Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Jandarmeria de două stele

În câteva zile, una dintre instituțiile în care populația are cea mai mare încredere (peste 72%, conform unui studiu INSCOP Research realizat în 2016), a suferit un dezastru la nivel de imagine.

Pagina de internet a Jandarmeriei Române, cu aproximativ 122.000 de fani, a fost asaltată de comentarii și review-uri negative ale cetățenilor nemulțumiți de agresivitatea cu care au fost tratați la protestele din 20 iunie, desfășurate în Piața Victoriei. Ratingul paginii oficiale a scăzut la 2,1 stele din 5, ca urmare a penalizărilor primite de la utilizatori.

Mai multe relatări ale participanților dezvăluie că angajați ai Jandarmeriei îmbrăcați în uniforme sau în civil au intimidat și chiar agresat oamenii, au extras din mulțime persoane pașnice, au folosit fără să fie nevoie spray-uri cu piper, au agresat verbal și au îmbrâncit protestatari calmi. 

Rețelele de socializare și apoi posturile de televiziune au difuzat imagini cu un jandarm care calcă intenționat un protestatar aflat la pământ, iar un altul agită un spray.

 

O fotografie a devenit virală surprinde un tânăr îmbrăcat într-un tricou imprimat cu mesajul #fărăpenali (în funcții publice) trântit pe asfalt, imobilizat de 2 jandarmi. 

În alte imagini apar oameni stând pe trotuar în șoc, victime ale gazelor menite să disperseze protestatarii. 

Experiența lui Mihail Șora la protestele din 20 iunie s-a distribuit masiv pe Facebook: Dacă un jandarm îmi spune „Mișcă-te mai încolo, moșule!“, nu mă supăr: pot înțelege că Jandarmeria română vrea să „elibereze“ cutare metru pătrat din Piața Victoriei; nu e cea mai fericită formulă de adresare, dar treacă! (am auzit atâtea, într-o viață de om). Însă când 10-15 băieți (musculoși, bine hrăniți și echipați) mă turtesc în pătrățelul meu, ceva îmi spune că Jandarmeria română este, în clipa de față, altceva decât ar trebui să fie. Ne așteaptă zile grele, dragi prieteni. Un lucru am înțeles aseară: cu cât suntem mai mulți, cu atât devin mai agresivi. LE ESTE FRICĂ DE NOI.


La toate acestea s-a adăugat gafa de a ridica și duce la secție un jurnalist german care avea agățată de piept o legitimație pe care scrie PRESS. Coincidență sau nu, este un ziarist care a realizat un material devenit celebru pe rețelele de socializare despre județul Teleorman, fieful liderului PSD. Ca și cum nu ar fi fost suficient, comunicarea de a doua zi a fost cel puțin controversată. Reprezentanții Jandarmeriei au susținut- în ciuda prevederilor internaționale- că o legitimație cu numele, instituția și faptul că era de la presă nu ar reprezenta un însemn suficient pentru a fi tratat ca un individ aflat la locul de muncă, exact ca și ei. Cetățenii au penalizat și acest gest al jandarmilor: 

Valul de critici vine la scurtă vreme după ce, pe holurile Parlamentului, Ministrul de Interne Carmen Dan a fost surprinsă de camerele de luat vederi întrebându-se printre dinți de ce câțiva protestatari gălăgioși nu fuseseră ridicați de forțele de ordine: „Nu i-au luat pe ăștia?”. Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, susținea în fața ziariștilor că „oriunde în lumea civilizată, s-ar fi întâmplat așa ceva, îi luau cu dubele de aicea. Este inadmisibil ca în Parlament să se întâmple așa ceva”

Peste 30 de organizații civice cer demisia lui Carmen Dan și condamnă violența nejustificată a jandarmilor la protestul de miercuri, 20 iunie.

Reacția reprezentanților Jandarmeriei Române a fost lipsită de fermitate, de victimizare și neconvingătoare pentru utilizatori. 

"De fiecare dată, ieșim în stradă alături de voi, pentru a ne asigura că toată lumea este în siguranță. E ce contează cel mai mult pentru noi! E datoria noastră să vă asigurăm protecția și să vă garantăm libera exprimare, așa cum ne spune și Constituția României.

Ca și în 2017, și anul ăsta efortul nostru a fost înțeles și apreciat cu flori, cel puțin de către o parte dintre voi și vă mulțumim din suflet pentru asta.

Ne amintim cu plăcere de “Jandarmeria, jos pălăria” și de sentimentele minunate care ne-au încercat anul trecut! Copiii noștri ne povesteau că la școală se mândreau că sunt copii de jandarm și ne-am dori mult să poată face asta și acum și de fiecare dată. Acum, ca și atunci, am rămas aceeași, care peste an muncim alături de voi în momentele grele, fie că e vorba de zăpezi, inundații sau alte probleme.

La fel ca în 2017, vă reamintim că desfășurarea unor măsuri de ordine publică presupune indubitabil respectarea unor reguli fără de care unii dintre voi ați trăi un sentiment de insecuritate. Cei mai mulți ați înțeles atunci și înțelegeți și acum că în momentul în care aceste reguli legale nu sunt respectate, trebuie să intervenim și să restabilim echilibrul și vă mulțumim pentru asta.

Indiferent că ești jurnalist, medic, muncitor sau student, împreună, prin colaborare, trebuie să protejăm valorile sociale superioare și putem face asta doar prin dialog, consens și prin respectarea normelor legale.

Vă mulțumim pentru înțelegere, mai ales celor care din când în când, vă puneți în rolul nostru și înțelegeți că nu e ușor să ne facem datoria, dar că facem tot ce putem pentru voi și pentru respectarea normelor legale.”

Niciun cuvânt despre posibile investigații interne pentru a vedea cine a abuzat de forță și de ce, nicio încercare de a se dezice de comportamentele jandarmilor surprinși în imagini și asupra cărora planează suspiciuni că au făcut exces de zel. În istoria recentă a instituției, nici protagonistul unui alt incident surprins foarte limpede în imagini în timp ce cară pumni protestatarilor nu s-a lăsat nici măcar cu un singur avertisment. 

Niciun cuvânt nici despre posibile anchete interne ale angajaților care au permis ca niște protestatari să-l îmbrâncească pe deputatul PSD Bacalbașa la ieșirea din Parlament. Cum este posibil ca un incident precum acesta să nu-i determine pe jandarmi să-l imobilizeze pe cetățeanul care a agresat fizic alt cetățean, în acest caz întâmplător un ales? Strategia forțelor de ordine din 20 martie pare lipsită de logică cu cât este știut că încercările de intimidare cu scutieri, cai aduși să tropăie și atitudinea agresivă nu au aproape niciodată efectul de a-i împrăștia pe protestatarii pașnici, ci de a-i aduna în număr și mai mare. 

În ciuda asigurărilor pe care le dă Jandarmeria Română cu privire la independența și echidistanța sa din punct de vedere politic, imaginea instituției a suferit catastrofal din cauza incidentelor relatate de oameni și surprinse în timpul protestelor.

Violența duce la violență, iar dacă primele semne de agresiune pornesc tocmai de la instituțiile menite să asigure liniștea și siguranța, autoritatea acestora se năruie. Faptul că șefii Jandarmeriei nu iau nicio măsură pentru a penaliza și descuraja excesul de zel dar în egală măsură și lipsa de acțiune atunci când asistă la agresiuni în public, anulează, în mod nedrept, importanța instituției care și-a dovedit solidaritatea cu cetățenii în momente foarte grele, la inundații, la ninsorile masive sau în situații extreme.

În urma unui lung șir de gafe care pune la îndoială credibilitatea Jandarmeriei Române, e nevoie de mai mult decât o postare pe Facebook pentru recâștiga din credibilitate. Între altele, e nevoie de conștiința fiecărui angajat al Jandarmeriei, care poate alege să folosească un limbaj civilizat cu protestatarii pașnici, să nu provoace o mulțime liniștită ce se opune unor măsuri pe care le consideră nedrepte.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E trist ce se intampla, dar in ritmul acesta, Romania se intoarce incet incet la dictatura. Ma astept si la excluderea din EU si impunea vizelor, din nou.
    • Like 0
  • check icon
    Nu e de mirare; jandarmii apără puternicii zilei; cetățenii de rând pot fi doar victime. Cand a fost condamnat un jandarm pentru depășirea atribuțiilor de serviciu?
    • Like 1
  • satanae check icon
    Poate ca lumea ar trebui sa tina seama de citeva lucruri simple si clare, inainte de a se mai minuna de ce face Jandarmeria. In primul rind, organele in cauza nu sint create ca sa apere stimabilul cetatean de mai stiu eu ce pericole. Ele sint create ca sa apere statul, mai ales pe conducatorii sai. Jandarmii sint urmasii Trupelor de Securitate de dinainte de 89 si si-au pastrat acelasi specific. Aia au tras in draci la revolutie, mai ales in Bucuresti, astia de acum nu mai trag, deocamdata, dar isi pastreaza menirea. Ca asta este rolul lor, se vede foarte clar, daca ne gindim unde-i vedem pe jandarmi. Citi ati vazut jandarmi pe strada, patrulind, ca sa apere cetateanul de mai stiu eu ce? Pe strada, de fapt, nu prea vezi nici un organ, cu exceptia celor private, ale firmelor de securitate. De ce? Pentru ca nu au ce sa caute acolo, in ciuda a ceea ce ni se tot spune despre ei. Jandarmii sint vazuti numai la demonstratii, ca sa le tina sub control si ca sa le sparga, la o adica, si la meciuri, unde se delecteaza batind ultrasii nostri de mucava. Atunci cind ii bat pe cei din urma, o fac cu atita pofta, incit ii calca in picioare si pe cei care nu au nici o treaba cu incidentele, inclusiv femei si copii. Din nou, de ce? Pentru ca nu le pasa de civili. Ei au rolul sa apere numai pe sefii cei mari.
    Pentru ca sint niste trupe militare in slujba conducerii statului, au fost dintotdeauna privilegiati de catre cei care, dupa decembrie 89, se tem si de umbra lor. Jandarmii sint mai bine platiti decit oricare lucrator de Militie, pentru ca ei sint cei mai utili conducatorilor nostri. Salariile lor nu scad, sub nici o forma, sub 3000 de lei, si asta e valabil chiar si pentru cei care omoara muste, pazind institutiile statului nostru iubit - alt rol de baza al acestor organe, care au continuat astfel si menirea Trupelor de Paza Obiective, de pe vremea lui Ceasca. De asemenea, s-a uitat cineva la dotarea celor veniti la demonstratii? Pina si trupelor similare din Occident le-ar lasa gura apa, la vederea echipamentului organelor noastre. Spitalele si scolile se prabusesc pe pacienti si elevi, pe pacienti ii maninca viermii in spitale si din cele din urma lipsesc si medicamentele de baza, pentru ca nu sint bani, dar conducatorii nostri au gasit intotdeauna bani pentru organele lor preferate, ca sa le doteze ultimul racnet, pentru ca, in caz de ceva ...
    Si baietii presteaza asa cum este de asteptat de la ei. E adevarat, nu trebuie sa mai fie pusi la incercare, ca predecesorii lor din 89, dar sefii nostri spera ca, in ultima instanta, se vor dovedi mai performanti decit respectivii.
    Ceea ce este cu totul penibil este ca autorul articolului de mai sus pare sa nu-si dea seama pe ce lume traieste. Cica a scazut ratingul paginii de net a Jandarmilor de la 5 la 2 stele. Asa, si? Credeti ca li se tuflesc uniformele si bulanele din cauza asta? Cica o sa fie prost vazuti de populatie, din banii careia sint platiti. Nu, nu sint platiti de populatie, sint platiti de conducatorii statului, din banii adunati de la sclavii supusi, ca sa fie in serviciul permanent ale celor dintai, in caz ca sclavii fac nazuri prea multe. Asta este rolul lor si si-l respecta ca atare. Iar sclavii dau banii pentru cei meniti sa-i bata pentru ca asta este rolul sclavului pe lumea asta. Si ii mai si place, pina la urma, daca stai si te gindesti ca peste 70% iubesc jandarmii si au mare incredere in ei. Problema, dupa cum se vede, nu este a organelor cu bita-n mina, nici a conducatorilor, pe care respectivele ii servesc, ci a natiei, ca atare, care accepta ca statul asta sa fie construit asa cum este si ii mai si place de el. Daca va place asa, sa nu va plingeti cind mai pune si bulanul pe voi, din cind in cind.
    • Like 3
    • @ satanae
      cred ca e un principiu de drept (roman=latin) :"volentis non fit injuria" , ala care accepta sa nu se planga/sa nu injure, mai neaos spus)
      • Like 1
  • Jandarmeria este o instituție militarizată. Întâi executa ordinele și apoi, poate, unii le analizează. Nu cred că trebuie blamați in totalitate. Vina o poartă cei ce dau ordinele: ministrul de interne și cadrele superioare care, in acest caz sunt numiți de către psdalde, recte c. dan si comandantul jandarmeriei, obedienți lui dragnea, in primul rand. Fără dragnea nu ar fi ajuns niciodată la asemenea poziții decizionale asemenea indivizi obscuri, lipsiți de demnitate, educație și discernământ. Aceștia își apără, cu ferocitate, locul in care nu vor mai ajunge vreodată. Omit că va veni timpul să dea socoteală. Așa s-a întâmplat și cu slugile lui ceaușescu. De data asta poate dau socoteală cu vârf și îndesat, nu vor mai avea pensii speciale și vor putrezi in temniță, după implicarea fiecăruia. Vom vedea.
    • Like 1
  • Între noi fie vorba, fix de-asta nu mai poate Jandarmeria Română, că i-a scăzut rating-ul pe facebook...
    • Like 3
    • @ Razvan Olaru
      Ai dreptate, momentan nu ii intereseaza.
      Dar nu vor fi PSD-ul lui Dragnea si Carmen Dan vesnic acolo sa le acopere abuzurile.
      Si noi, cei pe care ii agreseaza acum, avem memorie buna.
      Poate unul dintre noi va ajunge in guvern, poate va implementa niste teste anuale de verificare a cunostintelor legale privind modul de actiune al jandarmilor, teste psihologice de verificare a agresivitatii , etc. Si de aceste teste sa depinda locul lor de munca in cadrul jandarmeriei ...
      • Like 0
    • @ Mario Popesco
      Eu am vrut să spun altceva, adică fix ce am scris...nu are alt înțeles. Altfel ce zici tu acolo e cam "sains ficșăn", fără supărare. Nu intru în dezbatere, e și-așa suficient că poate se supără vreun revoluționar de feisbuc.
      • Like 1
  • Apropos de angajări pe pile, eu m-aș uita mai întîi cum au fost angajați șefii „danjarmeriei”.
    • Like 3

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult