Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De doi ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu! La doi ani de Republica, îți mulțumim că ne ești alături!

Dragnea: Ce-am fi făcut noi cu cele 10 miliarde de lei

Liviu Dragnea - Victor Ponta

Foto: Facebook Liviu Dragnea

Dacă PSD ar fi avut 10 miliarde de lei (bani neîncasați de Guvernul tehnocrat), ar fi făcut autostrăzi, ar fi cumpărat avioane sau ar fi mărit pensiile, a spus, aseară, Liviu Dragnea, la postul TV Antena 3. Guvernul va face „toate lucrurile bune pentru români”, dar mai greu, a dat asigurări liderul PSD, care a explicat cu markerul pe flip-chart cum a găsit o „gaură” în buget. Reamintim că, în urmă cu câteva zile, și fostul premier Victor Ponta anunțase că a descoperit „o gaură” în buget. În schimb, ministrul Finanțelor s-a arătat mai moderat în declarații, subliniind că domnia sa nu s-a referit niciodată la „o gaură”, ci la „o proiecție nerealistă a veniturilor bugetare”.

Impactul total al angajamentelor electorale luate de PSD: 2,65 miliarde de lei

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că impactul măsurilor care vor intra în vigoare de la 1 februarie este de 2,65 miliarde de lei.

„Acesta este răspunsul la toate atacurile din ultima vreme: măsurile adoptate de guvernul nostru, al tuturor românilor! Fiecare măsură, beneficiarii ei, impactul bugetar, precum și termenul de la care intră în vigoare. Iar toate au fost promisiuni făcute în campanie, pe care, iată, deja le-am onorat. Impactul total este de 2,65 miliarde lei. Faceți singuri calculele... ce s-ar fi putut face cu 10 miliarde lei, pierduți pe drum de tehnocrați”, a scris pe Facebook Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a spus marți seară la Antena3 că „cu acești bani puteam mări pensiile tuturor pensionarilor cu 24%, puteau fi acoperite costurile autostrăzii Pitești-Sibiu și Pitești-Craiova, puteau fi cumpărate 30 de aeronave noi la Tarom”.

Dragnea a precizat că niciuna dintre măsurile anunțate în campania electorală de PSD nu va fi eliminată din cauza „găurii'' de 10 miliarde de lei descoperite la buget.

De la 1 februarie intră în vigoare:

- creșterea salariului minim la 1450 de lei

-creșterea cu 20 la sută a salariilor din administrația publică locală, 

- creșterea cu 50 la sută a salariilor actorilor și artiștilor

- deducerea din impozitul pe venit a abonamentelor medicale

-eliminarea plafonului plății CAS și CASS

-eliminarea plății CASS pentru pensionari

-eliminarea impozitului pe venit pentru pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei

-gratuitate la călătoriile pe căile ferate

-creșterea burselor studenților

Amintim că eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute la plata CAS și CASS, măsură adoptată de Guvernul Grindeanu zilele trecute, nu apărea în programul de guvernare al PSD. 

„Neanunțată, dar predictibilă, măsura luată de Guvernul Grindeanu vine să repare o nedreptate care făcea ca bogații să plătească mai puțin decât săracii. Din păcate, măsura e incompletă și pe termen mediu o parte din benefiiciile ei vor fi anulate prin menținerea plafonului de 5 salarii medii brute taxabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau pentru persoanele fizice ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Pe de o parte, e posibil ca o parte din contractele de muncă cu salarii foarte mari să fie transformate în contracte de drepturi de autor; pe de altă parte, e vorba de principiul echității, care nu justifică tratamentul fiscal diferențiat între salariați și cei care realizează venituri independente sau din drepturi de autor”, a explicat în Republica.ro Victoria Stoiciu, project manager Friedrich Ebert Stiftung.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • raspuns : ar fi dispărut ca și banii de la Teleorman!
  • Like 0
 • Bre Tov Stalin , geniul al Teleormanului , conducator iubit , nu mai bine ne arați tu ce o sa faci cu alea 231 de miliarde ( in afara de ciordeală , ca aia face partidul bolșevic de 26 de ani ) și apoi sa tot dai din mustață aia de gunoi de om ce ești ?
  • Like 0
 • Ce autostrazi? Ce industrie? Cine a dat startul privatizarilor pe 1 dolar? PSD a fost la guvernare jumatate din perioada postdecembrista a Romaniei si a castigat toate alegerile locale si parlamentare. Sa nu uitam si altceva, PD e succesor al FSN preluat de Roman si abandonat de iliescieni cand au format FDSN, reorientat pe filiera ideologica populara de Base(de aici si filialele locale tari ale PD, ce ajunsesera in 2008 sa rivalizeze cu cele PSD iste)'. PD, partid cu nucleu tare format din fosti comunisti, a facut si el parte din toate guvernele asa numite iluzoriu de dreapta. Uitandu ne inapoi putem observa ca FSN si succesorii acestei gretosenii au facut parte din TOATE guvernarile postdecembriste, exceptand guvernul Ciolos. De aia e atat de hulit de oamenii de origine sanatoasa. Sistemul n a fost niciodata indepartat de la guvernare prin alegeri si nu a plecat nicicand de bunavoie. Acum e la moda ca om al sistemului sa faci pe luptatorul antisistem, cand tu ai fost de o viata vlastar al democratiei originale. De aici atata ura fata de CIolos/USR, sistemul sa fie nevoit sa lase loc unor "bruxellezi" si "amerloci"? ...Cine stie cand vom mai avea in Romania guvern fara origini fsn isto comuniste, mai ales ca s au reinstaurat Melescanu guvernant antedecembrist si la agricultura avem un fost CAP ist.
  In alte ordine de idei, abureala asta cu "uite bugetul, nu e bugetul", nu tine decat pentru oamenii needucati civic. Bulgaria ne depaseste cu zeci de kilometri de autostrada in plus, de Ungaria ce sa mai vorbesc care are autostrazi spre toate colturile tarii. Adevarata suparare a lui Dragnea e ca sunt ceva bani in minus la buget si nu mai e de unde sa furi cu toptanul. Romanii se bucura de 27 de ani ca bande de hoti le sparg casa si le fura toti banii, toate bijuteriile si obiectele de valoare, dar le fac o salata de boeuf si le lasa o sticla de vin drojdios sa se matrafoxeze sa uite de griji.
  • Like 3


Îți recomandăm

Diabet

În România, 1.785.300 de persoane milioane de adulți cu vârste între 20 și 79 de ani au diabet, în fiecare an 19.000 de oameni sunt uciși de această afecțiune. Sunt cifrele seci din spatele unui suferințe care afectează viețile a 1 din 10 adulți români și, totodată, viețile familiilor acestora, în contextul în care la nivel mondial 1 din 11 oameni suferă de diabet. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Om de afaceri

Să începi și să crești o afacere în România este astăzi un act de curaj sau, poate, de nebunie. Ar fi mult mai simplu să stai, sau să te angajezi la stat, sau să fugi mâncând pământul, îngroșând rândurile celor patru milioane de refugiați economici din România.

Citește mai mult

Copil cu steag

Marea majoritate a celor care au fost complici sau au participat la represiunea participanților la Revoluția din 1989 au ocupat imediat după '90 funcții importante în servicii și structuri ale statului, astfel încât interesul lor ca aceste detalii să nu fie descoperite a fost absolut vital, susține istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, într-un interviu acordat Republica.ro. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

formulare

În forma publicată în Monitorul Oficial, persoanele fizice ce obțin venituri din activități independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuală nu mai sunt scutite de plata contribuțiilor la CAS și CASS dacă au și venituri din salarii, deși în Nota de fundamentare a ordonanței de urgență erau scutite. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult