Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

M-am dus într-un citybreak la Londra și am ajuns, pe ploaie, la un protest contra grațierii. Român din UK: „Vreau să am la ce să mă-ntorc acasă”

Proteste la Londra

Plouă la Londra. E genul ăla de ploaie care îți intră până în suflet. Mărunt, apoi mai tare, dar constant și fără oprire. Sunt într-un citybreak de 5 zile aici, așa că ziua mea începe la 8 și se termină când picioarele nu mă mai țin. De obicei puțin după miezul nopții. Și chiar nu contează că plouă. Am venit la hotel ieri pe la 3 pm doar cât să-mi iau ceva uscat pe mine și să trag un pui de somn, că urma o noapte lungă, cu 3 concerte într-un pub de aici. Cât timp aștept mâncarea care să mă pună pe picioare, văd pe Facebook că sunt anunțate din nou proteste față de ordonanțele de grațiere și amnistie. 

În urma cu o săptămână protestam la Cluj împreună cu alți 10.000 (atâția cred că au fost atunci), așa că, timp de câteva secunde, am și uitat că mă dor picioarele. Am mâncat ceva rapid și am pornit în descoperiri.

Am luat 2 metrouri și un autobuz și am ajuns, pe aceeași ploaie, la Institutul Cultural Român din Londra. 30 de oameni erau adunați (era deja 4.30). Țin în mâini pancarte și așteaptă în liniște. Unii au propriul business, alții sunt designeri ori cadre didactice la universitate. Majoritatea sunt de ani buni aici, le merge bine și au joburi calificate. Am stat de vorbă cu ei, preț de două ore, și m-a bucurat modul în care se implică. Unii au venit de la peste 100 km distanță pentru protest, alții vin în țară doar pentru a se implica în educație sau sănătate, dar se întorc tot la Londra pentru a-și trăi viața. 

„Iubesc România, dar viața mea e aici acum. Vreau într-o zi să mă întorc", îmi spune unul dintre protestatari. Alții știu sigur că nu vor mai dori vreodată să se întoarcă. Dar tot le pasă.

De ce protestează Londra?

Pentru democrație, mi-au zis mulți. Pentru justiție, au completat alții. Pentru că ne pasă, au strigat mai mulți. Pentru un principiu, mi-a zis un tânăr. Pentru că vrem cândva să ne întoarcem în România, dar într-o Românie democratică, nu într-un stat controlat de un grup de penali, spun alții.

România, văzută prin ochii lor

I-am văzut vorbind cu mult patos despre România și români, dar am văzut și multă tristețe în ochii unora. Tristețe că „dacă pun mâna pe justiție, tot ce s-a construit până acum se pierde".

„Ieșiți din casă dacă vă pasă" - e unul dintre textele pe care le scandam la protestul de la Cluj, acum două săptămâni. Și eram vreo 10-15.000 atunci. Aici, la Londra 50-60 de oameni au ieșit pe ploaie să arate că le pasă. Și cred că gestul lor e unul valoros, mai ales pentru că pe ei nu-i afectează mereu direct deciziile luate în țară. Chiar aveau ce face cu timpul lor, dar le pasă.

A fost o energie extraordinară aseară, am început în liniște, dar mai apoi am scandat, a venit și presa, dar și câțiva locuitori din zonă, cărora le-am explicat de ce protestăm. Din jumătate în jumătate de oră cineva făcea update: „Sunt 30.000 la București.” „La Cluj protestul a adunat 10.000.” „Am înțeles că și la Teleorman va fi protest", murmură alții. Știam că cei de acasă sunt și ei, fix acum, în stradă. Pentru aceleași motive ca noi. Fără bani de la Soros și fără să ne pună cineva să protestăm. Și fără să fie lovitură de stat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • de ce nu ai revenit in tara de anul trecut cand a fost guvernul tau, si au fost create doua milioane de locuri de munca si fiecare platit cu salariul de 2 000 de euro?
  • Like 0
 • De ce nu ai venit in tara de anul trecut, cand iohanis a pus guvernul lui, ca anul trecut curgea lapte si miere pe strazi.
  • Like 0
 • Chiar asa.....pentru că ne pasă....
  Eu unul locuiesc pe centru in Sibiu si pot sa va spun ca nici unul din vecinii mei nu a fost la protest. Am fost la Sibiu 7000 sau 8000 sibiu dar din pacate nici un vecin al meu.... pt ca nu le pasa. Am discutat cu cativa dar degeaba....pacat
  • Like 0
  • @ Helmuth Diesing
   check icon
   Dar amú ceva ani, cînd un alt ministru al justițiunii, modifica legile penale tot prin ordonanță ați fost la protest? Parcă nu... greșesc? Atunci era bine pentru că era, să zicem, un guvern pe care-l simpatizați, acuma, fiindcă nu-l simpatizați (fiți liniștit, nici eu) vi se pare că abuzează, nu-i așa? Să știți că democrația este democrație tot timpul, nu numai cînd vă place dv. de un guvern, iar altora nu; și invers. Vedeți cum concesiile făcute lipsei de democrație nasc alte concesii și tot așa? Cînd, după 22 dec. 1989, românii au făcut prima mare concesie „nu vînătorii de vrăjitoare”, cum îndemna Iliescu, a urmat a doua concesie, făcută mineriadelor, apoi a treia concesie, făcută următoarei mineriade, apoi am tot avut concesii, și cînd Constantinescu l-a numit premier pe Ciorbea, tocmai ales primar și tot așa am ținut-o de atunci încoace: concesii peste concesii făcute abuzurilor și lipsei de democrație.
   • Like 1
  • @ Helmuth Diesing
   valserg check icon
   Va felicit, se pare ca ati fost vreo 10.000. Intr-un oras mai mare, Brasov, n-au fost decat vreo 3.000. Nivelul de educatie si civilizatie este in mod clar proportional cu numarul celor iesiti in strada. La Alexandria, Teleorman, au fost 50 de persoane.
   • Like 0
  • @ Helmuth Diesing
   si vrei sa spui ca tie iti pasa?, sigur iti pasa sa ne mearga rau.
   • Like 0
  • @ Closca Crisan
   Simona check icon
   Tu scrie la antena si la ghita , nu mai murdari spatiu asta , mars la hazna!
   • Like 1
  • @
   Așa e, nu e prima OUG. Dar acum ieșim. Mai bine mai târziu decât deloc.
   • Like 1
  • @ Vlad Fratila
   check icon
   Nu numai că nu e prima, situația este mult mai gravă: este deja un mod uzual de a conduce.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult