Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dragnea, despre Inspecția Judiciară: „Eu am spus în mai multe rânduri că poate e bine să fie o instituţie autonomă şi cred că vom merge către această variantă”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus luni că varianta care se conturează în Coaliția de guvernare este ca Inspecția Judiciară să fie o instituție independentă, relatează News.ro. Această intenție a fost enunțată de curând și de ministrul Justiției, deși la momentul la care a lansat propunerile de modificare a legilor din Justiție, Tudorel Toader susținea că Inspecția Judiciară ar urma să treacă în subordinea ministerului.  

Dragnea a fost întrebat ce părere are despre noua variantă propusă de Toader. „Dar nu e o nouă variantă, eu am spus de la început, pe 24 august, că trebuie să abordăm cu mai mult calm şi cu mai multă aşezare aceste propuneri de modificare şi încă de atunci a spus ministrul că una dintre variante este să fie instituţie autonomă, eu am spus în mai multe rânduri că poate e bine să fie o instituţie autonomă şi cred că vom merge către această variantă”, a răspuns șeful PSD citat de News.ro. 

Tudorel Toader a declarat duminică, la Iași, că este puțin probabil ca Inspecția Judiciară să rămână în subordinea CSM. „Pe 23 august am spus că sunt trei variante, da? Varianta de a rămâne la CSM consolidând independenţa, autoritatea Inspecţiei judiciare, o variantă de a o aduce la Ministerul Justiţiei şi a treia variantă de a dobândi statut de autoritate autonomă independentă pe baza unei legi proprii de organizare, de funcţionare. Faptul de a rămâne Inspecţia Judiciară la CSM e cel mai puţin probabil, dat fiind că dincolo de enunţurile făcute de pe 23 august am văzut cu toţii ce s-a petrecut în ultima perioadă în raporturile dintre Inspecţia Judiciară şi CSM, Inspecţia Judiciară şi entităţile pe care le controlează, adică nu e numai o disfuncţionalitate de principiu, e una concretă a modului în care se poziţionează unele faţă de celelalte”, a spus ministrul Justiției.

Propunerea lui Tudorel Toader de a schimba legile justiției a fost criticată de societatea civilă și de magistrații care văd în setul de modificări o cale de a trece sistemul judiciar sub control politic. Judecătoarea Andreea Chiș, membră a CSM, avertiza săptămâna trecută că multe dintre aceste schimbări reprezintă adevărate bombe

„Ministrul a spus: Am dat curs mai multor solicitări de la procurori și judecători în primăvară, ceea ce este adevărat. Dar față de consultările din primăvară a venit cu șase chestiuni esențiale care sapă la fundamentul justiției. Mi se pare că ministrul a venit să repare acoperișul, răstimp în care a pus șase bombe”, a declarat Chiș în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult