Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dumitru Coarnă, întrebat dacă poliția în multe zone e controlată politic: Categoric da. Aproape jumătate din șefii de poliție județeană sunt interimari. Dacă sunteți ministrul, vă jucați cu instituția asta și vă împuterniciți oamenii care vă sunt obedienți

Dumitru Coarna - digi24

(Foto captura digi24)

Eu te-am numit, eu te revoc. Este principiul care funcționează în multe zone din Poliția română, unde aproape jumătate dintre șefii de la inspectoratele județene sunt interimari. Iar interimatul poate dura până la un an, deși numirile ar trebui făcute prin concurs, în termen de șase luni, explică Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din România. 

Reprezentantul celui mai mare sindicat al polițiștilor a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre obendiență - „dacă sunteti ministrul vă jucați cu instituția asta și vă împuterniciți oamenii care vă sunt obedienți, ca să fiu mai direct si mai scurt în exprimare” - și despre faptul că, în loc să ofere siguranță și încredere cetățenilor, sunt situații de șefi în polițiție aflați la butoniera clasei politice.

Moderator: Câți șefi de inspectorate judetene sunt interimari?

Dumitru Coarnă: Din păcate foarte mulți, pentru că această instituție a împuternicirii profită politic, adică e vorba de principiul simetriei juridice - cine te numeste, te și destituie. Nu vorbim de concursuri, examene, unde intră pe procedură juridică, pe statutul polițistului si legea 188. Aici simetria juridică spune „eu te-am numit, eu te revoc”. Și e logic să fie așa.

Moderatorul: „Eu” fiind ministrul.

Dumitru Coarnă: Da. Dacă sunteți ministrul vă jucați cu instituția asta și vă împuterniciți oamenii care vă sunt obedienți, ca să fiu mai direct și mai scurt în exprimare.

Moderator: Cumva și oamenii recomandați de colegii de partid?

Dumitru Coarnă: Obligatoriu.

Moderator: Deci poliția în momentul de față, în multe zone, e controlată politic?

Dumitru Coarnă: Categoric da. Sigur că da.

Moderator: Mi se pare foarte grav ceea ce spuneți.

Dumitru Coarnă: E o instituție pe care noi am încercat să o limităm. Ea e la un moment dat obiectivă, vă dau un exemplu. Mi se pensionează un inspector sef. Sigur că am un vid la actul de conducere și atunci există posibilitatea pe cale de excepție în lege prin această împuternicire, într-o perioadă relativ scurtă ne dorim noi, să împuternicim un om care să conducă acel inspectorat judetean de poliție, dar obligatoriu în acel termen să desfășori și examenul ca să ocupi funcția prin aceste instituții prevăzute de lege. Or nu se întâmplă așa. Noi am spus că suntem de acord cu o singură perioadă de 6 luni, maximum, privind această instituție a împuternicirii cu obligativitate din partea angajatorului ca în această perioadă de 6 luni să fie desfășurat concursul și să fie ocupată funcția prin concurs. Or ei au mai acordat o perioadă de 6 luni și atunci practoc eu pot ține în provizorat un inspectorat județean de poliție 12 luni. Nu organizez concurs nici în 12 luni, după care vin cu un alt personaj care-mi răspunde politic și îl țin și pe asta 12 luni. Și pot ține un inspectorat de poliție în provizorat 24 de luni.

Dumitru Coarnă spune că nu are date exacte, dar estimează că aproape jumătate din șefii de politie județeană sunt împuterniciți în prezent, „un procent foarte mare”.

Moderator: Pe principiul eu te-am făcut, eu te omor. Asta înseamnă că poliția e la butoniera politicului.

Dumitru Coarnă: Corect, așa este.

Moderator: Cum facem să scoatem poliția din serviciul politicienilor și să fie în serviciul cetățeanului?

Dumitru Coarnă: Trebuie schimbată legea 360. (În momentul în care ai numit interimar să declanșezi și concursul.) Obligatoriu, și cu termen strâns, șase luni, dacă nu, să fii sancționat. Noi sindicatele am făcut această propunere care se află la Ministerul de Interne. Ei sunt inițiatorii. E demult propunerea. Am vorbit cu dl Fifor, am văzut că achiesează. Dar au împărțit perioada de șase luni în două, au spus trei luni, cu posibilitatea de încă trei luni.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Nu-l agreez deloc pe sindicalistul ăsta apărător de purtători de Pulanul
    • Like 0
    • @ Dorin
      Dorinele, esti un mic interimar cu aspiratii?
      • Like 1
    • @ Ion Ionescu
      Dorin check icon
      Ai greșit adresa. Du-te la un bugetar
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult