 0
  • Dragnea se considera "obsesia cotroceniului". Ce inseamna betia puterii nelegitime!El este doar un personaj al momentului, propulsat, acolo unde este, de inconstienti, pomanagii si borfasi. Obsesia cotroceniulu si nu doar a cotroceniului, ci a tuturor care
    mai au o bruma de demnitate si bun simt, este ca acced la conducerea tarii, nu a unei
    obscure firme, a borfasilor, tradatorilor si vanzatorilor de tara.
    • Like 0
  • check icon
    " ... veți fi primul guvern, vom fi primul Parlament în care nu se va mai folosi ștampila. Un pas mic, dar care poate genera un efect uriaș”, a adăugat Liviu Dragnea ... sa le fie gura de aur, ca psd a primit utima data stampila la vot :)
    • Like 0
  • Teo check icon
    Nu va suparati, oricat de sceptic il privesc pe Dragnea, are dreptate privind guvernul tehnocrat. Cabinetul Ciolos nu a fost legitimat niciodata prin vot popular si a reprezentat o solutie de 1 an. In mod normal trebuiau organizate anticipate atunci, insa lumea era prea ocupata sa politizeze un eveniment tragic.

    Sunt convins ca Ciolos este un om de buna-credinta, foarte bine pregatit. Insa sovaiala sa si falimentul PNL sunt cauzele pentru care Liviu Dragnea indruga azi verzi si uscate din Parlament.
    • Like 1
    • @ Teo
      DanM check icon
      ce-o sa-l mai regretam pe Julien...
      • Like 2
    • @ Teo
      check icon
      am o intrebare, ca am lipsit ceva vreme de pe lumea dvoastra : "Cabinetul Ciolos" a fost un grup mafiot care a intrat in cladirea guvernului si baricadat acolo distrugand tara zi de zi 26 de ani ? sau "Cabinetul Ciolos" a tinut ostatici pe liderii partidelor ? cum de nu a iesit lumea in strada, ca la revolutie, adica pe ceasca l-au dat jos si pe Ciolos nu a indraznit nimeni ? cine naiba e Ciolos asta domnule de zice un condamnat definitv Dragnea: "Azi încetează starea de suspendare a democrației în care România s-a aflat în perioada guvernării tehnocrate."
      a fost parlamentul si presedentia suspendate ?
      bine ca n-am mai trecut prin romania, ca putam sa ma intalnesc cu dvoastra in curtea de pe cal. rahovei pt cunoscatori, azi george georgescu 39 :) aia din fata liceului eminescu si din spatele gradinitei cu pisici, colt cu mega ... stiti dvoastra care :), ce lume buna era pe vremuri acolo, toti au ajuns mari scriitori, artisti, specialisti in occident :)
      • Like 1
    • @
      Teo check icon
      Ciolos a rezistat un an pentru ca PSD-ul a stiut ca va castiga alegerile si nu a depus nicio motiune de cenzura.
      Daca dumneavoastra vi se pare normal ca un un guvern ilegitim sa emita numai ordonante de urgenta iar Parlamentul sa asiste pasiv, inseamna ca nu prea mai are rost organizarea de alegeri. Asteptam doar momente tragice care sa fie exploatate.
      Uitati-va la Turcia de exemplu.
      • Like 2
    • @ Teo
      Mircea S check icon
      Dl Teo, Grindeanu a fost legitimat prin vot popular? Sunt si eu curios de cand ne alegem noi guvernul ca de vreo 17 ani ma tot duc la alegeri si nu am ales decat parlament, locale si Presedinte . Poate s-a schimbat Constitutia si nu stim noi. Nu cumva si Ciolos si Grindeanu au fost votati in Parlament? Nu duceti discutia in derizoriu cu vointa populara. Idiotii astia alesi cu 4 mil de voturi voiau sa suspende un presedinte ales cu 6,2 mil de voturi DIRECT. Nu pe liste, silicoane etc.
      • Like 1
    • @ Mircea S
      Teo check icon
      In momentul in care un partid castiga alegerile, are dreptul sa formeze un guvern. La acest aspect m-am referit prin vot popular. Daca PNL-ul ar fi castigat cu varianta Ciolos, atunci guvernul sau ar fi fost legitimat.
      Nu fac lobby pentru niciun partid. Ma refeream la un proces democratic obisnuit.

      P.S Vreau ca PSD-ul sa renunte la amenintarile cu suspendarea si sa colaboreze cu Iohannis. M-am saturat de conflicte intre palate.
      • Like 1
    • @ Teo
      Nu sovaiala sa ci piedicile puse de psd, alde si ceilalti hoti care tremurau ca si-au pierdut fieful de jecmanela a tarii. Amintiti-va doar demascarile, reale, nu fabricate, din medicina. Ne vom intoarce la secureni, burnei, opresti si ceilalti, care, pentru un scurt moment, au fost inlaturati. Vor reveni cu ranjetul de fiare pe buze.
      • Like 1
    • @
      "Azi inceteaza starea de suspendare a democratiei" si se instaureaza tiranocratia partidului unic. Incepe dictatura celor 18% la suta asupfra puturosilor de 82%. Bravos natiune, halal sa-ti fie. Somnul ratiunii natiei a nascut niste monstri, de care cu greu vom scapa. Cu greu si cu sacrificii.
      • Like 2
    • @ Teo
      Nu pre mi-e clar ce vreti sa spuneti. Ciolos a fost pus de strada. E drept, o strada slaba, care s plecat acasa imediat, fara sa-si desavarseasca treaba. Trebuia sustinut, dizzolvat parlamentul, destituit mamelucul de "avocat al popo(u)rului. Trebuia sprijinit iohannis. Si bezmeticii de liberali au contribuit, prin "nevinovata" a. gorghiu la subminarea acestui guvern-ciolos- si promovarea psd. Te intrebi daca nu a fost o unealta, la fel ca ciorbea? In ceea ce priveste usr- niste infantili dar care trebuiau sustinuti si impulsionati. Psd/alde recte dragnea/tariceanu trebuiau distrusi. Pacat, vor fi inca, cel putin 5 ani pierduti din vietile noastre. Multi nu stiu daca mai au acest "capital".
      • Like 1
    • @ Teo
      check icon
      ma scuzati pt lipsa mea de cunostinte : abilitarea unui guvern in privinta accesului la "ordonante de urgenta", cine il acorda in romania ? presedentia, biserica ortodoxa, clubul pensionarilor psd sau parlamentul ?
      si inca o intrebare : numirea guvernului Ciolos cu ce a diferit de numirea guvernului Grindeanu ?
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      check icon
      ma indoiesc ca "strada" a reusit sa impuna un guvern. prevede asa ceva constitutia ri legislatia romaniei ? deci va rog sa cautati sa aflati cine a negociat guvernul ciolos si cine din "stalpii" democratiei au votata si au legitimat guvernul ciolos. dupa cate-mi aduc aminte procesul numiti a fost similar cu cel al guvernului Grindeanu.
      • Like 0
    • @
      check icon
      scuze, ceva i-mi scapa. dvoastra doriti sa atacati decizia Curţii Constituţionale nr. 6 din 21/08/2012 privind referendumul din 29 iulie 2012 ?
      daca DA, va puteti adresa tribunalului sau avocacatului poporului ca persoana privata :)
      daca NU, iata cum a fost chestiunea vazuta atunci din pct de vedere legal :
      A. La 6 iulie 2012, Parlamentul a votat cu 256 de voturi pentru ținerea unui referendum care să decidă sau nu demiterea din funcție/ suspendarea presedintelui Traian Băsescu .
      Era pentru a doua oară pentru Traian Băsescu când se incerca suspendarea, precedenta suspendare și referendum au avut loc în 2007, când 74% dintre voturile exprimate au fost împotriva demiterii. Mai târziu, în anul 2009, Traian Băsescu a fost reales președinte al României.
      B. rezultatul referendumului : 30 iulie 2012,
      „Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu?”
      DA - 87,52% NU - 11,15% participare - 46,23% (calculând pe 99,97% din secțiile de votare)
      Conform datelor BEC, referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru a fi validat. La vot ar fi trebuit să se prezinte 50% plus unu din numărul alegătorilor.
      datele recensământului din 2011 care arată că există aproximativ 16 milioane de români cu drept de vot şi nu 18 milioane. Într-un astfel de scenariu, referendumul ar fi declarat valabil, iar presedintele ar fi demis.
      C. Monitorul Oficial nr. 616/2012 a publicat decizia Curţii Constituţionale nr. 6 din 21/08/2012 privind referendumul din 29 iulie 2012.
      Cu majoritatea de voturi prevăzută de art.47 alin.(1) din Legea nr.47/1992, CURTEA CONSTITUŢIONALĂ În numele legii HOTĂRĂŞTE
      1. Constată că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, a fost respectată.
      2. Confirmă rezultatele referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central şi constată că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11.15 %) au răspuns "NU".
      3. Constată că la referendum nu au participat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
      4. La data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului George – Crin Laurenţiu Antonescu în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României.
      5. De la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, domnul Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de Preşedinte al României.
      • Like 0
    • @
      Strada are puterea sa impuna, sa ceara schimbarea constitutiei. Strada inseamna adevarata democratie, dar are datoria sa vegheze ca ce a cerut sa fie de neclintit. In cazul prezent sunt si foarete multe semne de intrebare. De ce s-a lasat, prea repede, cale libera intelegerilor si reconcilierii cu hotii. In finals-a instaurat un guvern cu oameni naivi, bine pregatiti,care chiar au crezut,si incercat, ca sunt lasati sa faca bine. Dar, in urma unor masinatii au fost impiedicati si compromisi. Nu este adevarat ca doar un guvern politic poate guverna. Pentru a guverna, bine, este nevoie de oameni bine pegatiti in domeniile aferente, de oameni cinstiti, integri, neafiliati politicienilor. Politicienii sunt doar o clasa parazitara, in plus, pe langa multi altii, in mare majoritate cu studii facute in pripa si diplome platite. Se vede aste din felul cum se comporta, cum vorbesc, din lipsa de demnitate, din subordonare fata de niste derbedei ajunsi in fruntea partidelor. In prezent niciun partid nu vrea binele tarii, au doar interese personale si de grup.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      check icon
      sunt 99% de aceasi parere cu dumneavostra.
      ca sa ma intelegeti ganditi-va la evenimente punctuale si strict la persoana dvoastra atunci cand doriti sa-mi contraziceti opinia exprimata mai jos.
      acel 1% unde avem pareri diferite se refera la :
      - "strada" nu reprezinta "democratia" - democratia este o stare de fapt la care, in general, ajunge
      65-75% din cetatenii unei tarii si in consecinta acea tara este democratica.
      - nu exista "oameni naivi" atata timp cat toti avem un pret. - la acest pret se adauga la intelectul, credinta, cultura si stare economica individuala (saracie / bogatie)
      - "Pentru a guverna, bine, este nevoie de oameni bine pegatiti in domeniile aferente, de oameni cinstiti, integri, neafiliati politicienilor." - FALS, in toate tarile "oamenii" politici sunt persoane ratate si retarde care nu au reusit in sfera lor de activitate, nici macar in invatamant, astfel ca au accesta/esuat in sfera politicului, credintei, armatei, spitalelor psihiatrice ca pacienti. in sfera politica se cere "calitati" speciale : sa nu-ti puta picioarele / sa nu adormi la sedinte / sa nu vorbesti neintrebat / sa urmezi linia partidului.
      partidul este un grup de interese diverse, grup care considera ca programul partidului este un program care va primi cele mai multe voturi, fata de celelalte programe/partide si astfel grupul se coaguleaza si solidarizeaza (elevi vs profi, borfasi vs justitie, ...).
      - legat de elementele de coruptie enumerate de dvoastra, ele exista universal, diferenta este statistica :) 10% un uk si olanda, 15% in germania si tarile nordului, 25% in franta si italia, .... si 80% in romania, 95% in republica moldova, 99,99% rusia :)
      • Like 0
    • @
      Scuze. Poate nu am inteles eu bine ce ati afirmat. Marturisesc ca sunt contrriat de ce se intampla. Nu stiu daca mai am timp 4 ani sa vad si ceva bun. Am acordat credit lui basescu. A facut multe lucruri bune, dar si greseli, impins,impins probabil de psd, alde, care s-au dovedit niste sabotori de-a lungul timpului.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      check icon
      slava Domnului am plecat la timp din romania. de fapt imediat dupa ce am dat globurile jos din pomul de craciun din 89 :) va sfatuiesc sa faceti la fel, ca si in casatorie, primii 5 ani sunt grei :)
      personal, pasionat fiind de istorie, am inteles ce se va intampla "pas cu pas" si mi-am vazut viata in viitor, atunci am decizia.
      • Like 0
    • @
      E minunat ca mai aveti viitor. Va doresc sa va realizati toate visele. Numai bine dv. si familiei. Din pacate eu sunt la varsta la care nu mai am viitor si nici nu mai are nimeni nevoie de mine. Exceptie facand familia. De aceea sunt
      foarte deranjat de situatia actuala care se perpetueza, cel putin de 27 de ani.
      Nu mai pun la socoteala perioada anterioara. Eu am sperat ca '89 sa aduca
      binele si nu mi-a trecut prin cap, la timp, sa plec. Am tot asteptat si sperat, in
      zadar.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      check icon
      multumesc pt urari si va urez la randul meu tot binele din lume.
      dar va atrag atentia :) ca nu sunteti atent la amanunte : "Am tot asteptat si sperat, in zadar."
      asta puteam sa patesc eu, plecat aiurea, dar pt dvoastra corect este : "Am tot asteptat si sperat, in romania." :)
      • Like 0
    • @
      Mi-am dat seama, acum, ca nu citisem toata postarea dv. Da , aveti dreptate in ceea ce scrieti si un atu in plus, aveti posibilitatea, de acolo de unde sunteti, sa vedeti si alti politicieni. Sunt informatii pe care eu nu le am, in
      direct, ci impartasite de altii, cu subiectivismul fiecaruia. Imi fac mea culpa. In
      situatia expusa nu avem nicio speranta. Sunt ingrijorat doar pentru urmasii mei. Mie nu pre imi pasa, dar nu ma pot opri sa nu urmaresc involutia si sa nu-mi exprim parerea. Este insignifiant dar ma revolta prostia si nepasarea celor multi. Si caracterul lor de pomanagii.
      • Like 1
  • Un dram de modestie și de bun-simț n-ar strica. În rest, fără cuvinte.
    • Like 1
    • @ Mariana Petcu
      Din parte cui?
      • Like 0
  • Doamneee,<
    ce gunoaie vor conduce Romania.....
    • Like 1
  • Dacă este adevărat că guvernul precedent a fost ilegitim, după cum spune L. Dragnea, consecinţa firească ar trebui să fie condamnarea acestuia pentru uzurpare de calităţi oficiale.
    • Like 1
    • @ Gheorghe Anton
      check icon
      clar ! eu zic sa deschidem un canal transfagarasan pt ciolos, guvenul lui, si toti cei care l-au lasat sa conduca tara, de la johannis pana la ultimul taranist viu :)
      • Like 0
    • @ Gheorghe Anton
      Nu, ar trebui condamnat parlamentu, majoritatea parlamentara care a legitimat guvernul ciolos ca apoi sa-l saboteze si denigreze permanent.
      • Like 0
  • Ma apuca o greata...
    • Like 0
    • @ Ailenei Diana
      DanM check icon
      pe mine ma apuca disperarea cand ii vad si-i aud... traim o restauratie Adrian Nastase...
      • Like 0
    • @ Ailenei Diana
      check icon
      ma bine va apuca fuga ... ca este mai sanatoasa :)
      • Like 1
    • @
      Mircea S check icon
      Economia e ciclica . Stati sa mai vina o recsiune si mai pleaca un milion de oameni. Si atunci o sa fie bal.
      • Like 0
    • @ Mircea S
      check icon
      daca economia este feminina si sunt probleme cu ciclurile nu gasim noi un om de bine, un baiat destept, un teleormanean patriot, care sa o lase insarcinata ? asa sa mai ia si romanul o pauza la isteria recesiunii ?
      si cum sa mai vina o recesiune in romania ? peste recesiunea care este stabila de 27 de ani ? asta ar fi o crestere negativa dincolo de 0 gr absolut.
      ce spuneti dvoastra nu este bal, este lucrare de doctorat, va imaginati titlul : "In Plina Recesiune a Recesiunii Economice se Realizeaza Recensarea Numarului Populatie Aflat In Recesiune"
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult