Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mihai Răzvan Ungureanu demisionează din funcția de director al SIE

Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din funcția de director al SIE.

Informația a fost confirmată de Administrația Prezidențială, președintele Klaus Iohannis acceptându-i demisia.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi, interimatul va fi asigurat de generalul Silviu Predoiu, adjunctul șefului SIE. 

Mihai Răzvan Ungureanu se afla la doilea mandat de șef al Serviciului de Informații Externe, început în iunie 2015. Ungureanu a mai ocupat această funcție în perioada decembrie 2007 – 2012. 

În primăvară, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, își exprima nemulțumirea față de activitatea SIE, care nu transmite Direcției Anticorupție informații despre averile și conturile din străinătate ale inculpaților.

"Nu pot să îmi explic de ce de la SIE în ultimii ani nu am primit vreo sesizare. Mi-e greu să cred că ofițerii SIE nu au informații. În 2015, din 5988 de dosare, 90 au avut la baza sesizari SRI, 22 au avut la bază sesizări DIPI (MAI) si 4 de la Direcția de Informații a Armatei, însă de la SIE nu am avut nici o informare", a spus Codruța Kovesi.

"În 2013, 2014 şi 2015, de fapt, de când am început mandatul la DNA, nu am primit nicio informare de la SIE. Cu toate acestea, vedem că tot mai mulţi inculpaţi îşi deschid afaceri în străinătate. Se iscă întrebarea de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nici despre vilele de lux, nici despre iahturile de lux", a mai spus aceasta.

În replică, SIE a dat la vremea respectivă un comunicat de presă în care spunea că Serviciul de Infomații Externe „nu monitorizează cetățeni români aflați în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securități”. Totodată, reprezentanții SIE scriau că informațiile pe care le dețin nu pot fi folosite în instanță, acestea fiind obținute în condiții care nu pot fi dezvăluite în nicio împrejurare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult