Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Firmele care produc vaccinuri anti-COVID fac profituri grase, dar profitul nostru, al celor vaccinați, este mult mai mare

vaccin - (Foto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Foto: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aud pe mulți clevetind sau jelindu-se că firmele care produc vaccinuri anti-COVID fac profituri grase. Ei bine... taman profitul ăsta de care se oripilează sau se rușinează unii este salvarea noastră! Ar trebui să fie foarte liniștitor pentru noi toți că e cu profit consistent toată povestea.

Dacă profitul ar fi inexistent, goana după o soluție nu ar fi fost așa acerbă. Cei care ajung primii scot profitul cel mai mare. Fără profitul ăsta, ar fi fost ca la autostrăzile noastre „de stat", alea „gratuite". Mereu livrate cu mare întârziere. Multe împotmolite în stadiu de prefezabilitate. Mai scumpe de două-trei ori ca la alții. Mai proaste sau mai prost întreținute. Așteptam o veșnicie, așa cum așteptăm după autostrăzi.

Profitul potențial imens a atras mulți căutători. Ca la aurul din Australia. Mai ceva ca acolo chiar. Fiind mare aglomerație, plouă cu variante și soluții. Cu opțiuni care mai de care. Inclusiv opțiunea foarte riscantă de a nu le lua în seamă. Sau, de ce nu, de a veni și tu cu o soluție mai bună la asta. Dacă nu era profitul ăsta, dar și libertatea mai mare în a le produce (autorizarea lor de către birocrați a fost scurtată la maximum), am fi așteptat la cozi interminabile.

De profitul nostru, cei vaccinați, nu mai vorbesc. De fapt, cu el trebuie să înceapă orice discuție despre profitul celor de produc azi vaccinurile astea minune. Acolo e cel mai mare profit. În mare parte nemonetar sau greu măsurabil în bani. Că avem șansa miraculoasă să ne salvăm bunicii sau părinții care altfel nu aveau multe șanse cu mizeria asta de virus. Profitul producătorilor de vaccinuri pălește și e mult în spatele profitului nostru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adică tu, domnule autor spui aici ca un sistem precum capitalismul funcționează? Aoleu... Cum adică ne aduce valoare? Se îmbogățesc companiile și ne țin săraci.
    Lăsând deoparte sarcasmul sunt perfect de acord cu articolul dar aveți grija pe viitor ca supărați cu păreri procapitalism.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Ce articol penibil....
    Parca am discuta de o noua lansare iPhone si sa incercam sa justficam un pret de vreo 2000 de dolari si nu de un vaccin pentru TOATA lumea in plina pandemie.
    Nu zice nimeni ca nu trebuie sa faca profit, pentru ca atlfel de unde poti aloca investitii in dezvoltare., dar din ce pare pana acum este un vaccin numai pentru tarile bogate si mai putin pentru tarile sarace.
    Iar graba cu care s-a scos - fara sa se explice prea mult de ce - pare mai degraba de a fi primul pe piata si de a seta un pret si pentru urmaritori si mai putin grija fata de populatie. Oricum intelegerile au fost facute, banii au fost platiti, nu prea se mai poate face nimic, macar de ar fi atat de eficient pe cat se lauda. Oricum vom vedea cand se termina faza 3 de testare in masa in luna Iunie. Macar sa merite banii si eventual din "micile" profituri facute de aceste companii sa doneze ceva si pentru lumea a 3-a sau macar un pret rezonabil.
    • Like 4
    • @ Nume
      Parerist check icon
      Preturile au fost "scapate" public. Intre 2 si 20 euro sau cam asa ceva. Ti se pare absurd de scump?
      Stii cat e redemsivirul, care e doar cu putin mai eficient decat carmolul? 2300 dolari.
      • Like 3
    • @ Parerist
      Nume check icon
      2 EURO nu, dar 20 EURO da pentru o tara. Referitor la pretul altor medicamente este aceeasi discutie pentru ca nu vorbim de lucruri de care te poti lipsi (telefoane, masini scumpe, case extravagante, etc.) ci de lucruri esentiale.
      • Like 2
    • @ Nume
      Parerist check icon
      Pai nu știu dacă de medicamente te poți lipsi când ești cu tubul în nas. E mai ușor sa te lipsești de un vaccin când nu te doare nimic (raționament pe care îl fac jumate din concetățenii noștri) și apoi sa fii dispus sa încerci orice, oricât ar costa și cu orice risc, când nu mai poți respira...
      Treaba e la fel și la alte vaccinuri. Ala pentru hepatita B costa câțiva euro. Tratamentul cu interferon (cu eficacitate mult mai redusa) e câteva mii. Iar pastila minune apărută care o vindeca e... 75.000. O singura pastilă.
      Cu alte cuvinte chestia asta ca din vaccin se fac profituri e falsa, mai ales ca au și niște costuri de dezvoltare, validare, producție etc.
      Apa cu zahar vândută de Boiron numita pompos "medicament homeopat" cum își justifica preturile? Aia nu a fost validata de niciun studiu clinic costisitor....
      • Like 2
    • @ Parerist
      Nume check icon
      75K euro pe o pastila? Pe bune? Ce are acea pastila care costa atat de mult? Chiar atat de mult? O nebunie!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult