Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ludovic Orban, despre restricțiile care s-ar putea păstra după 15 mai: Nu vor putea fi organizate spectacole. Locurile de joacă din parcuri nu vor fi deschise

Ludovic Orban - sedinta de Guvern - gov.ro

Premierul Ludovic Orban a vorbit la postul Digi24 despre cum ar putea arăta măsurile de relaxare care vor fi introduse gradual după data de 15 mai. Potrivit acestuia, cel mai probabil, evenimentele cu un număr mare de participanți, precum spectacolele, nu vor putea avea loc și parcurile vor putea fi deschise, însă nu și locurile de joacă.

Șeful Executivului a afirmat că există un sistem de evaluare a riscului epidemiologic aferent fiecărei măsuri iar Guvernul va lua măsurile de relaxare “acolo unde există cel mai mic risc”.

„Vă dau un exemplu. Nu cred că se poate renunța la restricția legată de spectacole, unde se adună un număr foarte mare de persoane și unde riscul de transmitere a virusului este foarte mare. În general, locurile unde se adună foarte multă lume și stau o perioadă de timp și la o distanță mică se vor relua mai greu.

În privința parcurilor, riscul epidemiologic este relativ scăzut și probabil vor face parte dintre măsurile de relaxare, cu excepția locurilor de joacă pentru copii. La locurile de joacă pentru copii există un risc epidemiologic mai mare și e posibil ca și în cazul în care parcurile se vor deschide, locurile de joacă să rămână în continuare închise”, a spus prim-ministrul.

Chiar dacă parcurile vor fi deschise, va fi menținută interdicția care nu permite deplasarea grupurilor mai mari de trei persoane.

Ludovic Orban a spus că hotelurile vor putea funcționa, însă în cazul restaurantelor riscul de răspândire a infecției este mare.

„E clar că nu poți să porți mască, să asiguri distanța între comeseni, pe de o parte. Pe de altă parte, izolarea între diferitele mese din cauza modului de dispunere a meselor, se știe că transmiterea se face prin particulele le scoatem când vorbim mai tare sau când strănutăm, când tușim. În condițiile în care există aer condiționat, particulele pot să circule la distanțe destul de mari”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a mai afirmat că „în ceea ce privește deplasarea în afara localității se vor păstra anumite restricții pe care urmează să le definim în perioada care va urma, dar va exista posibilitatea de deplasare și în afara localităților. Va crește interesul oamenilor de a apela la spații de cazare în hoteluri, pensiuni”.

El a făcut un apel la români să fie responsabili și să respecte recomandările privind distanțarea, purtarea măștii în spații închise, spălatul mâinilor.

„Obligaţia de a purta mască va fi doar pentru spaţiile închise: dacă intrăm la magazin, dacă ne urcăm în mijlocul de transport în comun, la locul de muncă, dacă este în spaţiu închis. La deplasarea în aer liber, nu va fi o obligaţie, va fi la latitudinea fiecărui cetăţean dacă doreşte sau nu dorește să poartă mască. Obligativitatea de a purta mască va fi atât timp cât este necesar, în funcţie de nivelul de răspândire a virusului”, a spus Orban la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Dar cu deplasarea în afara localității după 15 mai ce au? Dacă interesele te duc în alt oraș, cât vor să te țină legat? Sunt nebuni?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult