Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Guvernul a spus că ordonanța pentru schimbarea codurilor era o urgență. Fals

OUG

Analiză Factual

Textul ordonanței spune că „acestea constituie o situație extraordinară a cărei reglementare nu mai poate fi amânată”

Guvernul României

Sursa afirmației: Monitorul Oficial

În noaptea de 31 ianuarie 2016, Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii 286/2009 privind Codul Penal și a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Pentru a justifica urgența cu care este dată această ordonanță, se dau două argumente:

  • necesitatea de a pune în acord codurile cu unele decizii ale Curții Constituționale
  • necesitatea de a le pune în acord cu Directiva 2016/343/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016.

Textul ordonanței spune că „acestea constituie o situație extraordinară a cărei reglementare nu mai poate fi amânată”.

Ce verificăm?

Vom verifica dacă necesitatea de a pune Codul Penal în acord cu Directiva 2016/343/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 „constituie o situație extraordinară a cărei reglementare nu mai poate fi amânată”.

Verificare

Pe portalul oficial de legislație europeană găsim Directiva 2016/343/UE, care specifică în mod clar, la art. 14, alin. 1, următorul lucru:

(1) Statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 1 aprilie 2018. Statele membre informează imediat Comisia cu privire la acestea.

Concluzie

Textul OUG 13/2017 publicat în Monitorul Oficial al României din 1 februarie 2017 conține o afirmație falsă. Directiva 2016/343/UE a Parlamentului European și a Consiliului prevede un termen de transpunere până la 1 aprilie 2018, deci în niciun caz nu putem vorbi despre „o situație extraordinară a cărei reglementare nu mai poate fi amânată”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Astia vor dictatura!sar o dictatura oriinala!!!facuta nuc ucu bita ci cu minciuna si pri n manipulatre!!!
    • Like 0
  • Ok ati demontat unul dintre cele 2 motive prezentate. Din punct de vedere logic pentru a considera ca urgenta e falsa ar fi trebuit demontate ambele motive.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult