Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ghinion. Trăim într-o țară parțial morală

E cadru de unu. În spatele meu, în uşă, pitit după o plasmă, stă consultantul politic Felix Tătaru, încordat ca un elastic, privindu-și candidatul fix în ochi.

E cadru de unu la unu. Pe primul scaun din redacție stă celălalt consultant, Eduard Helving.

O casă, două case, șase case, cam multe. Așa că întreb.

Camera de televiziune are un defect: nu prinde foarte fidel trecerea prin toată paleta de culori a tonului pielii omului. Mai ales dacă omul nu are ton și pare de multe ori că nu e alcătuit din piele, carne și oase.

Deci, cum, domnule Iohannis, șase case?

Păi, ghinion, iese răspunsul ca scârțâitul metalic al unei mașini fără emoție.

M-am tot gândit cum ar fi arătat cadrul filmat, dacă în loc de chipul viitorului președinte aș fi fost televizat eu, celălalt unu, din interviul unu la unu.

S-ar fi văzut clar, pe românește, că mă simt de parcă mi-aș fi prins mama cu minciuna. O roșeață până în șira spinării, amestecată cu un șanț de dezgust, un soi de trădare a rudei pe care nu poți să o dai afară în șuturi, dar nici la față nu prea mai dorești să o vezi.

Pe balcon, după un alt interviu unu la unu. Pe colțul mesei stă Nicușor, domnul Nicușor Dan. Sunt câteva elemente care i-au dat, de când îl știu, o aură simetrică domnului Dan. Șireturile trezite din somn și părul neîncheiat la capete, care se leagă perfect între ele numai cu mintea unui matematician, unul pe care poți să-l lași singur cu tabla și creta, dar încă nu cu țara.

O să mă voteze lumea, că s-a săturat de ăștia - îmi spune domnul Dan. 

Ăsta, daca nu mai devreme deja, e momentul în care o parte dintre cititori mă înjură copios: „- Ce faci, dom'ne? De ei te iei? De Ponta nu zici nimic, de penalii, cercetații, arestații țării, nu vorbești?”

Ba da, vorbesc. Și?

România este o țară parțial morală. E în etapa civilizației „a furat, dar a și făcut pentru noi", în lanțul trofic al evoluției, fix după „comunismul cu față umană", care nu era altceva decât un soi de maimuță zâmbitoare pe scara democrației.

Cam ce altă explicație mi-ar putea oferi un sociolog dibaci pentru cele şaptezeci de procente, voturi primite de un candidat arestat preventiv, prins acum câteva săptămâni în timp ce lua mită?

Prefer, așadar, să mă uit, să critic, să cer mai mult de la ceea ce unii consideră că se poate numi „speranță". Un preşedinte care mai are doi ani de mandat și un candidat învins în Bucuresti, care are în față alegerile parlamentare.

Pentru că pe mâna nepriceperii lor cresc șansele ca zâmbetul primatei democrației de cumetrie să ajungă majoritară. 

Iar dacă ei persistă în tăcere și nepricepere, ceea ce acum pare probabil devine implacabil: generația mea e încă o generație de sacrificiu.

Dorințele noastre pentru o sănătate nediluată, pentru străzi și autostrăzi, pentru parcuri si normalitate la ghiseu, țipă atât de tare, că mă întreb câteodată dacă nu cumva i-au asurzit.

E o listă atât de mare, care însă poate fi adunată sub un cuvânt atât de scurt: normalitate.

Normalitatea nu este însă o stare a unei națiuni la care se ajunge numai datorită liderilor. Și aici e următoarea etapă a evoluției unui popor: națiunea care nu mai așteaptă, ci se schimbă prin exemplul fiecărui individ.

Democrația nu vine din patru în patru ani, la vot, ci mai ales în intervalul dintre.

Îmi doresc să trăiesc ziua în care acel celebru „suntem 12", vânturat cu atâta responsabilitate națională, când vine vorba de jocul naționalei de fotbal, să fie declinat şi într-un „suntem 10", când 9 judecători ai Curții Constituționale dau verdicte de importanță națională.

Până atunci, eu unul, speranța mi-o pun în altceva: îmi învăț cu răbdare copiii să măsoare lumea cu rigla bunului simț şi a cinstei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vali check icon
    Superb expus. Bravo!
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Cred ca ne invartim in cerc si nu punem punctul pe i: exista si OPORTUNISM. Oportunistii sunti orice, nu doar comunisti. Oportunistul e un cameleon, n-are culoare politica. Oamenii sunt facuti sa se adapteze, sa-si faca 'loc'. Eu nu vad in asta comunism, vad mai degraba apucaturi fanariote de pupat papucul. Noi suntem tara lui 'sa traiti!'
    • Like 0
  • check icon
    Comunismul, orânduirea socială sub care am trăit, era la fel de fals în realitate cu democrația lui socialistă pe cât e astăzi capitalismul sub care trăim cât ne îngăduie semenii noștri aleși sau numiți pe diferitele trepte ale conducerii statului și patronii companiilor la care suntem angajați. Aceștia, la rândul lor fiind cu nimic deosebiți de activiștii de partid și administratorii firmelor de stat. Cei din zilele noastre interpretează la fel, cum le convine, sensul sintagmelor "democrație ", "lege " și "stat de drept ". E limpede că cei de astăzi, dacă am mai trăi în comunism, ar fi fost niște foarte destoinici activiști de partid.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    In 2004 - la inceputul crizei - nu prea exista o discutie despre moralitate. Bula imobiliara si joaca de-a terenurile cumparate si vandute a asigurat o prosperitate falsa si o distantare fata de clasa politica. Noi eram cu 'ale noastre', ei cu 'ale lor'. Dupa explozia bulei imobiliare omenirea a intrat intr-o noua criza, in care a fost prinsa si Romania. Acum problema moralitatii se pune acut, insa intrebarea e daca moralitatea e singura care ne poate asigura un trai decent. Cu alte cuvinte, intr-o companie e important ca managerul sa fie moral, dar e asta singura conditie pentru bunastarea companiei? Poate ca ar trebui sa fim atenti si la moralitate, dar si la competenta. Simtul critic e vital.
    • Like 0
  • Venom check icon
    Un sociolog ca Dâncu ți-ar lua materialul și s-ar duce cu el la stăpânii lui care l-au înfipt în Guvern și ar cere plata dublă. La fel și domnul Gâdea, domnul Gușă și domnul Ghiță, care înseamnă că și-au făcut treaba. Dacă analizăm cine anume a votat (membrii organizațiilor politice, ÎNTR-UN SINGUR TUR), inclusiv la Craiova, nu rezultă că românii iubesc corupții, ci doar aceia speriați de sintagma "pâine sau cătușe".
    • Like 2
    • @ Venom
      Vă dau mare dreptate, Venom! Domnul Pândaru pare a fi foarte mulțumit de PRICEPUȚII care au furat de 26 de ani și țara, și moralitatea unei părți a poporului roman manipulat ordinar prin sărăcie și ignoranță.
      Domnul Pândaru cred că uită că 70% dintre votanți sunt dintre cei aproximativ 30% care s-au prezentat disciplinat la vot și au pus ștampila așa cum le-a zis primarul, șeful de poliție și părintele la biserică.
      Domnul Pândaru poate ar trebui să facă și dumnealui ca jurnalist mai mult pentru a-i ajuta pe NEPRICEPUȚI să fie mai pricepuți și mai vizibili.
      Nu sunt convinsă că repulsia pe care ne-o arată duce la ceva bun.
      • Like 0
    • @ Cornelia Elena Topala
      Venom check icon
      Uneori, ca și CTP-ul azi, ai impresia că te lupți degeaba fiindcă jocurile par deja făcute. Pur și simplu trebuie să folosim votul pe care îl avem, masiv și deștept, într-o direcție nouă. PSD și PNL sunt, în acest moment, capete de linie. Trebuie scoase din Parlament și trimise la coșul de gunoi al istoriei.
      • Like 0
    • @ Cornelia Elena Topala
      @ Cornelia Elena Topala
      Dl Pandaru este un jurnalist remarcabil, asadar nu poate nici macar sa "para"multumit nici de coruptii si penalii realesi, dar nici de votantii lor.
      Iar faptul ca unii dintre acestia vor fi votat prosteste, asa cum li s-a spus, nu-l poate inveseli pe dl Pandaru..., insa a pricepe ca a ajuns la "repulsie", este deja complet eronat!
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      Da, domnul Pândaru este un jurnalist remarcabil. De aceea citesc ce scrie. Și tocmai de aceea consider că dezgustul domniei sale față de tot și de toate nu duce la nimic bun, ci, din contra, dă apă la moară tuturor penalilor care ne conduc de mai bine de un sfert de secol și care dețin și legea, și mijloacele de comunicare în masă cu ajutorul cărora își fac mendrele. Atitudinea domnului Pândaru este atitudinea celor care nu au ieșit la vot, atitudine care ne-a adus unde suntem.
      • Like 0
    • @ Cornelia Elena Topala
      ion check icon
      bine ca domnul Pandaru , nu numai ca este un jurnalist remarcabil, dar are si curajul sa iasa la vot, si sigur o sa aiba curajul sa candideze , atunci cand tara asta nu va mai fi condusa de penali.......doamna ? sigur, cand domnul Pandaru era la liceu?? dvs unde ce faceati?
      • Like 0
  • De ce "speranța mi-o pun" și nu "imi pun speranța"?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Si uite ca n-a votat toata lumea, pentru ca oamenii mai citesc si programele acestor formatiuni. Pentru ca e o problema discutabila, pentru ca au existat si victime, printre care si copii. Pentru ca exista oameni care au suferit si nu mai vor, pentru ca exisa parinti care inca plang si vor plange intotdeauna.
    • Like 0
  • check icon
    O scurta observatie/completare : http://mcscrib.blogspot.ro/2016/06/alegeri-locale-2016.html
    • Like 0
  • check icon
    Deja noi astia de peste 60 de ani am pierdut trenul! La un moment dat speram ca pina spre sfirsit voi vedea si eu o tara NORMALA asa cum am vazut in toata lumea asta. Dar acum nu mai sper. Cel putin am vazut cam cum ar trebui sa fie. Cred ca nici copiii nostri de 30-40 de ani nu vor vedea asta. In jur sunt numai copii (de la copie si de la copil in egala masura) ale/ai astora mari de acum: smecheri, invirtiti, hoti chiar. Cred ca deja am ajuns in zona lui "scapa cine poate".
    • Like 0
    • @
      si eu cred ca noi cei peste 60 de ani am cam pierdut ...... adica trenul vietii normale de la noi din tara s-a cam dus..... mai ar fi o speranta slaba pentru copii nostri de 30-35 ani dar slaba cu politicienii astia......... si cu vechile partide si cu noile partide..............
      • Like 0
    • @ Helmuth Diesing
      Valentin check icon
      Noi, cei care ne-am nascut in comunism, n-am avut niciodata un simt al normalitatii. Oricat de departe si de liber am gandi, intotdeauna au existat reflexe, care au devenit vizibile si jenante cand am interactionat oameni din alte tari. Generatia pe care am crescut-o nu e lipsita nici ea de reflexe, pentru ca ele sunt transmisibile. E nevoie de cel putin doua sau trei generatii, dar generatia proaspata, complet libera, va avea o mentalitate atat de diferita incat - daca prin absurd - ne-am intalni cu ea am constata ca sunt un fel de extraterestrii.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Poate ar fi bine, Valentin, să vorbiți în numele dumneavoastră. Și eu m-am născut în comunism, ba am făcut chiar școala aia în care învățam că genetica și cibernetica sunt științe reacționare, că Stalin este cel mai mare lingvist, că Olga Lepeșinskaia creează celulele vii și așa mai departe... Și totuși nu posed reflexele de care vorbiți, nici eu, nici copiii mei și nici nepoții... Am luptat cu ele...
      • Like 2
    • @ Valentin
      @ Valentin
      Chestiunea simtului normalitatii e complicata si in nici un caz nu se poate generaliza.
      Sunt nenumarati oameni care au trait in comunism si totusi au simtul normalitatii, chiar vizionarism, dupa cum se vede cu ochiul liber ca exista tineri din perioada postcomunista lipsiti de vocatia normalitatii.
      Cat priveste reflexele comunistoide,problema se analizeaza de la individ la individ.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult