Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Drepturile de autor, luate din nou în calcul la indemnizația pentru creșterea copilului

Familie fericită

(Foto: Guliver/Getty Images)

Modul de calcul al indemnizației pentru creșterea copilului în cazul părinților care au realizat venituri din drepturi de autor a fost corectat prin OUG nr. 81/2018 publicată în Monitorul Oficial din 17 septembrie 2018.

Vezi aici actul normativ

Începând din 23 martie 2018, prin publicarea în Monitorul oficial a OUG nr. 18/2018, drepturile de proprietate intelectuală, cunoscute sub denumirea de drepturi de autor, nu mai sunt incluse în categoria veniturilor din activități independente, ci au devenit o categorie distinctă din punct de vedere fiscal. Efectul a fost că aceste venituri din drepturi de autor nu mai erau luate în considerare la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului, conform OUG nr. 111/2010 privind indemnizația pentru creșterea copilului.

Pentru părinții care au realizat venituri din drepturi de proprietate intelectuală ulterior datei de 23 martie 2018, efectul a fost o indemnizație redusă, chiar dacă se plătește impozitul pe veniturile din drepturi de autor.

Prin documentul publicat în 17 septembrie, se corectează acest efect neplăcut și, în plus, se acordă o despăgubire pentru persoanele afectate. Începând de la această dată veniturile care se iau în considerare pentru indemnizația de creștere a copilului sunt:

• venituri din salarii şi asimilate salariilor;

• venituri din activităţi independente;

• venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

• venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit.

Pentru a beneficia de indemnizație, părintele ce intră în concediul pentru creșterea copilului trebuie să realizeze venituri cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

Pentru determinarea bazei de calcul, prin venit înțelegem venitul realizat pe fiecare categorie de venit, din care se scad contribuțiile sociale obligatorii datorate și impozitul pe venit, dacă acesta se datorează.

Dacă o persoană fizică realizează mai multe surse de venit dintre cele enumerate anterior, în acest caz se vor lua în considerare toate veniturile. Desigur, se păstrează celelalte reglementări existente, cum ar fi faptul că valoarea maximă a indemnizației nu poate să depășească 8.500 lei, iar valoarea minimă nu poate să fie mai mică de 1.250 lei.

Persoanele cărora ulterior datei de 23 martie 2018 nu le-au fost luate în considerare veniturile din drepturi de proprietate intelectuală pot depune documente doveditoare la Agențiile pentru plăți și inspecție socială, în termen de 60 de zile, pentru recalcularea indemnizației.

Indemnizația recalculată se aplică doar pentru perioada după 17 septembrie 2018 și nu pentru perioada anterioară. Diferențele rezultate se vor achita până la data de 31 decembrie 2018.

Agențiile de plăți au obligația de a stabili noul cuantum în 60 de zile de la depunerea documentelor sau în termen de 60 de zile de la data prezentei ordonanțe, dacă documentele sunt deja depuse. Diferențe de plăți astfel calculate se achită persoanelor interesate până în data de 31 decembrie 2018. Ordonanța mai stabilește faptul că în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe se vor modifica și normele de aplicare corespunzător cu aceste prevederi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta a fost făcută pentru ,,jurnalişti " pentru că e o modă nasoală prin presă ( dar ,,jurnaliştii nu pricep ) să fie plătiți la ,,gri " ,adică in loc de contract de muncă patronii ii prostesc şi ii plătesc pe ,,drepturi de autor " sau mai pompos spus ,,drepturi intelectuale ". E destul de comic pentru că 90 % ( am fost amabil ) dintre ei numai autori nu sunt.
    • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult