Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Maturizarea Web 2.0 și migrarea la Web 3.0 sau cum calculatoarele decid cine câștigă alegerile

Cambridge Analytica - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

În anul 1999, când abia se introdusese serviciul de dial-up gratuit XNET, citeam diferite articole despre Web 2.0: se anunța trecerea de la site-urile statice (conținut creat de către proprietarii site-urilor, de exemplu ziare) la rețele sociale, conținut creat de către utilizatori. Probabil că nu mai țineți minte că în România prima astfel de platformă de conținut creat de către utilizatori a fost tare.ro, dar sigur știți că în 2004 s-a lansat Facebook și de atunci viața noastră nu a mai fost la fel. 

În anul 2006 s-au pus bazele teoretice ale Web 3.0, sau „Semantic Web”, care presupune ca tot conținutul de pe internet să fie stocat într-o formă ce poate fi citită de către orice calculator, astfel creând internetul în care calculatoarele comunică între ele fără interacțiune umană.

Din 2004 și până acum infrastructura web s-a schimbat radical: vitezele de transfer au crescut exponențial și mai ales acum avem întotdeauna în buzunar un echipament de comunicare pe internet, care chiar comunică, non-stop, cu alte echipamente însetate de informații. Astfel Cutia Pandorei a fost creată, tot ce rămânea era să fie deschisă.

Nu a fost deschisă de către Facebook, a început să fie deschisă puțin câte puțin de către Google, prin motorul lor de căutare încă din 1999. Informațiile despre căutările noastre, mai exact despre interesele noastre, au început să circule între diferite calculatoare care decideau ce anume ne-ar interesa. De exemplu în cazul în care căutați o placă de snowboard, câteva săptămâni veți vedea doar reclame la plăci de snowboard. Dacă căutați un zbor către Paris, veți vedea doar reclame la hoteluri în Paris, companii aeriene low-cost și pachete de city-break. Nu este niciun om care citește profilul vostru, este doar un calculator care face corespondența între interesele voastre și ale companiilor care își fac reclamă.

Din nou, infrastructura a avansat foarte mult din punct de vedere al puterii de calcul și aceste calculatoare pot procesa miliarde de informații într-un timp record. Acest proces automatizat se numește Big Data: având acces la un volum imens de informații, calculatoarele pot ajunge la concluzii foarte relevante în diferite domenii.

Singura surpriză a scandalului Cambridge Analytica este că a durat atât de mult până când să ajungem în punctul în care interesele noastre personale nu mai sunt folosite doar în scop comercial, ci și în scop politic. De acum încolo, acesta este singurul mod de a face o campanie și asta nu ar trebui să ne deranjeze atât de mult.

Marea problemă este exploatarea intereselor oamenilor doar pentru succesul campaniei electorale și uitarea acestor interese odată ce s-au câștigat alegerile. Pe scurt: cineva ne-a spus ce voiam să auzim doar pentru ca noi să îl votăm, a folosit tehnologia pentru a crea mesaje perfect targetate nevoilor utilizatorilor, iar ulterior, după ce a câștigat alegerile, continuă să facă ce îl taie capul, dând uitării mesajele perfecte din timpul campaniei. Dacă vă întrebați care este diferența față de ce se întâmpla până acum (politicienii dintotdeauna manipulează, mint și sunt rău intenționați), gândiți-vă că dacă am învața o maimuță să vorbească și să-și pună o cravată, cu această tehnologie, maimuța ar câștiga alegerile.

Înainte să decidem să trăim ca niște sihaștri, să ne mutăm în munți și să comunicăm doar prin mesaje de fum ca să scăpăm de manipulare, să ne uităm și la partea bună a lucrurilor: același mecanism poate fi folosit pentru a înțelege interesele oamenilor și a dezvolta o strategie de guvernare, având aceste interese la bază. Este un drum mult mai scurt pentru maximizarea satisfacției cetățenilor decât așteptarea unui Mesia care ne va rezolva prin minune toate problemele.

GPS-ul a fost inventat în scopuri militare, pentru a direcționa cât mai bine rachetele lansate de pe submarine către Moscova. Nu a bombardat nimeni Moscova încă, dar în orice oraș ajungem fiecare dintre noi, ne găsim restaurantul, hotelul, și tot cam tot ce ne dorim grație acestui dispozitiv destinat inițial uciderii în masă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "același mecanism poate fi folosit pentru a înțelege interesele oamenilor și a dezvolta o strategie de guvernare, având aceste interese la bază." - cred ca e cazul sa fim realisti: nimeni nu va face asa ceva. asta e o utopie.
    "Înainte să decidem să trăim ca niște sihaștri" - nu se pune problema sa fugim in munti cu totii, ci doar sa ne protejam persoana si familia.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Ziarele n-au fost întotdeauna surse credibile nici în când domneau în formă tipărită. În rest, despre publicitatea electorală - care funcţionează ca orice altă publicitate - am impresia că oamenii citesc doar ce vor să audă.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult