Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Emil Hurezeanu: „Revoltatul mânios din Germania reprezintă o categorie periculoasă pentru că dospește, adăpostește frici, așteptări deprimate”

„Germanul își întinde puțin din universul interior în piețele de Crăciun, în piețele mari și mici ale orașelor. Dincolo de numărul victimelor, atacul a avut loc într-un centru geometric intim. Momentul pentru atentatori a fost foarte bine ales, s-a creat o stare de profundă neliniște”, spune Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin. În urma atacului starea de tensiune va crește. 

„În Germania, există tensiuni politice încă bine controlate, dar ele sunt reale. Există aici o noțiune de Wutbürger, cetățeanul revoltat. El există și în Spania, și în Franța. Dar revoltatul mânios din Germania reprezintă o categorie mai periculoasă pentru că dospește, adăpostește frici, așteptări deprimate, o anumită nemulțumire adâncă. Sunt bine păstrate, până când explodează. Și se exprimă cu mai puțină intensitate în raport cu ce fac francezii și spaniolii, dar cu atât mai periculoase sunt exploziile acestei stări de spirit de care politicienii germani sunt foarte conștienți și pe care de decenii prin strategii foarte chibzuite caută să le țină sub control”, este de părere Emil Hurezeanu.

Cum se vor raporta germanii la amenințarea teroristă după atacul de la Berlin?

Germanii nu au amenințarea teroristă printre obsesii sau printre frici, așa cum se întâmplă, de exemplu în Franța sau în Marea Britanie sau chiar în SUA. Dacă îi întrebi pe francezi, după atentate, care este principala lor frică vei afla că este frica de teroriști. În Germania sunt alte frici, care țin de posibilitatea diminuării prosperității, de posibilitatea instabilității politice. 

Există o formulă idiomatică pe care o folosesc anglo-saxonii, și anume German Angst, ca și cum avem de-a face cu o noțiune universală, dar care este colorată german. Frica germană. Nu neapărat pentru că Freud este cel care a repus Angst-ul în circulația noastră conștientă și subconștientă, iar un alt germanofon, Jung, a scos-o din individid și a introdus-o în comunitate, ci pentru că Germania are o memorie istorică încărcată de frică. 

Este frica pe care au avut-o ei înșiși în raport cu alții, vă amintiți Bismarck vorbea la sfârșitul secolului 19 de „coșmarul coalițiilor”, Germania era îngrozită de prea mulții vecini care îi pot sări în cap. Există un German Angst în sensul în care germanii au produs frică și cât și cum și când altora. Acest German Angst ține de o stare de așteptare, de neliniște interioară. De ce fac aceste precizări, pentru că ce s-a întâmplat acum în Germania este o punere în chestiune a posibilității transformării acestei stări de frică difuză, de așteptare mai degrabă calmă a ceea ce îți poate oferi viața.

Transformare în ce?

S-ar putea transforma într-o neliniște mai mare. Aici guvernanții păstrează de multă vreme, mai ales după Al Doilea Război Mondial, o serie de strategii psiho-politice. Germanii trebuie asigurați că vor avea prosperitatea pe care și-o clădesc ei înșiși, că nu mai intră într-un conflict major cu Franța, că nu mai sunt amenințați să înceapă un război, de un fel sau altul, cu Rusia. Este motivul pentru care Germania are înscris în codul ei politic și geopolitc nonintervenția - în afară de intervenția în cadrul alianțelor din care face parte. Tot acest climat, un climat cultural, psihologic, intelectual, se concentrează înaintea zilelor de Crăciun. Adventul de dinaintea Crăciunului, „O Tannenbaum” este un cântec german ș.a.m.d. Germanul își întinde puțin din universul interior în piețele de Crăciun, în piețele mari și mici ale orașelor. Dincolo de numărul victimelor, atacul a avut loc într-un centru geometric intim. Momentul pentru atentatori a fost foarte bine ales, s-a creat o stare de profundă neliniște.

Dincolo de un loc cu o valoare simbolică, un târg de Crăciun, cu părinți, cu copii, cu bunici, cu vin fiert, e vorba despre viața politică germană. Germania este țara în care - sigur și în virtutea tradițiilor sale de frică, care după Al Doilea Război Mondial s-au transformat în tradiții de generozitate, de liberalism, de umanism -, a deschis poarta refugiaților în toamna lui 2015. Are aproape un milion de refugiați din Orientul Apropiat și, în ciuda unor controverse interne, aceste strageii umaniste, umanitare, liberale și de deschidere în sens european sunt încă valabile.

Deocamdată nu știu ce se va întâmpla, dar eu prevăd că, dacă astăzi a fost o zi de doliu și de resemnare, în care declarațiile politice au fost reduse la strictul necesar și au fost mesaje de consternare și de condoleanțe, liderii de landuri au intervenit doar ca să anunțe măsuri de securitate sporite. Dar prevăd că lupta politică va deveni mult mai acerbă.

Va fi atacată politica de deschidere față de refugiați?

Singurul suspect, despre care aflăm acum că nu este autorul, era un refugiat. Sunt un milion de refugiați răspândiți în întreaga țară, sunt persoane care pătrund în spațiul Schengen cu o singură verficare de pașaport la granițele externe, dacă există și aceasta. Acești oameni intră în fortăreața asta, și generoasă, și prosperă, dar și asediată între timp, care este Uniunea Europeană a spațiului Schengen și au traiectorii necontrolabile. 

Densitatea cea mai mare de persoane necontrolabile, prin forța lucrurilor, este în Germania. Vom vedea cum evoluează lucrurile pentru că partidele, Alternativa pentru Germania sau  sora bavareză a creștin-democraților doamnei Merkel, au rezerve foarte serioase în legătură cu politica oficială împotriva refugiaților și sunt convins că vor instrumentaliza acest atentat într-o dezbatere politică foarte aprinsă. Pentru că mai sunt atâtea luni până în septembrie anul viitor, când vor fi alegerile, și aș vrea să cred că în tot acest timp nu vor mai avea loc atentate, deși ele nu pot fi excluse, și având în vedere gravitatea acestui atentat, cred că dezbaterea politică și-a lăsat doar o zi de pauză și că de mâine sau de după Anul Nou ea va izbucni cu o virulență foarte serioasă.

În Germania, există tensiuni politice încă bine controlate, dar ele sunt reale. Germania este o țară prosperă, este o țară de oameni mulțumiți, dar este și țară de oameni intimidați, supărați, neliniștiți cu privire la viitorul lor și la pacea socială, pornind de la această realitate pe care Germania o cunoaște cel mai bine, a fenomenului refugiaților - un milion de oameni care au apărut aici și în legătură cu care nu știm prea multe. Pot fi integrați? Este aici un rezervor de pericol terorist?

Cum vi s-a părut discursul Angelei Merkel?

Doamna Merkel a avut un discurs de circumstanță, de doliu, sunt convins că este consternată și cutremurată, așa cum spun toți politicienii. A fost un discurs calm și îndurerat. Discursul ministrului de Interne a fost mai puțin resemnat, el este responsabilul nemijlocit al siguranței federale și el a spus că nu vom ceda, nu vom pleca fruntea și vom face față tuturor provocărilor. Nu e ziua în care declarațiile oamenilor politici au conotații politice. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Cel mai bizar lucru este că și acest terorist (dacă identificarea e corectă, acum se pare că este) era de mult în vizorul poliției, fusese anchetat, se pare și arestat, apoi eliberat, era pe lista celor (foarte) suspecți. Păi pe ăștia tu, Deutsche Polizei, îi lași să circule liber??!! Ciudat, foarte ciudat. Este ca și cum poliția germană în frunte cu de Maizière vrea să-i tragă clapa premierului Merkel, un fel de „na, ai vrut imigranți, uite ce ai obținut”.
    Aproape toți teroriștii din acest an erau pe lista unor suspecți de acte teroriste, unii deja catalogați drept radicalizați. În ciuda acestor fapte, erau lăsați liberi.
    • Like 0
    • @
      Doar pentru că e suspect nu poţi reţine un om. Cel puţin nu într-o ţară civilizată.
      • Like 0
    • @ Norbert Snorre
      check icon
      Pan Rumburak posteaza din rusia asiatica - vezi orarul postarilor - si nu este familiarizat cu gandirea europeana. posibil ca Pan Rumburak inca asteapta pasaportul ca sa poata iesi din localitatea de domiciliu ca sa plece in vacanta in judetul limitrof :). initial, la primele postari, am crezut ca este extraterestru, asa de aiurea erau ideile, ceva cu dictatura poporului, cu mandria ca lucreaza la stat, cu adresari dusmanoase contra multinationalelor si alte bazaconii din sec XVIII ... cand colo, verific orarul postarilor si-l descopar dincolo de longitudinea de 60 grade. posibil un fost gulag dezactivat in care au supravietuit numai copiii retarzi.
      • Like 0
    • @ Norbert Snorre
      check icon
      Norbert dragă, sper că ai aflat cine era atentatorul, da? Sau îmi ții lecții de democrație, mă crezi un dobitoc venit cu pluta pe forum? Ah, da, definiția democrației este să lași pe cineva să ucidă vreo 30–40 de oameni, după care, eventual, îl chiar arestezi sau chiar îl omori de-a dreptul, cum făcură italienii azi. Mare lecție de democrație!
      Mai ai module d-astea? Niscai lecții pentru proști ca noi... mai zi, luăm notițe.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Era o vreme cînd redacția mai cenzura idioțenii d-astea, văd că e la liber acuma. Bagă mare, borcanul se umple lent.
      • Like 0
    • @
      check icon
      si ce propui ?
      • Like 0
    • @
      check icon
      fiat lux
      • Like 0
    • @
      check icon
      "dixitque Deus fiat lux et facta est lux" (Genesis 1:3) si asta ma duce cu gandul la Lombard Lodge 1098 :) "only two subjects are banned from discussion in a lodge: religion and politics"
      • Like 0
  • quasar check icon
    " Are aproape un milion de refugiați din Orientul Apropiat și, în ciuda unor controverse interne, aceste strageii umaniste, umanitare, liberale și de deschidere în sens european sunt încă valabile."

    Hai sa contribuim cu sarg la mancatul de rahat. Refugiati? Serios? Imi vine greu sa cred ca nea Hurezeanu nu cunoaste proprietatea termenilor. Si atunci de ce foloseste termenul totusi? Pentru ca curul trebuie lins bine. Care cur? Ala care sta in spatele la tot ce se intampla acum in Europa. Este acel cur, nu unul oarecare.

    Cum dracu sa te numesti refugiat cand tu te deplasezi jumate de planeta ca sa scapi de conflict. Treci prin taspe tari fara conflict, dar tu exact in Europa de vest te gasesti sa te refugiezi. Mai mult, se "refugiaza" de prin tot nordul Africii si toate Cacatstanurile. Toti cei care sunt in Europa veniti din zone de conflict sau nu, sunt simpli imigranti. Punct.

    ...aceste strategii umaniste, umanitare, liberale și de deschidere în sens european....umanitar? Nu este nimic umanitar in ce face vita aia de merkel. Sunt doua scopuri principale in spatele acestei invazii. Genocidul impotriva rasei albe si sistemul de pensii care trebuie tinut in picioare pana cand rasa alba se diminueaza suficient. Despre asta vorbim. Analizati datele un pic. Vedeti cam ce natalitate au invadatorii si comparati-o cu a nativilor europeni. Nu vorbim de amestec de rase aici, vorbim de exterminarea celei albe. Cautati datele alea care sunt. Nici nu e nevoie pana la urma. Suiti-va in avion si veniti sa gustati niste spirit si cultura englezeasca, franceza sau germana, mai ales din zonele urbane. Dati o fuga pana in Birmingham si numarati moscheele. O sa aveti ce numara nu gluma.

    Liberal in ziua de azi nu este altceva decat marxism cultural care este piatra de temelie a distrugerii societatii occidentale si eliminarii treptate a rasei albe. Vorbim de mai putin de 50 ani in care Europa de Vest nu va mai avea o majoritate alba iar tari ca Suedia vor fi istorie. La momentul asta au 10% musulmani si asta s-a intamplat in doar cativa ani in primul rand prin import masiv. Si cand ma gandesc ca nemtii ii primesc cu flori prin gari. Oare cat de idiot in cap si spalat pe creier sa fii sa faci asta?
    • Like 0
  • Revoltatul mânios din Germania poate deveni un pericol, la un moment dat, daca va vedea ca nu mai are solutii. Mafiotul din Romania (de obicei si securisti si satanist) este raul care te distruge acum si va continua sa o faca pana dispari. Chiar si cand revoltatul va fi un pericol, mafiotul va fi un rau mult mai mare. A fost frumos ca ati recunoscut implicarea la Berlin, credeti ca asta va compensa restul raului?
    • Like 0
  • O analiza peste interpretarile geopolitice obisnuite. O analiza care ia in calcul climatul psihosocial din punct de vedere colectiv in principal si individual, in plan secund.
    Acest " revoltat manios german", nu e altceva decat energia istorica a acestui popor care a provocat frica.
    Colectiv vorbind e ca si cum arhetipul etnic Wotan, despre care Jung vorbeste, este provocat si invocat. Acest arhetip pare a se impotrivi strategiilor chibzuite ale politicienilor care au incercat sa tina sub control aceste energii dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial.
    Stare de spirit periculoasa careia ii poate urma o "explozie", sa speram ca nu iar ca nemtii isi vor spala karma.
    Un articol ce cuprinde o dinamica completa, frumos.

    • Like 0
  • Nemtii sint un popor calm si rabdator. Nu ies toata ziua in strada la demonstratii. Si doresc sa isi pastreze pacea, linistea , bunastarea create prin munca. D-l Hurezeanu are dreptate, nu este bine sa il iti bati joc de civilizatia din tara lui. Traiesc aici de 24 de ani , intr- o oaza de siguranta si prosperitate - pe care ti - o creezi tu singur facindu- ti treaba cum trebuie.Ar fi pacat insa sa se creada ca interesele Germaniei ar fi altele decit ale Europei. O Europa unita, cu o moneda stabila care poate face fatza tavalugului economic si asiatic. Din pacate vechiul continent are o populatie de 700 de milioane de locuitori , Afrika 1,5 miliarde, de Asia si America nu mai vorbim. Este firesc ca africanii sa migreze catre Europa asa a fost decind lumea , cind este foamete acolo. Tot atit de uman este sa adapostesti pe cineva care fuge de gloante, de moarte. Sirienii se vor intoarce acasa dupa terminarea razboiului.Trebuie sa fim capabili sa traim cu ei asa cum au facut americanii, cum fac si francezii si englezii. Nimeni nu se naste criminal sau incult, este vorba de sansa care ti- o ofera un sistem bine pus la punct, o democratie veche si stabila. Sa speram ca procesul de integrare va reusi.
    • Like 0
  • „Germanii nu au amenințarea teroristă printre obsesii sau printre frici = Diplomație, sau corectitudine politică? Sau... și una și alta?!
    Serios vorbind, chiar să nu-și fi imaginat guvernanții germani la ce își expun populația?!
    • Like 1
  • Ca de obicei, dl Emil Hurezeanu atinge cu îndemânare și inteligență rădăcinile fenomenelor de analizat.
    • Like 1
  • Eu trăiesc în Germania din 2013, și pot confirma acea noțiune de "Wutburger" însă nemții au astăzi o stare de ura adunata de zeci de ani. Au sentimentul ca își pierd tara și tradițiile dar simțul practic și calculul intre natalitate și contribuțiile la fondul de pensii ii opresc sa se exprime liber. Sa dam lucrurile pe fata: Dacă nu ar fi fost interesul financiar nici-un refugiat nu ar fi ajuns asa de repede și ușor în Germania. Ce se va întâmpla de acum încolo? Asta rămâne de văzut însă doare sa vad Europa făcând compromisuri fără nicio alta noima decât cea de a câștiga un ragaz, atât. Păcat de tot ce am createrminat împreună, Europa nu cred ca va mai fi același în 10 ani. Sa speram ca România va alege bine și cumpătat în funcție de interesul.național.
    • Like 3
    • @ Radu Rozor
      check icon
      Lumea se schimbă, vorba reclamei (e și în Germania?). Redivizarea Europei ar putea conduce la reaprinderea vechilor simpatii și antipatii, la urma urmelor la război. După părerea mea, Europa nu trece (încă?), de fapt, prin nicio criză adevărată. Prin criză înțeleg lipsuri, foamete, război, bătăi de stradă... Da, ar putea ajunge acolo dacă politicienii se joacă de-a inconștiența. Faptul că au fost cîteva atentate, da, este cumplit, dar nu este sinonim cu a avea sute de mii de morți și 2-3 milioane de refugiați. Mass media a dirijat și dirijează populația spre scene apocaliptice care, deocamdată, nu există, slavă Domnului.
      • Like 2
    • @
      Criza e de.încredere, lumea nu mai crede în politicieni și deciziile lor. Asta e.frumusețea. rău că își cauta salvatorii în afara politicii și atunci de obicei se întâmplă tragediile. Nu cred ca pe german, francez sau roman îl afectează fi mult ce se întâmplă în Alep sau Mosul însă în sa nu te poți bucura de o ieșire în oraș e pentru multi o tragedie. Din păcate, nu e corect, dar asa gândescrie multi. Sper însă că partidele radicale și "messia" din ăștia gen Farage nu vor câștiga și mai multa simpatie. Nu sunt ei Hitler sau Stalin însă sunt niște manipulatori îngrozitor. Sper ca lumea sa vadă și dincolo de postările presei "postfactice".
      • Like 0
  • check icon
    Pe vremea cînd era ziarist, E.H. făcea – de departe – nu cele mai bune analize politice, mai ales de geopolitică, ci SINGURELE analize bune. Pornesc de la premisa că este (mult) mai bine informat în chestiunile Germaniei decît noi, îi cunoaște bine pe germani. Că există sau nu acel German Angst de care vorbește nu știu, probabil da. Fiecare popor are asemenea angoase și toți oamenii vor să trăiască bine, fără războaie, fără grija de mîine.
    Altfel, cred că E.H. plusează. A fost un atac terorist, posibil unul „privat”, să zic așa, o inițiativă locală a unui fanatic. Este tras la calc cupă cel de la Nisa și nu cred că va fi și ultimul. Mulți combatanți ISIS se întorc acum acasă, vor fi mai mulți și în Cecenia și în Europa, inclusiv în Germania. Ca să scapi de terorism, trebuie să-i identifici cauzele și să încerci să le înlături. În clipa în care Obama a luat decizia ca americanii să plec din Irak și apoi i-a înarmat pe adversarii lui Assad a pus bazele Statului Islamic: vacuumul de putere l-a luat cineva, așa se întîmplă întotdeauna.
    Occidentul a mai deschis un front, contra Rusiei. În Siria, rușii discută pacea cu Turcia și cu Iranul, SUA și UE nu au loc la masa tratativelor. Palmă mai usturătoare nici că putea lua Occidentul, mai ales SUA. Din păcate, o luăm și noi palma asta, posibil în plină față.
    P.S. Este evident că un ambasador nu poate vorbi ca un jurnalist. Nu știu cît de bun ambasador este dl E.M., dar jurnalist de excepție era, cum spuneam, era singurul capabil să facă o analiză coerentă și, mai ales, informată pe anumite zone.
    • Like 2
    • @
      check icon
      maestre esti depasit, istoria i-ti joaca feste. initiativa in acest razboi ruso-american in plan islamic apartine rusiei care a "preluat" "liga araba" initiata de uk in 1942, grupare de state care sub conducerea urss trebuiau sa devina socialiste si sa distruga israelul si turcia. au pornit 7 la drum si au ajuns 22, dar ideea de actiune contra israelului si turciei a sucombat odata cu disparitia dictatorilor, Assad fiind ultimul. de mentionat si membrii observatori care incercau sa se inroleze in lupta contra sua : venezuela, brazilia, eritrea si india. si acum vine partea hazlie a povestii, cum partidul care-l sustine la putere pe Assad - Ba'ath Party - a intrat in conflict cu restul populatiilor arabe din syria, a fost eliminat din liga si inlocuit cu opozitia syriana care a format un guvern provizoriu de unitate nationala. guvernul asata a inventata armata al-Jaysh as-Sūrī al-Ḥurr - armata syriana libera - si a inceput sa o doteze cu armament american :). dar nu asta este problrma ci aceea ca au lasat pe Assad si Ba'ath Party fara banutii din petrol :)
      de aici incolo mare zapaceala la masa tratativelor economice rusia-usa, in masura in care pretul petrolului a cazut si controlul carburantilor girat de rusia prin intermediul ligii arabe a disparut.
      rusia nu are cum sa stea la masa tratativelor cu iranul in masura in care o serie de etnii iraniene din rusia au fost literalmente spulberate prin diferite gulaguri din siberia indepartata, iar cu turcia se afla in disputa ca urmare a acceptarii de catre turcia a oleoductelor catre europa :)
      deci.... propozitia "Palmă mai usturătoare nici că putea lua Occidentul, mai ales SUA." nu este decat propagandistica in masura in care daca sua si japonia taie ajutorul alimentar catre estul siberiei ... sa vezi rupere de state :)
      • Like 0
  • Credeam ca dl Hurezeanu are o analiza ceva mai fina, mai asa cu nuante dar e ceva superficial asa de tipul "abureala psd-ista" (sau asta e un pleonasm). Dl Hurezeanu a uitat de atentatele teroriste de la olimpiada de la Munchen.
    • Like 0
    • @ Ovidiu Gura
      La Munchen a fost altceva, conflictul arabo-israelian, era ceva punctual care dateaza de ani de zile (sute de ani) si inca nu se va termina prea curand. Astia din ziua de azi sunt fanatici, radicalizati, nu au tel anume cum au palestinienii de exemplu pt independenta, ci doar raspund la interventiile din Irak si Siria omorand civili, pentru ca la lupta militara nu sunt in stare. Vezi ce s-a intamplat la Mosul, a intrat armata peste ei intr-o saptamana, si au inceput sa se deghizeze , sa fuga si sa ia ostatici femei si copii.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult