Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dragoș Pîslaru, fost ministru în Guvernul Cioloș: „România este într-un proces prin care niște lideri incompetenți și inepți o duc spre modelul Venezuela”

Cioloș - Pîslaru

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii în Cabinetul Cioloș, consideră că dezbaterea avansată de mai mulți miniștri privind o comparație, din punct de vedere al randamentului, între Pilonul I de pensii de stat și Pilonul II administrat privat este „fără noimă”.

El a explicat că Pilonul I servește pentru plata pensiilor din prezent, iar în cazul Pilonului II banii ajung într-un echivalent de cont bancar al beneficiarului.

„Văd această idee (de a opta între Pilonul I și Pilonul II - n.n.) drept o capcană, un plan premeditat al Guvernului de a șubrezi Pilonul II. În spațiul public, Guvernul a încercat de anul trecut să acrediteze ideea că Pilonul I și II se pot compara, ca randament bunăoară. 

O dezbatere absolut fără noimă, care a fost pusă pe masă, în mod vehement, atât de ministrul de Finanțe, ministrul Muncii, alte personalități. De ce e fără noimă? Ca să fie foarte clar - pentru că Pilonul I înseamnă că banii pe care îi dau eu azi se transformă în puncte de pensie, ei servesc pentru plata pensiilor de azi, în timp ce eu voi avea, în funcție de cât va stabili statul atunci când ies eu la pensie, cât va fi. În timp ce la Pilonul II eu am un echivalent de cont bancar”, a explicat Dragoș Pîslaru la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. 

Moderator: „De ce ar fi grea optiunea?”

Dragoș Pîslaru; „Eu cred că va conta foarte mult cum va prezenta Guvernul această variantă, care va fi procedura prin care se optează. Dacă se merge pe urma dezastruoasă a guvernării din Ungaria, unde s-au oferit motive suplimentare pentru transferul la Pilonul I, în sensul că cei de la Pilonul II pierd niște beneficii, atunci opțiunea nu va fi egală. Aici e foarte important, plecăm de la premisa că vorbim de o optiune făcută pe bază de informații corecte și pe bază de procedură.”

Moderator: „Valoarea pensiei din Pilonul I e stabilită din pix”

Dragoș Pîslaru: „Exact. În condițiile în care Pilonul II e singura sursă de venit suplimentar, mai ales pentru persoanele sărace, gândindu-ne că poate educația financiară e mai redusă, prin dezinformarea pe care o face Guvernul, sau chiar ne minte în față, și prin proceduri administrative care ar încuraja migrarea către Pilonul I, se poate distruge Pilonul II, ceea ce le va afecta viața”.

Mutarea banilor de la Pilonul II administrat privat la Pilonul I ar însemna că Guvernul taie o susă de finanțare a companiilor private cotate la bursă. Pîslaru a explicat că randamentele la Pilonul II au fost în medie de 8,8% anual, „un radament mai mult decât decent”, care clasează România între primele state din UE. 

„Imaginea de ansamblu arată România către un dezastru economic. E într-un proces prin care niște lideri incompetenți și inepti o duc spre modelul Venezuela”, este de părere fostul ministru al Muncii.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Venezuela este o tara frumoasa insa inca din anii '92 a fost condusa de lideri populisti care in decursul timpului au dus o politica de distantare politica fata de SUA si de apropiere de tari cum ar fi Cuba. Aceasta a dus la un fel de izolare a tarii din punct de vedere economic . Venezuela, unde clasa de mijloc, mica burghezie, nu prea exista, are o populatie majoritara saraca si o clasa minoritara de oameni bogati.Discrepantele sociale s-au adancit cu trecerea timpului datorita izolarii economice, iar protestele sociale au fost inabusite datorita unui stat autoritar care controleaza totul.Spre deosebire de Venezuela, tara noastra face parte din UE si trebuie sa se incadreze in normele UE. Altfel, populismul pe banii nostri , ai cetatenilor, ar putea sa ne aduca in situatia tarii sus amintite.
    • Like 0
  • Nu mi-e clar dacă miniștrii din guvernul actual suferă de danciloză ori sînt lichele precum marele mustăcios. Apropos, mi-ar plăcea să ia o sentință foarte maro azi, una care să-i pîrlească mustața! ;)
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult