Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

La Jandarmerie, dragostea se face cu bâta

Violente 10 august

Foto: Inquam Photos

Jandarmeria Română are mentalitatea soțului abuziv, care-și bate nevasta și apoi îi cere respectul și dragostea cu jigniri, amenințări și limbaj cu accente violente. „Fă, dacă nu mă iubești și respecți, te descalifici ca om!”

Într-un comunicat pentru un website apropiat de cercurile puterii și a cărui veridicitate a fost confirmată pentru Republica de către reprezentanții Jandarmeriei Române, instituția vorbește despre defilarea de 1 Decembrie și intenția unor participanți de a-i trata cu spatele, în semn de protest: „Jandarmeria este atentă la toate mesajele care circulă și se propagă în mediul online. În același timp, ne manifestăm convingerea că cetatenii nu vor răspunde acestor mesaje și provocări, care se propagă în mediul virtual. Nu excludem posibilitatea să existe o minoritate, un anumit grup de persoane, care să aleagă să se exprime în acest mod. Este o opțiune personală prin care, din punctul nostru de vedere, se descalifică ca oameni, ca cetățeni și ca români.”

Trecem peste cacofoniile din text (se descalifică ca oameni). Jandarmeria Română refuză să înțeleagă (șefii lor, rotiți de pe un scaun pe altul pentru bunele servicii aduse în slujba mai-marilor zilei par să se fi relaxat după ultimele modificări din parchete, care au destructurat echipele ce lucrează la dosare mari) că respectul se câștigă, nu se smulge cu bâta și buteliile de gaz.

Violențele din 10 august, condamnate public inclusiv de către instituțiile europene în documentele oficiale, sunt încă foarte recente în memoria colectivă a românilor. Sute de victime au depus plângeri după ce au suferit răni în urma comportamentului abuziv al jandarmilor și își așteaptă dreptatea.

În încercarea de a-și spăla imaginea înainte de 1 Decembrie, administratorii paginii de Facebook a Jandarmeriei Române postează glumițe mai mult sau mai puțin inspirate, dialoguri imaginare cu tineri care se pregătesc de defilare, ni-l arată pe jandarmul copie a lui Smiley. 

Dar aceeași Jandarmerie nu uită să-i intimideze pe contestatari, făcând semnul egal între o instituție care ar trebui să apere ordinea publică (implicit pe cetățeni) și statul român: „Oamenii trebuie să știe că astfel de gesturi nu afectează Jandarmeria Româna în ultima instanță, ci aduc o ofensă statului român”.

Comunicatul dat ieri este un nou gest de sfidare și de forță a unei instituții cu mentalitate greșită - care crede că respectul și dragostea se câștigă cu bâta și buteliile de gaz golite de la câțiva centimetri de ochii celor care-i contestă pe politicienii vremurilor. 

Celor care încearcă să compare manifestațiile de protest din Paris împotriva creșterii prețurilor la carburanți, intervenția jandarmilor de acolo și acțiunile violente gratuite ale jandarmilor din 10 august, le propun să privească imaginile în paralel, dar și idealurile care i-au mânat în stradă pe protestatari. În transmisiile live de sâmbătă de pe Champs Elysee, se pot observa grupuri de oameni calmi care manifestează și nu sunt deloc afectate de intervenția forțelor de ordine ce par să intervină cu precizie numai unde sunt indivizii violenți. Cât despre motivele ieșirii în stradă, românii au impresionat Europa și au primit semnale de apreciere pentru că au vrut să apere concepte „abstracte” - justiție, democrație, stat de drept.

Defilarea de 1 Decembrie, Centenar, consens, pace, liniște, ideea că ar trebui ca toată lumea să ierte pe toată lumea pentru că facem 100 de ani este impusă pe agendă de cei care au abzat de lege și de poziția de forță. Dar oare cine poate interzice unor oameni care au primit bâte în cap și pe spinare, deși aveau mâinile ridicate, să se întoarcă cu spatele la agresorii lor, chiar dacă aceștia își pun straiele de sărbătoare, defilează mândri, la câteva zile după ce îi amenință și jignesc, susținând că se descalifică ca oameni, ca cetățeni și ca români? Există și a doua zi, insinuează aceeași Jandarmerie în comunicat, deși aș fi curios ce legi ar încalca oamenii care s-ar întoarce cu spatele la trupele Jandarmeriei sau ar huidui-o atunci când trece pe sub Arcul de Triumf. 

Împăcarea dintre Jandarmeria Română și cetățeni va veni atunci când instituția își va recunoaște greșelile, își va cere iertare pentru violențele din august 2018 asupra oamenilor pașnici și îi va detrona pe șefii cocoțați la vârf ca să-i apere pe liderii partidelor aflate la putere, nu pe cei care le plătesc salariile, lună de lună. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Petre Daea - Viorica Dăncilă

Scăderea la jumate a PSD după doar doi ani și jumătate de guvernare este unică în istoria din ultimii 30 de ani a României. Însă acesta este rezultatul unor politici dezastruoase duse de partidul de guvernământ, a spus sociologul și analistul politic Sebastian Lăzăroiu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. (Foto: Inquam Photos)

Citește mai mult

Răzvan Cuc și Mădălina Mezei

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a recunoscut că s-a întâlnit în seara de dinaintea moțiunii cu fosta directoare a TAROM, Mădălina Mezei, în fața casei acesteia și că i-a cerut numele parlamentarilor care urmau să zboare cu aeronavele companiei pentru a vota la moțiunea împotriva Guvernului. La discuția care s-a purtat în stradă a asistat și fratele Mădălinei Mezei, a spus Cuc.

Citește mai mult

CTP

Această Mezei nu e o eroină a dreptății. Nici măcar avertizor public nu e. Dacă Cuc nu comitea „aroganța” cretină de a o da afară, femeia „din sistem” tăcea chitic. Pe fața ei se citește clar că nu voia această situație, e speriată, o face doar ca să se apere.

Citește mai mult