Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Există viață după PSD?

V. Dăncilă, 27 mai

Foto: Inquam Photos

Înfrângerea (sau retragerea strategică) a PSD ne arată toate fracturile și slăbiciunile societății românești. Ceea ce ne-a ținut împreună și a părut că ne unește, cel puțin în ultimii trei ani, a fost furia viscerală – ea însăși reală sau închipuită față de PSD. Față de minciunile, față de ticăloșia, față de incompetența și de corupția lor criminală și care continuă să ucidă. Față de hoția ridicată la nivel de artă și de politică de stat. Față de ingeniozitatea lui incredibilă de a fura și de a perverti legi pentru a scăpa de închisoare. Dar și furia față de capacitatea sa formidabilă de a persevera în a fabrica ură și disensiune.

Foto: Inquam Photos

Înfrângerea (sau retragerea strategică) a PSD ne arată toate fracturile și slăbiciunile societății românești. Ceea ce ne-a ținut împreună și a părut că ne unește, cel puțin în ultimii trei ani, a fost furia viscerală – ea însăși reală sau închipuită față de PSD. Față de minciunile, față de ticăloșia, față de incompetența și de corupția lor criminală și care continuă să ucidă. Față de hoția ridicată la nivel de artă și de politică de stat. Față de ingeniozitatea lui incredibilă de a fura și de a perverti legi pentru a scăpa de închisoare. Dar și furia față de capacitatea sa formidabilă de a persevera în a fabrica ură și disensiune.

Şi apoi să recunoaștem: ceea ce ne-a mai ținut împreună, în cvasi-unanimitatea moale și confortabilă a detestării PSD a fost slăbiciunea dominantă și larg împărtășită între cei care constată că vai, dragă, ce aiurea e PSD, dar ce putem noi să facem, avem un job, o familie, un credit de plătit, o vacanță de făcut. Lasă, că nu e chiar așa de rău, când ne-a fi mai rău, așa să ne fie. În alte cuvinte, acomodarea în compromis, în orice fel de compromis, mai ales în compromisul cu răul pretins mai mic decât altele.

Dar din clipa în care PSD devine (repet: poate strategic) un actor printre ceilalți, descoperim sub stratul subțire de consens negativ toate fisurile care subminează orice șansă a unui consens pozitiv și pe termen lung. Fărâmițarea vocilor nu este însă o surpriză: ea răspunde diversității motivațiilor care i-au adus pe oameni în stradă în acești ani. Aflăm azi, de pildă, că printre cei mai vocali „dușmani” ai PSD sunt tocmai o parte din ipocriții care i-au stat alături în toate mârșăviile în tot acest timp. Mai aflăm că o parte dintre complicii și membrii rețelei mafiote au devenit peste noapte opozanți și s-au alăturat celor care, de pe barca de salvare coborâtă la timp, denunță scufundarea la care au participat. Dar, în același timp, descoperim că nu toți s-au „luptat” împotriva PSD pentru a schimba societatea, legile, instituțiile, ci pentru a schimba personale, scaunele, destinatarii beneficiilor puterii. 

Ar fi fals să credem însă că în spațiul public se înfruntă azi susținători ai diferitelor scenarii de propășire a României. Să nu ne lăsăm înșelați și să credem că se dezbat viziuni despre lume și viață. Spectacolul este mai degrabă unul pirotehnic, cu lumini colorate și fumigene, cu scandări și huiduieli, într-o cacofonie generalizată, menită să dezvăluie lipsa oricărui proiect de coagulare în jurul a ceva. Şi să ne mai arate debusolarea unei societăți care în acest moment nu mai are valori în care să creadă, nu mai are putere (sau voință?) să lupte, dar care nu încetează să spere, chiar dacă mai degrabă cu o voce palidă.

Oricum ar arăta astăzi scena politică și indiferent de data oricăror alegeri, voința de schimbare radicală a societății rămâne voința unei minorități sociale și lipsită de putere. Credința în valori ale binelui comun, ale egalității și nediscriminării, credința într-o societate viitoare mai dreaptă și mai suportabilă pentru copiii noștri nu sunt nici pe departe dezideratele majorității societății și reprezentanților ei politici. Căci politica pare să se preocupe mai degrabă de obiectivul prioritar pentru ea, cel al cuceririi măcar al unei părți a puterii și al accesului la resurse.

O politică viitoare – indiferent dacă va deveni majoritară sau nu – va avea sarcina ingrată, chiar sinucigașă, de a propune societății niște valori ferme și de a începe ea însăși prin a le respecta. Apoi, de a conștientiza o societate apatică de nevoia unor valori și de responsabilitatea ei activă față de semeni, față de prezent și față de viitor. Oameni nevinovați mor azi uciși nu doar de corupție, ci și de indiferența majorității. Această politică viitoare va trebui așadar să mobilizeze oamenii în jurul câtorva valori simple și clare, definite împreună și respectate împreună. Nu în jurul minciunii acceptate privind starea de bine de azi și profitul imediat, ci în jurul unui consens privind felul în care vrem să arate România peste 10 sau 20 de ani și valorile în care vrem să creadă copiii noștri, așa cum îi învățăm începând chiar de azi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aștept cu nerăbdare și speranță ceea ce va urma! Din nefericire viitorul nu arata prea bine, am dat jos pe unii, vin alții fără program, fără oameni, fără o politică coerentă in afara de politică" guvernului meu"! O încropeală de doi bani, o milogeală pe la toate porțile partidelor mai mici, nu, nu asta îmi doream!!!!!
    • Like 0
  • si daca oamenii se opuneau, ce puteau face? Ce pot face? Sa devina peste noapte fara slujba, dar si nerecunoscut ca opozant. (Ca mine, de exemplu.) Cine le hraneste familiile? Mai ales daca au si copii.
    Sistemul e putred. PSD e doar o fata a lui.
    Nu stiu daca vom scapa de Sistemul Ticalosit, in timpul vietii noastre. (Sau al generatiei mele.)
    Dovada cea mai buna e ca nici un partid nu se angajeaza sa aplice referendumul din 2009. Ar fi primul pas in efortul de innoirea al societatii. Un pas mic, care nu va schimba mai nimic, dar care ar arata ca politicienii incep sa tina cont de vointa maselor. Macar formal.
    Este foarte clar ca ST a adunat toti ticalosii din comunism, care au obtinut averi frauduloase in scurt timp. Dar si ticalosi noi, ridicati de "revolutie". Toti oamenii corecti au fost ostracizati. Nimeni nu a putut face nimic. In toate domeniile. Doar hoti, curve (de ambe sexe) si prosti. Oricine a parvenit dupa '89, este aprioric corupt si in gasca lor. Din pacate. Si in politica, si in restul domeniilor. Suntem un popor sub dictatura ticalosilor. (De stinga, dar unii se afirma de dreapta. Simplu exercitiu de cosmetizare.) Aratati-mi un singur politician sau profesionist, caruia nu-i gasim o pata. Morala sau penala.
    Problema e alta.
    Cine se face vinovat de promovarea acestor ticalosi? Cine se face vinovat de intocmirea listelor electorale? Cine se face vinovat de promovarea profesionala a indivizilor care habar n-au de meserie?
    Cand acesti oameni vor fi descoperiti si pedepsiti, poate Romania isi va reveni. (Desi multi au murit, intre timp.) Pina atunci... "Capul la fund!"
    Nu putem merge decat pe varianta "Raul cel mai mic."
    Si vedeti -fiecare din cititori- ce compromisuri faceti. Cu astea incepe ST, sa cucereasca societatea. De jos. "Lucrurile mici, fac lucrurile mari" spunea unul Stalin. Se pare ca stia el ceva. Inca n-am scapat de sistemul lui.
    • Like 1
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      Ăsta este "ero(t)icul popor român". Sunt unii fățărnici cărora nu le convine caracterizarea. Dar așa sunt in marea lor majoritate. Nu este posibil ca in 30 de ani un popor să nu facă nimic bun. Au votat mereu și apoi și-au contestat aleșii. Pe bună dreptate. Dar să persiști în imbecilitate înseamnă prostie. Chilienii au dat foc orașului pentru scumpirea călătoriei cu metroul, francezii l-au forțat pe macron să revină asupra legilor, pana si chinezii se ridică împotriva tiraniei. Ce fac românii, bucureștenii împotriva abuzurilor si hoțiilor lui firea, negoiță? Nimic. Tac si se supun, ba chiar unii ii apreciaza. Și totul cu forța nu cu mascarada lașilor români care socializează, cu cățel cu purcel, la așa zisele manifestații. Nu ies mai mult de 2-3 mii. Au luat-o pe spinare și în bot pe 10 agust 2017 și nu au continuat lupta cu sistemul. Identică este toată istoria " d(r)acior verzi". Acum, după moțiunea de operetă se sfâșie intre ei. Vai de noi ăștia care pricepem! Ferice de masa de cretini naționali!
      • Like 0
  • Oh, nu! Citez <<Aflăm azi, de pildă, că printre cei mai vocali „dușmani” ai PSD sunt tocmai o parte din ipocriții care i-au stat alături în toate mârșăviile în tot acest timp.>> - stiam de la inceput ca guvernarea PSD nu poate pica decat de mana pesedistilor, motiunea nu ar fi trecut fara Pro Romania si ALDE.
    Vointa de schimbare a societarii nu putem vedea daca exista sau nu pana la urmatoarele alegeri parlamentare, ca or fi ele anticipate sau la termen,
    • Like 0
  • Va bateti gura de pomana fiecare individ este condus de propriul lui interes. In consecinta, vede, aude, face. si reactioneaza in conformitate cu propriul interes raportat parerii lui despre lume si viata. Isus Hristos vindeca un demonizat in tinutul Gadarenilor demonii intra in turma de porci iar turma se arunca in mare. Si care este reactia localnicilor......se tem si il roaga pe Domnul Isus sa plece din tinutul lor. Un suflet chinuit este eliberat, ei nu mai sant terorizati de fostul demonizat si totusi, pentru ei conteaza paguba, nu-i intereseaza altceva. La fel ar reactiona populatia Romaniei daca prin absurd apare cineva dispus la sacrificiu care sa puna lucrurile in ordine. A incercat ceva Emil Boc si Basescu si inca sant vii fluvii de ura si dispret la adresa lor. De ce asta......pentru ca toti doresc o schimbare in bine fara ca ei sa fie dispusi sa se schimbe catusi de putin ori sa plateasca pretul schimbarii. Asa ca,din nou spune Domnul: "Daca lumina voastra este intuneric oare cat de mare este intunericul vostru". Vezi metastazata societate romaneasca, asta pentru cei ce au urechi de auzit. Interesant de urmarit si o explicatie stiintifica: https://www.youtube.com/watch?v=jobYTQTgeUE(Why do we believe things that aren't true? | Philip Fernbach | TEDxMileHigh). Interesant este putin spus. Steven Sloman(un coleg al vorbitorului) ruleaza un studiu. El spune celor care participa la studiul lui despre noi dovezi stiintifice pe care el le-a inventat intru totul. De exemplu, pietre care stralucesc.... El spune catre un grup de oameni ca savantii inca nu inteleg de ce pietrele stralucesc dupa care ai intreaba: Cat de bine intelegeti voi asta....Nesurprinzator ei spun ca nu au nici o idee despre asta. Raspunsul lor are sens, ei nu stiau nimic despre roci. Lucrul surprinzator se intampla atunci cand vorbeste altui grup de oameni despre aceeasi descoperire insa de aceasta data le spune ca savantii au descoperit cu exctitate de ce stralucesc pietrele. Acum participantii afirma ca inteleg si ei acest lucru mai bine ori asta este cel putin ciudat pentru ca, la fel ca celalalt grup, nu stiau nimc despre roci. A fost ca si cum cunoasterea stiintifica le-a fost direct transmisa lor desi aceasta nu a fost catusi de putin descrisa. Numai faptul de a avea acces la informatie te face sa crezi ca stii mai multe despre acesta decat stii in realitate. Cam asa si cu parerile noastre. In rest, majoritatea va alege in mod convenabil sa respinga atat Cuvantul Domnului cat si posibila explicatie stiintifica si va persevera in speranta unei schimbari miraculoase in bine, continuind a proceda la fel ca si pana acum. Schimbarile climatice sant un exemplu perfect, exista peste un miliard si jumatate dovezi stiintifice, observatii, studii si asta inca de prin 1850 care arata ce ni se poate intampla, iar lumea face, dezbateri aprinse pe marginea subiectului si a posibilelor masuri ce trebuiesc luate in timp ce ne aflam in plina extinctie in masa.
    • Like 0
  • Atata timp cat pentru alegeri se aplica legile strambe facute de PSD, nu pot iesi in fata decat oamenii strambi, criteriile sunt gresite si nu avem cum sa alegem ceva bun
    • Like 4
    • @ Adrian Vladut
      Nu numai psd-ul a facut astfel de legi si aia de dinaintea psd-ului, adica pdl si pnt-cd si pnl si-au adus aportul la asa ceva. Isi mai aduce aminte cineva de OUG cu valabilitate de 30 de zile ?
      • Like 0
  • check icon
    Despre ce vorbesti, mai nene? Ca n-am inteles nimic.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult