Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Leul slăbește de la o zi la alta. Vinerea neagră: 1 euro = 4,63 lei. Consultant financiar: „Este un curs mic, raportat la dezechilibrele majore ale economiei”

ghiseu liber

(Foto: Diana Oros / Inquam Photos)

Un euro a fost cotat vineri de BNR la 4,63 lei, în a patra zi consecutivă de creștere după depășirea pragului de 4,6 lei. 

Guvernatorul Băncii Centrale a explicat joi că tendința de depreciere a monedei naționale va fi mai de durată decât în cazul zlotului și forintului. „Per total observăm o tendință de depreciere, mai de durată, nu cu cifre mari, cu cifre mici și este categoric asociată cu situația balanței de plăți (...) și aici avem o situație în deteriorare a balanței comerciale, cresc exporturile cu 9 %, dar cresc importurile cu 11-12 %”, a afimat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Cursul este în relativ echilibru. Prin echilibru să se înţeleagă o flexibilitate mai mare. Să nu ne speriem”, a spus Mugur Isărescu.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, spune că nu este vorba de creșteri semnificative de curs.

„De multă vreme Banca Naţională subliniază că nu trebuie să tragem concluzii după o zi sau două de creşteri sau de scăderi. Acum, sigur că da, suntem în a patra zi de creştere continuă şi în ziua în care a avut loc şedinţa Guvernului, care a emis şi a aprobat ordonanţa de urgenţă, în ziua aceea s-a produs o schimbare de prag de la 4,5 la 4,6 şi tot creşte, 4,61, 4,62. Astăzi 4,63. Nu sunt creşteri semnificative, e vorba de doar câţiva bani”, a explicat la Digi24 Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.

„În secunda în care un investitor știe că un curs poate să fluctueze mai mult începe să se gândească inclusiv la partea de speculații pe curs valutar”

Dragoș Nichifor, analist financiar, la Digi24: „Această presiune pe curs aș considera că a fost oarecum ținută de către BNR în frâu până acum câteva zile, când dl Mugur Isărescu, prin discursul lui, nu a mai apărat atât de mult cursul, așa cum o făcea înainte. Practic a fost printre rânduri un pas înapoi, ceea ne arăta că cursul poate să fluctueze mai mult și în secunda în care un investitor știe că un curs poate să fluctueze mai mult începe să se gândească inclusiv la partea de speculații. Atunci în mișcările din zilele acestea, pe lângă factorul real care stă în spate, adică vorbim de economia românească, deciziile guvernului și tot ce se întâmplă în viața reală, putem să începem să ne gândim inclusiv la partea de speculații pe curs valutar”.

Adrian Bența, consultant fiscal: „Apreciez că este un curs mic, raportat la dezechilibrele majore ale economiei în general. Pe termen mediu și scurt consumăm doar bunuri din import, exporturile sunt mai mici decât importurile, iar cererea de valută e mai mare. Acum acestea s-au suprapus și peste modificările Codului fiscal, care au introdus o temere în rândul salariaților că patronii nu le vor mări salariile. În momentul în care există temeri printre salariați apar temeri și în firmele respective. Toate acestea s-au suprapus și au influențat și cursul valutar. Eu cred că în timp cursul va mai crește, pentru că importurile sunt mai mari decât exporturile și vor fi și influențe de natură subiectivă în funcție de declarațiile guvernatorului BNR, sau în funcție de actele normative adoptate de Guvern”.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult