Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dragnea riscă să piardă Parlamentul

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, ar putea rămâne în afara Parlamentului, deoarece Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude electorale, potrivit news.ro.

„Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) în cazul în care există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”, se arată în articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a condamnat definitiv pe Liviu Dragnea în aprilie 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, pentru fraude comise la referendumul din 2012 de demitere a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României. Conform procurorilor, Liviu Dragnea a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea pe care o reprezenta, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale. Procurorii susţineau că Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea - preşedinte executiv PSD - având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

Pentru mai multe detalii vezi aici

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Cu siguranta ca Dl. Dragnea nu va fi premier. Omul a inteles ca adversarii sai politici vor face absolut orice pentru a-l impiedica; este ultima sicana pe care Dl. Johannis e co. ( servicii, PNL si USR ) o mai pot face alegatorilor dupa castigarea alegerilor de catre PSD.
    Evident ca o lege evident stramba trebuia sa fie modificata sau reclamata la CCR din timp, dar se vede ca Dl. Dragnea, neavand acces la rapoartele serviciilor secrete, asa cum au Presedintele si actualul premier, nu a putut sa prevada chiar totul.
    Insa nu trebuie sa fii Einstein ca sa-ti dai seama ca o astfel de lege ar fi trebuit sa fie aplicata numai in cazul unei sanctiuni complementare de suspendare a drepturilor civile decise de instanta, si ar fi trebuit ca sa prevada limite temporale precise pentru limitarea / suspendarea unor drepturi civile.
    Ca sa nu mai vorbim ca la Referendum, Dl. Dragnea a fost varful de lance al demersurilor politicienilor pentru demiterea legala si legitima a lui Basescu. Iar Dl. Johannis a fost in tabara lor, chiar daca, conform obiceiului domniei sale, nu a fost capabil sa faca nimic concret pentru a-si ajuta colegii. Dl. Johannis este in toate cele doar beneficiar, nu si contributor.
    Morala acestei povesti este ca PSD, care are destui oameni inteligenti si onesti, ar trebui sa modifice multele legi strambe si anti-democratice dupa care functioneaza actuala Justitie.
    Johannis et co. sunt prea lasi si santajabili ca sa incerce sa puna mecanismele Justitiei pe cai normale, adica sa-i oblige pe magistrati sa respecte drepturile si libertatile cetatenilor si sa raspunda in penal si civil pentru abuzurile comise.
    Este prima data, din 1990 pana in zilele noastre, cand cred ca PSD sunt "the good guys", chiar daca eu personal nu i-am votat.

    • Like 0
    • @ Cri
      check icon
      Să sperăm !
      • Like 0
  • Doamne, nu-mi vine sa cred cata energie consuma concetatenii mei pentru nimic. Oare na-ti realizat ca in Romania legea este facuta doar pentru a fi respectata de unii, adica plebea, iar pe conducatorii nostri ,,destepti'' ii doare la 10 km in fata .... de legi, le respecta dupa cum au ei chef, stiu ei foarte bine ca nu are cine sa-i traga de urechi, ca de constiinta si morala cred ca n-are niciun rost sa amintim deoarece pentru ei sunt notiuni total necunoscute.
    • Like 0
    • @ Tibi Nagy
      check icon
      dupa ultimele stiri medicale durerea conducatorilor romaniei incepe undeva la viena sau istambul :)
      • Like 0
    • @
      check icon
      Adică exact acolo unde se duc ca să se vindece! :))
      • Like 0
    • @ Tibi Nagy
      check icon
      Măcar simt și ei presiunea opiniei publice. Mai greu, cum mi se pare că o simte domnul Johannis, căci ne spune să ne calmăm. Aici însă nu trebuie să-l ascultăm, ci tocmai asta nu trebuie să facem.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Eei, aici o nimeriși mai bine !
      • Like 0
    • @
      check icon
      ziceti de turcia lui ponta ?
      • Like 0
  • check icon
    citesc ca "Oamenii au acelaşi număr de neuroni cât au şi babuinii" -
    chestiunea ma pune pe ganduri ... oare care este procentul de babuini cu cetatenia romana ?
    http://www.gandul.info/magazin/studiu-oamenii-au-acelasi-numar-de-neuroni-cat-au-si-babuinii-9361410
    • Like 0
  • check icon
    este uimitor cum un om poate devinii, cu fiecare pas, chiar si mai penibil decat il pot caricarituza oponentii ! culmea este ca totul se petrece in politica, nu la circ sau intrun show tv cu mascarici platiti. iar mascariciul este sef la un partid care se pretinde ca a mosit actualul regim original, dar in realiate a dat parintii, partea masculina*, constitutiei, regulamentelor parlamentare, legislatiei si altor multe regulamente, dar la ac moment nu detine nici un consilier care sa explice definitia penibilului**.
    dar totul se petrece in romania, deci, „Dă-i Doamne românului, mintea de pe urmă !" .... asta numai daca mai exista o relatie cu Dumnezeu :)
    evident totul ajunge pe mana trolilor alesi*** de popor Art. 8. – Raportul este aprobat de către Comisia de validare cu votul majorităţii membrilor acesteia.
    incercati sa interperetati dupa mintea dvoastra art 7, alin (3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor - http://www.cdep.ro/pdfs/tab_acte/regul_cdep.pdf
    * ma refer in special la activitatea depusa :)
    ** nu se face referire la "data" săvârşirii sau obtinerii condamnarii "de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral.", logica este : de la Christos incoace :)
    *** tocmai de aceea explicam inainte de alegeri, ca "numai" simpla participarea la vot reprezinta legitimarea trolilor si astfel, moral, nu mai puteti iesi in strada ca sa demonstrati penibilitatea momentelor, caci i-ati legitimat sa beneficieze de drepturile prezente si cele viitore pe care vor avea placerea sa si le voteze. astfel trolii va vor fura, viola, omora, condamna, etc, legitimandu-se cu votul dvoastra !
    • Like 0
  • regulamentul scrie "infracţiuni legate de derularea procesului electoral", fara a specifica la care proces se refera: unul oarecare sau cel in urma caruia a fost ales deputatul cu pricina? in plus, imi amintesc ca, in iulie 2012, basistii ma injurau cand le spuneam ca pe Basescu l-au demis mai multi cetateni decat l-au ales; motivatia basistilor era ca referendumul nu e din aceeasi familie cu alegerile, adica, pe cale logica, nu este un proces electoral; in acest caz, sorry, dar art. 7 din regulamentul CD nu i se aplica lui Dragnea, altfel i s-ar fi aplicat legea si lui Base, pentru impiedicarea, prin metode perverse, a participarii la referendum
    • Like 2
    • @ Dan Horea
      Bună ziua ! Logica dvs. şchioapătă vizibil, mai reflectați ! Numai bine mereu !
      • Like 0
    • @ Stela Rusu
      "Condamnarea" nici nu vorbeste macar de frauda electorala ci de "folos necuvenit constand in atingerea pragului de cvorum" ! :)))
      • Like 0
  • Acest tip de mesaj este cel care va duce PNL-ul la o cifra cu 1 in fata la urmatoarele alegeri ! Le dorim mult spor !
    • Like 0
    • @ Marius Cazacu
      Bună ziua ! De ce extrapolați ? Sunt cele hotărâte de parlament, toți au votat , așa că acum trebuie puse în practică ! Numai bine mereu !
      • Like 0
    • @ Stela Rusu
      Se referea la fraude-fraude , nu la facaturi politice , staliniste ! Majoritatea este cea care valideaza mandatele dar PNL-ului nu i se va uita acest bolsevism penibil ! Doar atat spuneam ! Oamenii nu sunt prosti , nu stiu de ce plecati de la premisa de votant retardat caruia trebuie sa-i explice Chichirau sau Turcan ce trebuie sa inteleaga dintr=o realitate mai mult decat stravezie !
      • Like 0
    • @ Marius Cazacu
      check icon
      evident ca Regulamentul Camerei Deputaţilor a fost construit in favoarea partidului-stat, deci ma mir ca dupa 26 de ani exista inca mai multe partide.
      Doamne ajuta sa ramana un singur partid care sa castige alegerile cu 99,9%
      • Like 1
  • la fel de clar cum stipulează legea 90 / 2001 că nu poate fi premier, tot așa sunt și prevederile regulamentului Camerei: se invalidează mandatul dovedit a fi fost fraudat.
    dacă unele publicații, altădată serioase, cred că asemenea titluri le-ar crește numărul de cititori, mă te m că s-ar putea înșela. și PNL la fel și-a pierdut susținătorii... pentru că i-a crezut fraieri.
    • Like 0
  • check icon
    Dragnea a fost condamnat de niște indivizi de la ICCJ, la ordin. Ordin transmis, dacă nu direct, prin terțe persoane, sau intuit. Cel puțin la referendumul de demitere a lui Băsescu, motivele pentru condamnare lui Dragnea n-au fost susținute de probe. Și asta știe toată lumea. Noi, românii, ne-am pricopsit cu niște instituții parazitare, ceea ce se vede din deciziile lor cu o puternică tentă de abuz, de manifestare a părțagului - pe românește. Unele dintre aceste instituții au devenit în mod clar dăunătoare și nu-și mai justifică existența, după umila mea părere fiind acum total inutile, un fel de vortexuri suplimentare de drenare a bugetului. Cum putem înțelege ca un singur om trebuie pus pe un tron de pe care să-și facă mendrele, în disprețul total al majorității populației ?!
    • Like 0
    • @
      check icon
      daca dragnea ar scrie un roman (sper sa primesca 2-3 ani timp pt reintregirea familiei) vestitul roman "Papillon" de Henri Charrière ar fi desuet :)
      • Like 0
    • @
      ,,Dragnea a fost condamnat de niște indivizi de la ICCJ, la ordin"-Vad ca incet, incet, Antenele lui Voiculescu au reusit sa induca aceasta idee ca justitia este condusa de cinestie ce forte oculte, de fapt asta se si urmareste, subminarea ideii de justitie, ori asta mi se pare foarte periculos pentru un stat de drept, daca individul nu mai crede in actul de justitie atunci se poate ajunge la orice.
      • Like 0
    • @
      check icon
      I s-a mai dat o șansă. Românii speră că cineva va încerce totuși să facă ceva împotriva dezastrului generalizat. Pe alții nu i-au văzut interesați decât de continuarea dezmoștenirii și a înstrăinării tineretului, de vânzarea resurselor etc. Chestia cu condamnarea a devenit o distracție a anumitor persoane, fără nicio importantă recuperare a pagubelor.
      • Like 0
    • @ Tibi Nagy
      check icon
      Da, ce să zic, ăia de la antene sunt niște vrăjitori mincinoși și majoritatea românilor abia așteaptă să fie prostiți. Ca să luăm un exemplu din prestația opoziției pesedeilor, poate explici matale de ce trompeta Alinuței Gorghiu și heirupismul atletului liberal Vasilică Blaga n-au reușit ceva convingător în demascarea mincinoșilor socialiști și ai propagandei toxice a antenelor. Și taman președintele, hotărît să îndrepte situația, s-a apucat de răsturnat carul lui Dragnea, atât de pus pe treabă, încât își deranjează chiar prietenii euro-atlantci.
      • Like 0
    • @
      check icon
      personal cred ca viata este prea scurta ca sa o traiesti frustrat in revendicari antisistem, deci consider ca un schimb de locuinta, a locului de munca si a atmosferei, prin migrare, la minim 1000 km, face minuni :)
      • Like 0
    • @
      check icon
      Aș fi de acord. Cu câteva condiții: să se opereze la timp, cu promptitudine chiar, sau, parcă e un termen juridic consacrat în dreptul internațional, ce exprimă, pentru toți cei aflați întâmplător pe acolo, o cerință din păcate neîndeplinită de prea multe ori pentru ca muritorul de rând să fie convins că există această instituție nu e o fantomă - cu celeritate. A doua condiție pentru a putea fi convins și eu, cel care cască urechile și uneori gura să cuvânte câte ceva, din simplă nedumerire, ar fi că respectiva putere în stat nu e confundată cu anumite persoane (de multe ori niște figuri absolut jalnice, care mai sunt și răsplătite cu înalte onoruri pentru executarea ordinelor) și să nu păstreze cazurile pentru a fi folosite niște dosare taman în campania electorală a unor alte personalități la fel de temeinic situate în impostură.
      • Like 0
    • @
      check icon
      am mai povestit pe aici ac intamplare veche de 23 de ani.
      eram in germania si am patit un necaz cu automobilul, un om de pe strada mi-a oferit sprijinul lui. am acceptata si a doua zi am aflat ca era un milionar, de DMark ! ca euro nu erau in acele timpuri. si stand la masa, in casa lui, am atins si subiectul romania, comunism, libertate, politicianism, ... si atunci am aflat ca familia respectiva avea numele notata in bibliile si cartile bisericesti inainte de 1300, adica cam de cand avem date exacte despre tarile vorbitoare de limba romana :). si omul mi-a explicat ca din acele timpuri fiecare copil din familie, astazi cam 150 de membrii, este evaluat, indrumat si sprijinit pe calea pe care acesta prezinta inclinatii, dar exista si copiii fara inclinatii, ratati, incompatibili cu o activitate productiva. ei bine, acesti ratati, retarzi sau cum vreti dvoastra, sunt educati la limita inferioara apoi trimisi in politica si tinuti in frau financiar. initial am "inghitit" greu aceste informatii, nefind in acel moment angrenat in studii politice. apoi am aflat de familia kennedy, de lenin si stalin, churchill, .... si am realizat ca omul spunea devarul. apoi am constatat chiar pe pielea mea, la momentul cand am primit o propunere, am reunit familia si am cerut "votul" :) majoritatea a inclinat ca nu am un caracter de subordonat si mai ales ca sunt un "vagabond" al mintii mele, deci inregimentarea ar insemna sinucidere. si asa am luat calea exilului. caci decat sa fiu frustrat mai bine sa fiu relaxat, sa castig cat un parlamentar roman dar din munca cinstita !
      de restul cuvinte !
      • Like 0
    • @
      check icon
      faceti confuzie intre votul uninominal si vorul pe liste ! pe 11.12.'16 votul a fost pe liste, deci poporul a votatat psd si nu un nume ! vrea coineva sa creada ca votul a fost pt dragnea ? este dreptul lui, dar este o inselatorie pt cei slabi de minte si neinformati.
      mai vorbe cineva pe aici de adevar :) eu cred ca adevarul reprezinta suma informatiilor trecute prin maximul de neuroni diponibili si rezultatul alterat cu sentimentele care ne bantuie.
      iar asta cu instrainarea tineretului :) este ca si cum ai propune 20.000 de euro tinerilor care se intorc in romania si apoi te apuci de furat acesti bani falsificand documente ....
      da' cu ungurimea injurata cu sarg, mandrie si nationalism 2 ani si care primeste acum 1 minister din partea lui dragnea, cum ramane ?
      • Like 0
    • @ Tibi Nagy
      check icon
      Păi, dacă nu i s-ar oferi ocazia destul de des, neîncrederea n-ar mai exista, sau, cel puțin nu s-ar manifesta.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Cred că românii și-au pus ștampila pe lista pesedeilor, dar au ales promisiunile compatibile cu speranțele lor. Mă refer la majoritatea care și-a exprimat votul. Speranțele, e drept, se tot împuținează. Cum se spune însă, speranța moare ultima.
      • Like 0
    • @
      check icon
      e uite da data asta "speranta" o sa moara prima !
      • Like 0
    • @
      check icon
      Dacă te referi la refuzul pentru Dragnea, sau la renunțarea acestuia la funcția de premier, spun sincer că numai asta nu m-ar deranja. Ceea ce mă supără e jocul murdar al celor care vor să se șteargă undeva cu voința majorității. Dar văd că progresezi, ca să zic așa, că văzui cum încerci să te exprimi și prin insulte mai urât mirositoare. Erai cumva prin Iași ori pe la Suceava în timpul dezastrului de la Cernobâl ? Eu, la vârsta mea, dispun de un arsenal destul de bogat în acest domeniu, dar nu recurg la el cu orice prilej, de pildă când mai bâzâie câte o muscă. Uite că-mi scăpă ceva ! Scuze și facem pace !
      • Like 0
    • @
      check icon
      de cand 45% este majoritate ? posibil dupa Cernobâl :)
      • Like 0
    • @
      check icon
      Păi văd că matale insiști pentru o majoritate în jurul celor 20 % voturi pentru PNL. Dacă ei și-ar fi atras ceva consistent din celelalte formațiuni într-o coaliție șansele de a încropi o majoritate ar fi fost foarte puțin probabile de la început. Coaliție PSD cu ALDE nu prea pare că n-ar fi o majoritate. Doar dacă 54 % < 45 %. De când învățasem și eu ceva matematică știam că era tocmai invers. E drept că s-au scurs peste 50 de ani de atunci. Poate că în matematicile neeuclidiene se poate demonstra contrariul, însă nu trăim încă într-un mediu în care ecuația respectivă să fie valabilă. Dar văd că ai un fixism cu Cernobâlul, de aia te întrebasem pe unde erai pe timpul dezastrului care te-a marcat ceva mai mult decât ar fi cazul.
      • Like 0
    • @
      check icon
      eu nu am scris nimic despre alt partid decat psd, deci nu vad problema celor 45%, cand vis-a-vis stau 55%. ca astia 55% nu reusesc sa se coaguleze ete o alta discutie. deci pt moment socialisti nu au decat 45% !
      • Like 0
    • @
      check icon
      În fine, eu credeam că vrei să mă ții treaz, adică în priză, cum se zice. Văd că ai rămas în urmă cu informațiile, cel puțin cu unele care nu te mai interesează. Nu cred că ai ce pierde, dar nici ce câștiga. Deocamdată. Mai târziu, cum spuneam, sau cum spuneai, nu mai are importanță ce știm acum în legătură cu majoritatea în continuu supusă presiunilor. Sunt mai mulți, totuși, cei care pierd în continuare. Și ăștia sunt tot o majoritate. Netă.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Sevil Shaaideh reprezinta majoritatea :) pana ieri scuipati pe joannis, julien si Clotilde :) si ne explicau filozofii cum de nu se mai gasesc vasili, ioni, elene si marii sa dea minte tarii :) si acum ? cine sunteti voi ? niste turciti ?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Românii simpli întotdeauna au fost - în cea mai mare parte - dornici să trăiască în bună înțelegere și cu străinii de neam, pierzându-și răbdarea când aceștia depășeau limitele, devenind aroganți, cu pretenții de stăpânitori. O altă parte însă, ca și astăzi își găsesc stăpâni printre străinii de țară, din păcate. Și iau, fără prea multă judecată, ca bune toate pretențiile oricăror noi ''ocrotitori''. Nu reprezintă majoritatea doamna despre care insiști să aduci vorba, fără să explici și de ce, dar poate fi o bună slujitoare a intereselor majorității etnice, precum și în cel al minorităților. De preferat, ar fi fost un premier român, cel puțin pentru a nu se stârni suspiciuni. Acuma, dacă sunt motive întemeiate ca doamna să fie respinsă, acestea trebuie să fie clar menționate chiar de către președinte, în urma informațiilor furnizate de serviciile secrete. Se mai pune, firește, întrebarea: de ce aceste probleme n-au fost rezolvate de la primele demnități în stat care i-au fost acordate. Și nu scuip pe nimeni. Hai să-ți urez un Crăciun fericit !
      • Like 0
  • check icon
    Din pacate asta e o stire data degeaba,din moment ce hotararea comisiei de validare este supusa la vot si psd-ul are cat are in parlament!!!
    • Like 0
    • @
      check icon
      da' dar penibilul exista :)
      • Like 0
    • @
      Cu cateva exceptii , printre care Iohannis , Basescu , Kovesi , Livia Stanciu , Pahontu , asta din urma cu un omor din culpa necercetat macar, la activ ! Cand va veni scadenta pt ei abia atunci o sa vedem egalitate in fata legii !
      • Like 0
    • @ Marius Cazacu
      Cri check icon
      Nu va faceti iluzii; acesti oameni nu vor plati nimic; "serviciile' "stiu de ce", vorba unei reclame imbecile.
      Singura speranta este ca Parlamentul sa modifice legile strambe care le confera acestor politicieni sau functionari publici imunitate pentru abuzurile nenumarate, abominabile pe care le-au comis.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult