Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Lacul IOR, poluat cu dejecții. Primarul Negoiță: „Există urme de ceva, nu știu, chestiuni, de exemplu niște urme de materii fecale”. Ce spune Garda de mediu

lacul IOR - poluare

 Foto: Facebook Fundația Eco-Civica

Lacul IOR, situat Sectorul 3 al Capitalei, are o culoare roșiatică, de mai bine de trei săptămâni. O organizație neguvernamentală acuză deversări de dejecții în apa lacului, și avertizează asupra riscurilor. Garda de mediu a anunțat, la Digi24, că a identificat un posibil poluator, în timp ce primarul de sector spune că este nevoie de analize suplimentare pentru a identifica posibila cauză.

Primarul Robert Negoiță a declarat duminică, la Digi24, că analizele de laborator au indicat urme de dejecții, însă instituția care trebuie să se pronunțe este Garda de mediu.

„Eu mă bucur dacă garda a găsit un posibil poluator. Garda de mediu e cea mai în măsură să facă treaba asta. Noi am făcut niște analize preliminarii, așteptăm analize mai detaliate și în acel moment vom fi în măsură să ne pronunțăm în legătură cu chestiunea asta. Ce avem până acum nu sunt chestiuni care să iasă mult din parametri, doar că există urme de ceva, nu știu, chestiuni, care nu ar trebui să existe, de exemplu niște urme de materii fecale, care nu ni s-a spus în laborator dacă sunt de origine umană sau de origine animală. Aici trebuie să mai investigăm”, spune primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță.

„Să avem un poluator acolo m-aș mira, adică ceva, de natura umană... sper că nu a făcut cineva vreo chestie de genul ăsta. Ar fi și foarte greu să facă treaba asta, lacul fiind departe de așezăminte umane, de blocuri, doar dacă s-a spart vreo conductă de canalizare în zonă. Apa din lacul IOR e izolată, nu are legătură cu alte lacuri, alte râuri, sau cu altceva. Ei, dacă a infestat stratul freatic, ceea ce nu e deloc o chestie de de dorit, ba chiar să zicem una de gravitate, s-ar putea să fie cauza de acolo. Dar cea mai în măsura instituție care să răspundă la aceste întrebări este garda de mediu”, a adăugat primarul, la Digi24.

 Foto: Facebook Fundația Eco-Civica

Dan Trifu, preşedintele Fundaţiei Eco-Civică, spune că trebuie identificată repede sursa de poluare. „Tot ce înseamnă fecale grosier și lichid s-au deversat și se deversează în continuare în lac. Trei surse trebuie verificate urgent! Sub nicio formă, populația să nu cumva să înghită sau copiii să nu fie lăsați! E foarte periculos pentru om ce e în lac. Avantajul e că s-a întâmpat iarna, că dacă se întâmpla pe căldură, va dați sema ce sursă de infecție! Probabil trebuia să închidem tot parcul și să nu mai permitem accesul! Este clar trasată sarcină Primăriei Sectorului 3 să identifice foarte repede sursa de poluare”, a spus Trifu.

Garda de Mediu a anunțat că a găsit un „potențial poluator”. „Controlul e în desfășurare, au fost prelevate probe din lacul IOR, rezultatele au venit și ne indică un potențial poluator, având în vedere rezultatele. Sunt implicați în control absolut toți factorii din parc - deținătorul lacului, deținătorul luciului de apă, operatorul care asigură mentenanța parcului, cât și alți potențiali factori”, a declarat la Digi24 Andrei Corlan, comisar al Gărzii de Mediu București. După finalizarea controlului, săptămâna viitoare, oficialii Garzii de mediu spun că vor fi luate măsuri și date sancțiuni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult