Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

După ce a înțeles mesajul alegătorilor pe 26 mai, Guvernul Dăncilă a dat azi 10 OUG-uri dintr-o lovitură, printre care și Codul administrativ - cadou pentru baroni

Viorica Dăncilă ședința de Guvern

Guvernul Dăncilă a adoptat marți, prin OUG, Codul administrativ, care conține o serie de prevederi controversate, precum aceea de a-l obliga pe președintele țării ca, în caz de remaniere guvernamentală sau vacantare a postului, să numească un ministru în termen de 10 zile de la propunere. Potrivit actului normativ, șeful statului poate refuza o singură propunere.

Ate prevederi controversate sunt introducerea pensiilor speciale pentru aleșii locali, dar și aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu jumătate plus 1 din numărul consilierilor în funcție, față de două treimi cum era până în prezent.

Totodată, este transferată răspunderea pentru pentru actele administrative ilegale de la primari către funcționarii publici. „Aleşii locali vor răspunde exclusiv pentru aprecierea necesităţii şi oportunitatea actelor administrative. Acest lucru nu înseamnă că nu răspund pentru ilegalitate. Pot înţelege poziţia sindicatelor din administraţie. Pot înţelege, dar doar până la un anumit punct ipoteza conform căreia orice nobil, ca să nu spun baron local, pune un funcţionar public să facă o ilegalitate şi doar funcţionarul public răspunde. Acest lucru este fals. Şi o spun cu toată responsabilitatea funcţiei mele”, a declarat, potrivit News.ro, vicepremierul Daniel Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria.”

„Toate prevederile din Codul administrativ au fost discutate în ultimii 15 ani. (...) În esenţă reuneşte 16 legi, unele de foarte mare vechime. Avem un act normativ care nu e perfect, dar va ajunge în Parlament şi reprezentanţii partidelor vor face toate corecturile pe care le consideră necesare. În ultimele două luni am avut întâlniri cu reprezentanţii tuturor actorilor din administraţie. Toate structurile asociative ne-au solicitat adoptarea Codului administrativ”, a susținut Suciu.

O prevedere care se găsește în noul Cod administrativ este alegerea președinților de CJ prin vot uninominal. „După cum ştiţi, am adoptat deja revenirea la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot uninominal, la fel ca în cazul primarilor, reglementare care se regăseşte în noul Cod Administrativ. Legitimitatea preşedinţilor de consilii judeţene va creşte întrucât aceştia vor reprezenta voinţa cetăţenilor şi nu rezultatul unor negocieri politice”, a declarat Viorica Dăncilă.

Iohannis: PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă

Adminstrația Prezidențială a reacționat printr-un comunicat, în care arată că „arhitectura de funcționare a întregii administrației publice din România va fi dramatic alterată prin acest Cod Administrativ. Nu există niciun argument și nicio justificare pentru adoptarea acestei Ordonanţe, care reprezintă un atentat la adresa întregului sistem administrativ”.

„Credibilitatea și buna-credință ale PSD de a face singuri reforme, indiferent de domeniu, sunt nule, iar intervențiile catastrofale ale PSD în legislația penală și fiscală sunt cele mai edificatoare exemple. Președintele Klaus Iohannis evidențiază că, după modificarea prin Ordonanță de Urgență a legislației în privința alegerii președinților de consilii județene, adoptarea Codului Administrativ prin OUG arată un plan mult mai amplu al PSD de a conserva puterea și de a-și servi baronii. PSD nu se poate schimba, iar lecția votului din 26 mai este una pe care acest partid este incapabil să o înțeleagă”, crede șeful statului. 

În opinia sa, PSD vrea „să distrugă Administrația de dragul baronilor locali”.

Marți, 25 iunie, pe ordinea de zi a Guvernului s-au aflat nu mai puțin de 10 ordonanțe de urgență.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ar fi interesanta reactia PSD daca a DNA ar incepe o cercetare penala fata de aceste OUG.
    • Like 0
  • Dna Raluca, nu cunoasteti intrebarile de la referendum. Ele se refereau la interzicerea de ordonante pe teme de justitiei. De ce bagati batul prin gard? Manipulati prostimea...
    • Like 0
  • OUG = HCM (Hotărîre a Consiliului de Miniștri - comuniști) = DECRET-LEGE (în vremuri zise ”mai fericite” din istoria României)

    Să vedem ce spune despre acest ”obicei”, în 1918, un parlamentar al României Mici (D. D. Pătrășcanu «În fața națiunii», Editura Librăriei H. Steinberg & Fiu, București 1925, pag. 258)

    ROSTUL DECRETELOR-LEGI

    – „Pentru mine e foarte trist, domnule Prim-Ministru, că încercați... să revenim la niște vremuri pe care le credeam pentru întotdeauna înmormântate.

    – ...care era caracteristica timpurilor anterioare introducerii sistemului CONSTITUȚIONAL în țările europene ? Era tocmai amestecul celor TREI MARI PUTERI, ...legiuitoare, executive si... judecătorești, așa încât ele se încălcau una pe alta, ...iar rezultatul acestei confuzii era NEREGULA, ABUZUL ȘI ARBITRARIUL.

    – ...din acest punct de vedere, proiectul d-voastră de lege calcă unul din elementarele principii ale vieții de guvernământ, PRINCIPIUL MARE AL SEPARAȚIEI PUTERILOR DE STAT, pe care regimul constituțional l-a introdus în Europa încă de la 1688 — atunci cănd s-a adoptat pentru întâia oară în Englitera.
    [...]
    – Argumentarea d-lui Prim Ministru, pe mine nu m´a convins și aș dori să nu vă fi convins nici pe d-voastră, domnilor Deputați. ...că cere acest drept (să emită decrete-legi, adică OUG) ANTICONSTITUȚIONAL și ANTIPARLAMENTAR numai pe trei luni și jumătate, nu este o legitimare. NICI UN MINUT NU VI-L PUTEM ACORDA, domnule Prim Ministru. A vi-l acorda pe un timp oricît de scurt, AR ÎNSEMNA SĂ ABDICĂM CU VOINȚĂ DE LA DREPTURILE NOASTRE ESENȚIALE. [...] Aveți Parlamentul la dispoziție: în el dispuneți de o majoritate care vă acordă toată încrederea. [...] Chemați Parlamentul pentru întruniri scurte, de două sau trei zile, și veți rezolva problema fără să aveți la activul dvoastră o încălcare a principiilor constituționale.”
    • Like 0
  • daca Timmermans si Macron i-au luat in brate...
    • Like 0
  • PSD nu mai este de mult un partid (daca o fi fost vreodata.....). Etse o sleahta de hoti care se bazeaza pe intimidare si minciuna si calca in picioare tot ce ar vrea romanul si tot ce rezulta in urma votului. Evident ca s-au sters la c... cu rezultatul votului. Se astepta oare cineva la altceva? Cu astia nu ai ce discuta, trebuie sa ne luam permise de port arma si sa ne ducem INARMATI la Palatul Victoria. Moartea prin impuscare e prea blanda pentru asemenea specimene, dar tot merita, ca din cate stiu mortii nu se mai trezesc. Pe Veorica as impusca-o in cap, sa vad daca are vreo farama de creier......
    • Like 5
    • @ andreea dragusin
      Arata-mi cu subiect si predicat care este partid de oameni cinstiti si saraci , nu ca Iliescu. Ioc, nici unul toti au afaceri, contracte cu statul, dar striga hotii, ca vor sa ajunga ei la putere sa fuere numai ei.
      • Like 0
    • @ Stefan Crintea
      Delia MC Delia MC check icon
      Aha, deci toți sunt o apă și un pământ...Tot un drac....mai bine ăl pe care-l cunoști...Asta am auzit de 1000 de ori.
      • Like 1
    • @ Stefan Crintea
      Nu toti oameni saraci sunt si cinstiti, dupa cum nu toti oamenii bogati sunt toti hoti - astea sunt clisee de gandire de care romanul nu se mai dezbara. Si pe urma, sincer, nu ai ce face cu oamenii "cinstiti si saraci" daca nu au putina inteligenta.... Problema se pune cu totul altfel: trebuie niste oameni inteligenti, competenti si bine intentionati - faptul ca au sau nu afaceri personale nu are nici o relevanta aici. PSD nu are astfel de specimene. Majoritatea sunt lipsiti de inteligenta (nu numai analfabeta Veorica, dar si martafoaica Lia Olguta, ce sa mai zicem de Radulescu sau "potentul" Codrin, la ei tupeul tine loc de inteligenta, merge, ca noi oricum suntem un popor de prosti, nu vrem sa gandim cu capul nostru, folosim clisee), iar incompetenta se vede de la o posta. Personal cred ca USR-ul ar putea da niste oameni ca lumea, de altfel i-am si votat.
      • Like 1
    • @ andreea dragusin
      Dorin check icon
      APROB
      • Like 0
  • Dorin check icon
    O Minune de cod administrativ ,pe placul bugetarilor .De Haita asta de Hoți Semianalfabeți nu scăpăm decât prin alegeri anticipate s-au ieșind masiv in stradă.Nu vor plecă decât goniți.
    • Like 7
    • @ Dorin
      Sa o inlocuim cu alta haita de hoti flamanda? Nu ai observat ca sindicalistii din administratie sunt impotriva codului, ca ii transforma in sclavii serviciului, in folosul celor pe care de fapt ii deservesc, publicul. Adica cum sa poate raspunderea pentru calitatea si cantitatea serviciului efectat, da sa te injure si sa nu raspunda. Citeste codul.
      • Like 0
    • @ Stefan Crintea
      Dorin check icon
      Noul cod le conferă puteri discreționare și mai mari bugetarilor din administrație.Vor face ,Ce vor ,Cum vor ,devenind mai impertinenți și tupeiști cu Noi cei care îi plătim.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult