Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mesajul președintelui francez Francois Hollande privind aderarea României la Schengen

Preşedintele Franței, Francois Hollande, aflat în vizită de stat la București, a dat de înţeles că ţara sa își va schimba atitudinea și ar putea susţine aderarea României la spaţiul Schengen, mai întâi în ceea ce privește aeroporturile.

Francois Hollande a spus că trebuie purtate discuții la Bruxelles pentru a vedea „cum pot aduce aeroporturile românești o contribuție la Schengen”.

„România s-a dotat prin Programul PNR pentru controlul circulaţiei persoanelor care tranzitează prin aeroporturi şi s-a dotat cu o astfel de structură importantă pentru securitatea noastră. Pentru noi este un punct esenţial în lupta împotriva terorismului, de aceea discuţiile trebuie purtate la Bruxelles pentru a vedea cum pot aduce aeroporturile române o contribuţie în Spaţiul Schengen prin eficacitatea lor”, a spus președintele Francois Hollande.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat că România se simte sprijinită în prezent de Franța, în ce privește aderarea la Spațiul Schengen.

„România acționează ca un membru de facto al Spațiului Schengen. În acest sens, e în beneficiul Uniunii Europene ca România să vină cu expertiza ei în acest spațiu. Evident că din motive practice acest lucru nu se poate realiza probabil dintr-o dată. Așa cum a spus și președintele Hollande, trebuie să facem demersurile la Bruxelles pentru a beneficia toată lumea de securitatea aeroporturilor românești. Da, ne simțim sprijiniți de Franța!”, a declarat luni, la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis a spus că România „a făcut față foarte bine" crizei migranților, ceea ce arată, în opinia sa, că țara noastră știe foarte bine cum să apere granițe UE.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 1. Hollande dispare in cateva luni.
    Si partidul lui s-a autodistrus promovand austeritatea.
    Nu te poti numi SOCIALIST si sa faci asa ceva.
    Nu va mai fi presedinte niciodata.

    2. E o sansa foarte mare sa vina LePen si atunci incepe circul ca nebuna vrea Frexit.

    3. Romania s-a saturat de zaharelul schemgen.
    Sa si-l tina. Prefer sa nu imi explodeze monumentele si sa stau 5 min la ghiseu.
    • Like 0
  • check icon
    În interviul de duminica cealaltă de la A3, Victor Ponta a afirmat răspicat că Olanda se opune intrării României în Schengen deoarece asta ar conduce la mărirea tranzitului de mărfuri la Constanța în detrimentul portului Rotterdam. Posibil să aibă dreptate, nu știu, nu am date. Dacă primul pas (care ar putea fi și ultimul) se referă la aeroporturi, este posibil ca Olanda să se opună din acest motiv (ca motiv real, vreau să spun). Faptul că din zona Schengen fac parte și țări foste sovietice (țările baltice), cu aproape 50 % populație rusofonă și rusofilă, înclin să cred că motivul real al neaderării României la Schengen să fie cel invocat de Ponta. (Nu, nu e vorba că am simpatie pt domnul cu pricina, dar presupun că are ceva informații și, poate, a spus un adevăr).
    • Like 0
  • Si ii multumim frumos, dar cred ca am asteptat cam mult si ca intre timp ne-am cam razgandit. Mi-e teama ca acum sunt mai multi candidati la iesirea din Spatiul Schengen decat pentru intrare. Pana la urma niste controale in plus nu sunt chiar asa mare deranj, daca ne gandim la evenimentele de anul trecut. Parca ceva mai multa siguranta nu strica. Iar daca aceasta aderare la Spatiul Schengen vine la pachet cu cateva loturi de emigranti musulmani, ne lipsim bucurosi de ea, oricum nu e mare scofala de capul ei.
    • Like 1
    • @ Ventidius
      check icon
      Zona Schengen nu implică doar niște controale, dacă ar fi numai asta, nu ar fi bai mare, implică și niște chestiuni economice și nu-s de colea.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult