Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Gafă a lui Maricel Popa, șeful CJ Iași: „La mulți ani, România, de la Nisa până la Tisa”

Maricel Popa

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

1 decembrie 2019. Iași. 10.000 de persoane au participat la ceremoniile organizate în fața Palatului Culturii. Ce au aflat cei prezenți? Că oficialitățile au probleme de exprimare în discursurile publice, că scena a fost prea mică pentru doritorii de popularitate și că tehnica militară din anii '60 te poate omorî chiar dacă nu e război. De la gazele de eșapament.


Domnule președinte Popa, Macron știe că vreți Nisa?

Concertul de muzică populară s-a încheiat. La 10 a început ceremonia oficială. Discursuri, discursuri. Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a făcut deliciul publicului. Președintele PSD Iași a vorbit de parcă de o viață era în opoziție. Maricel Popa a uitat că până acum câteva săptămâni au fost la putere și spunea că Autostrada Unirii e în lucru. Acum domnul Maricel Popa vrea autostradă. Dar mai mult, are și ambiții de cuceritor. Vrea să anexeze Nisa, deși România nu este în război cu Franța. 

„Începând cu anul 1918, 1 decembrie este ziua în care sărbătorim Marea Unire! Astăzi, poate mai mult ca niciodată... Este datoria noastră să punem umărul la misiunea începută de predecesorii noștri. Dragi parlamentari, dragi guvernanți… trebuie să punem umărul după un secol de dorința să ne unim cu Transilvania printr-o autostradă, Autostrada Unirii. Să luptăm cu toții. Vă chem să construim împreună viitorul. La mulți ani, România, România de pretudindeni, din Basarabia, de la Nisa până la Tisa".

Primarul Iașului: "Iașul a născut România"

A urmat primarul Iașului, Mihai Chirica, care a gafat și el, dar mai modest. S-a adresat mai ales copiilor. „Putem arăta lumii întregi ceea ce suntem cu adevărat. În aceste zile avem alături de noi și Casa Regală. Acea pagină din istoria frumoasă a acestei națiuni care a reușit după o lungă și grea suferință a poporului român să scrie ceea ce așteptăm de secole, Unirea.Regele Ferdinand I a reușit cu clasa politică de atunci să facă ceea ce visam de milenii. Să ne adune pe toți sub un singur drapel, cu o singură limbă, cu un singur destin. Le vom rămîne recunoscători.Toți românii sunt prețuiți indiferent unde sunt ei în această zi. Trebuie să fie mândri că sunt români. Dragostea pentru această palmă de pământ este singurul motiv care ne adună de fiecare dată împreună. În 1859, Iașul a cedat capitala Bucureștiului și a născut România. Trebuie să continuăm și să facem din orașul nostru un stindard al democrației, al luptei pentru unitate națională, a redobândirii mândriei pe care ne-au lăsat-o înaintașii noștri. Să nu abandonăm această luptă..."

Taburi de muzeu

A venit și cel mai așteptat moment. Defilarea militară. Tab-urile au fost prezentate ca tehnică de luptă din anii 60. Și gazele de eșapament au acoperit miile de manifestanți. Au defilat mașini și dube. Un scafandru și mașini de pompieri. Câinii polițiști și caii Poliției Locale au făcut deliciul copiilor.  Greu a fost și pentru angajații de protocol de la Primăria Iaşi. Au luat scaune cu spătar din Palatul Culturii și le-au cărat prin mulțime până pe scena cu oficiali. Pentru membri Casei Regale veniți la Iași. Principesa Margareta, Custodele Coroanei, Prințul Radu și prințesa Sofia. La parada militară, scaunele au fost date jos de pe scenă și puse pe stradă.

Ce a făcut România pentru tine?

Am adresat această întrebare ieșenilor Cei mai mulţi au răspuns sec: nimic. Dar nu înseamnă că nu ţin la România. :"Trebuie să fim cetățeni buni. România este ţara care m-a ţinut până în clasa a V-a ", a povestit mândră o elevă. "Discrepanţe între bugetari şi particulari. Asta a făcut România", a spus altcineva. Să fi confundat unii dintre ei ţara cu politicienii vremelnici?

La mulţi ani, România!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cosmin check icon
  Bine că n-a zis Nisipuri, că ne pupam pe bot și de concedii la bulgari.
  La ce prețuri sunt la Mamaia, făceam plajă pe Tisa.
  • Like 0
 • Al naibii lucru,subconștientul...Te trădează când faci mai tare pe patri(h)otul!
  PSD,partid social democrat de caviar&Monte Carlo(ce mi-e Nisa,ce mi-e Monte Carlo!?!),în toată splendoarea lui manifestă!
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Un Habarnist tipic PSD ist specimenul ăsta.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Atenție, dăncilita se ia. A devenit o boală contagioasă.
  Sau a vrut să-l parafrazeze pe Eminescu, de la Nistru pân' la Tisa dar a uitat versurile și i-a ieșit Nisa.
  • Like 2
  • @ Delia MC
   Dan check icon
   De la Nistru ,pan la Tisa ,,
   Toata lumea plansu-mi-sa ,,,
   • Like 1
  • @ Dan
   Delia MC Delia MC check icon
   Exact. I-a ieșit un fel de 2 în 1.
   • Like 0
 • Nistru nu rimeaza cu Tisa, iar el a vrut sa vorbeasca in versuri. De aia a facut o mica schimbare...
  • Like 1
 • Numele orasului e Iasi. Prin urmare, corect se spune Iasiului, nu Iasului.
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult