Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Incident grav la Spitalul Floreasca. O pacientă a luat foc pe masa de operație. Ministrul Sănătății confirmă incidentul

Spitalul Floreasca

Foto: Inquam Photos

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a dezvăluit că la Spitalul Floreasca din Capitală a avut loc, pe data de 22 decembrie, un incident deosebit de grav. 

Acesta susține că o pacientă în vârstă de 66 de ani, care suferă de cancer, a luat pur și simplu foc pe masa de operație, în urma unei manevre greșite. „Pacienta a ars ca o torță câteva secunde până ce o asistentă a aruncat un lighean de apă peste masa de operație”, a scris pe Facebook deputatul Emanuel Ungureanu.

Ministrul Sănătății Victor Costache a confirmat incidentul și spune că a trimis corpul de control într-o vizită acolo pentru a verifica ce s-a întâmplat. „Este un incident deosebit de grav”, a declarat acesta, la Digi24.

Victor Costache spune că a aflat despre incident pe data de 27 decembrie, la 5 zile de la operație, de la o terță persoană, nu de la reprezentanții spitalului.

Ungureanu spune că operație ar fi fost coordonată de chirurgul Mircea Beuran, însă acesta a negat, potrivit Digi24, că s-ar fi aflat în spital în ziua incidentului. 

„Domnul Beuran declară că nu a fost în sală. E o minciună ordinară. Informațiile pe care le am eu le am de la o asistentă care este avertizor de integritate în acest spital și care mi-a relatat că nici unul dintre medicii care au fost în sală nu au fost audiați de inspecția de stat ceea, ce miroase de la o poștă a mușamalizare”, a declarat Emanuel Ungureanu, deputat USR, pentru Digi24.

În postarea pe care deputatul a scris-o pe Facebook, acesta a citat două asistente care ar fi fost martore la întreaga scenă, Potrivit lui Ungureanu, pacienta are arsuri pe 40% din suprafața corpului și se află în stare gravă.

„Asistenta 1

"Când m-am întors în Blocul Operator am simțit un miros puternic de fum și am verificat de unde provine, observând că focul provine din Sala 1.

Intrând în sala 1 am văzut multă apă pe podea și toată lumea prezentă speriată, iar pacienta care se afla pe masa de operații fumega.

S-au făcut manevrele necesare unui astfel de incident, urmând ca apoi să transport pacienta în Sala 2, conform indicației medicului după care am transportat-o în ATI Poli 2."

„Mă aflam pe holul blocului operator auzind țipete și gălăgie,îndreptându-mă către Sala 1 m-am întâlnit cu îngrijitoarea blocului operator care avea o galeata de apă în mână, i-am luat galeata ducându-mă în sală, ajunsă acolo era mult fum și foc, domnul doctor speriat s-a aplecat peste pacientă care era în flăcări. Am aruncat apa stingând focul. Am mutat pacientul in sala 2 la solicitarea medicului."

Acest incident se pare că a fost inițial mușamalizat de către Direcția de Sănătate Publică București unde Pintea a numit-o ca director executiv pe Cristina Pelin, filieră PSD.

Absolut scandalos, Inspecția Sanitară de Stat care a fost trimisă în cele din urmă să cerceteze cazul, NU I-A LUAT NICIO DECLARAȚIE CHIRURGULUI BEURAN cel care a fost mâna 1 pentru această intervenție chirurgicală.

Nici ceilalți 2 medici care au fost în sală la momentul tragediei nu au fost audiați.

Se încearcă, se pare, ca de obicei, găsirea unor vinovați din rândul personalului auxiliar.

Din spusele asistentelor rezultă faptul că, Beuran care opera o bolnavă de cancer, ar fi folosit greșit substanțele de dezinfecție a tegumentelor, a îmbibat cu aceste soluții câmpul operator de sub pacientă și la contactul cu electrocauterul pielea pacientei și câmpurile sterile au luat foc.

Pacienta a ars ca o torță câteva secunde până ce o asistentă a aruncat un lighean de apă peste masa de operație.

Îl rog pe ministrul Sănătății, Victor Costache, să trimită urgent un control la Spitalul Floreasca și să verifice ce substanțe sunt folosite în sălile de operație pentru dezinfecție în Spitalul Floreasca și cum sunt instruiți chirurgii să lucreze cu ele?

Pacienta incendiată pe masa de operație este în stare critică, cu arsuri peste 40% din suprafața corpului și se zbate între viață și moarte!

Suntem blestemați ca popor ca în secolul 21 sălile de operație să fie populate de beurani incompetenți dar bolnavi de putere!”, a scris Emanuel Ungureanu, pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Faza cu găleata cu apă aruncată peste pacientă e ,,mortală ", nimic nu funcționează în țara asta, totul e făcut la plesneală fără nici o urmă de profesionalism. Despre proceduri nu are rost să aduc vorba, nu le înțelegem rostul.
    • Like 2
  • .
    • Like 0
  • Orice act medical din categoria intervențiilor chirurgicale este efectuat după proceduri verificate în practică de către o echipă medicală ce are în compunere specialiști cu grade de pregătire medicală diferite și cu sarcini precise. Din punct de vedere juridic se poate stabili cu precizie care dintre membrii echipei medicale nu și-au îndeplinit sarcinile repartizate pe baza protocolului de intervenție stabilit înainte de intrarea în blocul operator.
    După spusele asistentei citate în articol ( „m-am întâlnit cu îngrijitoarea blocului operator care avea o găleata de apă în mână, i-am luat găleata ducându-mă în sală, ajunsă acolo era mult fum și foc, domnul doctor speriat s-a aplecat peste pacientă care era în flăcări. Am aruncat apa stingând focul.” ) mă tem că este vorba de asistenții medicali scoși pe bandă rulantă de către școlile postliceale cu un nivel de pregătire îndoielnic ( cum să îți treacă prin minte să arunci apa murdară din găleata infirmierei peste un om ars ?!? ).
    O altă problemă de sistem o reprezintă suprasolicitarea echipelor de intervenții chirurgicale, fie din cauza lipsei de personal, fie din interese mercantile excesive.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult