Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dragnea: Ce-am fi făcut noi cu cele 10 miliarde de lei

Liviu Dragnea - Victor Ponta

Foto: Facebook Liviu Dragnea

Dacă PSD ar fi avut 10 miliarde de lei (bani neîncasați de Guvernul tehnocrat), ar fi făcut autostrăzi, ar fi cumpărat avioane sau ar fi mărit pensiile, a spus, aseară, Liviu Dragnea, la postul TV Antena 3. Guvernul va face „toate lucrurile bune pentru români”, dar mai greu, a dat asigurări liderul PSD, care a explicat cu markerul pe flip-chart cum a găsit o „gaură” în buget. Reamintim că, în urmă cu câteva zile, și fostul premier Victor Ponta anunțase că a descoperit „o gaură” în buget. În schimb, ministrul Finanțelor s-a arătat mai moderat în declarații, subliniind că domnia sa nu s-a referit niciodată la „o gaură”, ci la „o proiecție nerealistă a veniturilor bugetare”.

Impactul total al angajamentelor electorale luate de PSD: 2,65 miliarde de lei

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că impactul măsurilor care vor intra în vigoare de la 1 februarie este de 2,65 miliarde de lei.

„Acesta este răspunsul la toate atacurile din ultima vreme: măsurile adoptate de guvernul nostru, al tuturor românilor! Fiecare măsură, beneficiarii ei, impactul bugetar, precum și termenul de la care intră în vigoare. Iar toate au fost promisiuni făcute în campanie, pe care, iată, deja le-am onorat. Impactul total este de 2,65 miliarde lei. Faceți singuri calculele... ce s-ar fi putut face cu 10 miliarde lei, pierduți pe drum de tehnocrați”, a scris pe Facebook Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a spus marți seară la Antena3 că „cu acești bani puteam mări pensiile tuturor pensionarilor cu 24%, puteau fi acoperite costurile autostrăzii Pitești-Sibiu și Pitești-Craiova, puteau fi cumpărate 30 de aeronave noi la Tarom”.

Dragnea a precizat că niciuna dintre măsurile anunțate în campania electorală de PSD nu va fi eliminată din cauza „găurii'' de 10 miliarde de lei descoperite la buget.

De la 1 februarie intră în vigoare:

- creșterea salariului minim la 1450 de lei

-creșterea cu 20 la sută a salariilor din administrația publică locală, 

- creșterea cu 50 la sută a salariilor actorilor și artiștilor

- deducerea din impozitul pe venit a abonamentelor medicale

-eliminarea plafonului plății CAS și CASS

-eliminarea plății CASS pentru pensionari

-eliminarea impozitului pe venit pentru pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei

-gratuitate la călătoriile pe căile ferate

-creșterea burselor studenților

Amintim că eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute la plata CAS și CASS, măsură adoptată de Guvernul Grindeanu zilele trecute, nu apărea în programul de guvernare al PSD. 

„Neanunțată, dar predictibilă, măsura luată de Guvernul Grindeanu vine să repare o nedreptate care făcea ca bogații să plătească mai puțin decât săracii. Din păcate, măsura e incompletă și pe termen mediu o parte din benefiiciile ei vor fi anulate prin menținerea plafonului de 5 salarii medii brute taxabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau pentru persoanele fizice ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Pe de o parte, e posibil ca o parte din contractele de muncă cu salarii foarte mari să fie transformate în contracte de drepturi de autor; pe de altă parte, e vorba de principiul echității, care nu justifică tratamentul fiscal diferențiat între salariați și cei care realizează venituri independente sau din drepturi de autor”, a explicat în Republica.ro Victoria Stoiciu, project manager Friedrich Ebert Stiftung.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • raspuns : ar fi dispărut ca și banii de la Teleorman!
    • Like 0
  • Bre Tov Stalin , geniul al Teleormanului , conducator iubit , nu mai bine ne arați tu ce o sa faci cu alea 231 de miliarde ( in afara de ciordeală , ca aia face partidul bolșevic de 26 de ani ) și apoi sa tot dai din mustață aia de gunoi de om ce ești ?
    • Like 0
  • Ce autostrazi? Ce industrie? Cine a dat startul privatizarilor pe 1 dolar? PSD a fost la guvernare jumatate din perioada postdecembrista a Romaniei si a castigat toate alegerile locale si parlamentare. Sa nu uitam si altceva, PD e succesor al FSN preluat de Roman si abandonat de iliescieni cand au format FDSN, reorientat pe filiera ideologica populara de Base(de aici si filialele locale tari ale PD, ce ajunsesera in 2008 sa rivalizeze cu cele PSD iste)'. PD, partid cu nucleu tare format din fosti comunisti, a facut si el parte din toate guvernele asa numite iluzoriu de dreapta. Uitandu ne inapoi putem observa ca FSN si succesorii acestei gretosenii au facut parte din TOATE guvernarile postdecembriste, exceptand guvernul Ciolos. De aia e atat de hulit de oamenii de origine sanatoasa. Sistemul n a fost niciodata indepartat de la guvernare prin alegeri si nu a plecat nicicand de bunavoie. Acum e la moda ca om al sistemului sa faci pe luptatorul antisistem, cand tu ai fost de o viata vlastar al democratiei originale. De aici atata ura fata de CIolos/USR, sistemul sa fie nevoit sa lase loc unor "bruxellezi" si "amerloci"? ...Cine stie cand vom mai avea in Romania guvern fara origini fsn isto comuniste, mai ales ca s au reinstaurat Melescanu guvernant antedecembrist si la agricultura avem un fost CAP ist.
    In alte ordine de idei, abureala asta cu "uite bugetul, nu e bugetul", nu tine decat pentru oamenii needucati civic. Bulgaria ne depaseste cu zeci de kilometri de autostrada in plus, de Ungaria ce sa mai vorbesc care are autostrazi spre toate colturile tarii. Adevarata suparare a lui Dragnea e ca sunt ceva bani in minus la buget si nu mai e de unde sa furi cu toptanul. Romanii se bucura de 27 de ani ca bande de hoti le sparg casa si le fura toti banii, toate bijuteriile si obiectele de valoare, dar le fac o salata de boeuf si le lasa o sticla de vin drojdios sa se matrafoxeze sa uite de griji.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult