Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

După senatoarea Şoşoacă, şi ministrul Cîmpeanu crede că pandemia s-a terminat?

scoala - copii - Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim )

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Înaintea începerii semestrului al doilea, viziunea Ministerului Educaţiei era vizibil disonantă faţă de cea a Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte prezenţa fizică şi testarea elevilor. Până la urmă, s-a impus voinţa ministrului Cîmpeanu. Adevărat că principiul enunţat de către acesta – „şcolile se închid ultimele şi se deschid primele” – a fost urmat de mai toate statele europene, însă acest concept a fost însoţit de testări masive ale elevilor şi cadrelor didactice, concomitent cu suspendarea unor activităţi sociale care în România s-au desfăşurat cu frenezia dinaintea pandemiei.

Dacă ar fi să luăm exemplul Italiei, aici cursurile s-au desfăşurat online numai în anumite regiuni în care incidenţa cazurilor le plasa în culorile portocaliu sau roşu. Însă, pentru a aduce elevii în clase, staţiunile de schi au fost complet închise, la fel ca restaurantele, iar ieşirile în week-end în afara localităţii au fost interzise în majoritatea regiunilor pentru luni bune şi pentru majoritatea provinciilor. În cazul în care un elev manifesta simptome de covid, întoarcerea lui în clasă era condiţionată de un test negativ covid. Adică exact ca la noi, nu-i aşa?

Totuşi, deşi Italia, cu o populaţie de trei ori mai mare decât a României, efectuează între 350.000 şi 400.000 de teste zilnic pentru a izola bolnavii şi a avea o viziune corectă asupra răspândirii virusului, s-a constatat o reducere constantă a mediei de vârstă a pozitivilor de la 50 de ani în prima parte a lunii noiembrie la 44 de ani la în a doua parte a lui februarie.

Însă ministrul Educaţiei nu se împiedică de cifre sau de tulpinile mai contagioase ale coronavirusului. După ce a solicitat Ministerului Sănătăţii efectuarea orelor de sport fără mască în spaţii închise şi întoarcerea în clase a elevilor din anii terminali şi s-a trezit cu un refuz motivat, s-a găsit înţelegere la Comitetul National pentru Situaţii de Urgenţă care a emis degrabă Hotărârea nr. 15/5.3.2021, acceptând ca elevii din anii terminali să înceapă cursurile în format fizic în zonele unde incidența cumulată la 14 zile nu depășește 6 la mia de locuitori. Argumentul pentru care Ministrul Educaţiei considera necesară întoarcerea fizică a elevilor din ani terminali era necesitatea pregătirii pentru examene. O justificare care nu cred că stă în picioare în faţa părinţilor ce cheltuie sume mari de bani pentru meditaţiile necesare obţinerii unui rezultat bun la examenele din vară.

Să nu uităm nici că CNSU funcţionează sub conducerea nemijlocită a ministrului administraţiei şi internelor. Adică avizul Ministerului Sănătăţii, acolo unde se găsesc specialiştii, nu are vreo relevanţă în deciziile sanitare privind pandemia. Cu regret privesc iarăşi spre Italia, acolo unde ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, anunţă evolutia pandemiei şi măsurile sanitare care trebuie luate, inclusiv închiderea şcolilor sau a unor activităţi.

Dacă analizăm şi modul în care acţionează autorităţile locale, putem spune că deciziile privind pandemia sunt eminamente politice, iar reprezentanţii PNL adoptă o poziţie mult mai relaxată decât partenerii de coaliţie. De exemplu, vineri, când rata de infectare în Timişoara ajunsese la 7,56 la mia de locuitori, preşedintele Consiliului Județean, Alin Nica, a comentat acid afirmaţiile primarului Timişoarei şi ale prefectului de Timiş, ambii USR PLUS, care explicaseră că spitalele din localitate şi secţiile ATI sunt pline şi explicau că Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandase carantinarea Timişoarei, punând în prim-plan aspectul economic al unui lockdown al municipiului.

Deciziile privind măsurile care trebuie luate de fiecare stat, regiune sau judeţ sunt ale politicienilor. Însă, în aproape toate ţările Uniunii, politicienii urmează îndeaproape sfaturile specialiştilor. Amintindu-ne că imediat după preluarea mandatului, domnul Cîmpeanu avusese o întâlnire de taină cu reprezentanţii AUR, putem doar să speculăm de ce nu ţine cont de sfaturile medicilor.

În rest, sănătate tuturor şi Doamne ajută!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Îmi pare rău, dar dacă ați urmări creșterea și descreșterea numărului de bolnavi în fiecare săptămână ați constata că numărul de bolnavi crește în fiecare săptămână în zilele de marți și miercuri, maxim joi, deci la 3-5 zile după weekendurile în care aglomerația pe pârtiile de schi, în stațiuni și în cluburi este maximă și nu ține seamă de nici o reglementare. Acesta nu este covid de școală ci e Covid de pârtie. Spuneți că nu e necsară revenirea elevilor din anii terminali la cursuri, deoarece oricum părinții cheltuie sume mari de bani pentru pregătirea elevilor pentru examene. Iertați-mă dar acesta nu este un argument. În primul rând dacă elevii se deplasează la meditații de cel puțin două-trei ori pe săptămână cu transportul în comun, de ce nu se pot deplasa și la școală? Și apoi nu toți părinții își pot permite meditații pentru copii și nici nu e normal să înlocuiești școala cu meditații, În al treilea rând în România nu sunt numai câteva licee de elită cu părinți cu bani ci și o mulțime de licee tehnice ai căror elevi uită să și citească dacă un an și jumătate nu calcă pe la școală. Dar școlile vocaționale, cum credeți că pot funcționa luni în șir online? Oricum nu de la școli ne îmbolnăvim de Covid. Spuneți că pentru a deschide școlile să închidem pârtiile, circulația între localități, etc. ca în Italia. Păi imginați-vă ce sfântă indignare ar aprinde România dacă s-ar închide pârtiile, restaurantele, barurile (și atunci dvs. ați scrie un articol împotriva închiderii barurilor, pârtiilor, etc.). Nu știu dacă ați urmărit, dar în duminica 7 martie în care la noi a fost demonstrația contra legii vaccinării (?), au fost manifestații sau acțiuni de tot felul contra vaccinurilor, contra restricțiilor, ex. flashmobul Nous voulons danser encore, care au cuprins toată Europa, o acțiune bine condusă și coordonată.
    • Like 1
  • Gecaba Gecaba check icon
    Creșterea numărului de îmbolnăviri la câteva săptămâni după începerea scolii ar trebuie sa dea mult de gândit lui Câmpeanu. Nu numai în Italia cât și în alte tari, accentul pe participarea la școală este la fel de mare pus pe masuri restrictive in alte activități, tocmai ca să nu se pericliteze accesul la școlarizare,asa încât sa se limiteze creșterea numărului de cazuri ptr protecția școlarilor. În unele tari se pune problema repetării anului, la cerere, ptr a da șansa de școlarizare. La noi se declara ce crede câte un ministru, iar specialiștii sunt buni de țapi ispășitori.
    • Like 2
    • @ Gecaba
      sosoaca,, cred ca este cea mai mare Instigatoare ,la nerespectarea Legilor , contribuie masiv la , zadarnicirea raspandirii bolilor,, denigreaza si jigneste masiv, peste tot , jigneste guvernul ca este ,fascist ,etc,Cred ca ar avea destule motive ptr , a fi trasa la raspundere ,Mai ales ca nu mai este membru in senat ,!
      -- Daca profita de iminitatea parlamentara ,este si mai ,,grav,
      --- Cred ca este un adevarat ,Pericol social ,,ptr ca sunt multii ,,inculti care -i dau crezare ,la idioteniile strigate peste tot ,inclusiv la Petrosani , ,Iasi , pestera lu Andrei etc, Poate nu intamplator Domnul C T Popescu ,,a dedicat un articol , foarte corect si la subiect,
      • Like 0
  • Corina check icon
    Oare la Educație avem pe cineva de teapa președintelui Braziliei? Nici nu și-a emis bine cugetările și a murit de Covid un profesor de 45 de ani de la Iași, fără boli.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult