Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Lovitură pentru Consiliul Concurenței: un proiect desființează înainte de termen actuala conducere și deschide calea pentru politizarea instituției

Bogdan Chiritoiu

(Foto Inquam Photos / Adel Al-Haddad)

O serie de prevederi legislative discutate marți în Comisia economică din Senat desființează de facto actuala conducere a Consiliului Concurenței, cu mai mult de un an înaintea expirării mandatului, scrie G4Media, care citează surse parlamentare.

UPDATE: Proiectul legislativ a fost scos pe ordinea de zi a ședinței de azi a plenului Senatului.

Amendamentele discutate în comisia condusă de senatorul ALDE, Daniel Zamfir, cresc puterile viitorului președinte al Consiliului Concurenței, care va numi singur secretarul general și va decide singur deschiderea investigațiilor – o sursă de potențiale decizii arbitrare și abuzuri. În prezent, ambele competențe aparțin plenului (organismul colegial de conducere a Consiliului Concurenței), nu președintelui Consiliului Concurenței.

Prevederile majorează numărul de membri al plenului de la 7 la 11. Modificările ar urma să intre în vigoare în 30 de zile de la promulgarea legii. 

Daniel Zamfir l-a criticat în repetate rânduri pe actualul șef al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, care a refuzat să susțină atacurile senatorului ALDE la adresa băncilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult