Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Agriculturii, pentru Republica.ro: M-au făcut „comunist” pe Facebook. Nu pot impune închiderea hipermarketurilor în weekend

Achim Irimescu

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu a revenit miercuri cu precizări referitoare la limitarea programul supermarketurilor în weekend, susținând că i-au fost atribuite declarații pe care nu le-a făcut. Ministrul a declarat miercuri pentru Republica.ro că nu are cum să impună închiderea la sfârșit de săptămână a supermarketurilor, motivând că este o piață liberă. El nu și-a ascuns dezamăgirea că pe pagina sa de Facebook cineva a comentat la adresa sa că este „un comunist”. În unele știri apărute marți în presă se arăta că „ministrul Agriculturii susține închiderea supermarketurilor în weekend şi 51% produse româneşti”.

„Nu am cum să impun închiderea în weekend a supermarketurilor. Este o piață liberă. Comenta cineva pe pagina mea de Facebook - preluând informația prin care mi s-au atribuit afirmații pe care nu le-am făcut - că sunt un comunist. Dimpotrivă, eu sunt unul dintre cei mai deschiși la minte pentru că am stat atâta timp în Vest și am văzut ce înseamnă lumea civilizată. Nu ai cum să impui o astfel de măsură (de inchidere a supermarketuri în weekend)”, a declarat miercuri pentru Republica.ro ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. 

Ministrul a explicat că marți, în Camera Deputaților, la Comisia de agricultură, unde au fost invitați și reprezentanți ai hipermarketurilor, a fost întrebat ce părere are de închiderea supermarketurilor la sfârșit de săptămână.

„La un moment dat am fost întrebat ce părere am de o posibilă închidere a supermarketurilor în weekend. Am zis că nu e posibilă o închidere totală, poate o închidere mai devreme, nu la 12 noaptea sau la cât închid supermarketurile în weekend. Este greu să îi iei românului hipermarketurile în weekend, a devenit un sport, sincer vorbind”, a spus Irimescu.

„Ca urmare, eu am zis așa: dacă avem o analiză - nu avem acum - care să ne indice că dacă s-ar închide o oră-două în weekend am ajuta producătorii noștri în vreun fel? Repet, dacă am avea o asemenea analiză, pe care nu o avem, atunci singur, am putea discuta cu hipermarketurile să vedem ce soluții găsim, dar eu nu pot să impun hipermarketurilor o astfel de decizie în nici un fel. În vest, unde s-a reușit, în câteva state, ca hipermarketurile să fie închise duminica, totul a fost la presiunea mare a sindicatelor salariaților, vânzătorii în principiu. Păcat că s-a preluat știrea așa. Dar lumea e dornică de scandal”, a explicat Irimescu.

Contactați de Republica.ro, reprezentanții marilor rețele comerciale spun că își rezervă eventualele comentarii după dezbaterile subcomisiei parlamentare. „AMRCR va participa la dezbaterile subcomisiei pe marginea proiectelor legislative aflate în analiză la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, așa cum s-a decis în ședința de ieri, 23.02.2016. Ne rezervăm eventualele comentarii după încheierea lucrărilor acestei subcomisii", a declarat Florin Căpățână, vicepreședinte AMRCR.

Pe de altă parte, referitor la posibilitatea ca hipermarketurile să fie obligate să aibă pe rafturi 51% produse alimentare românesti, ministrul Agriculturii a precizat miercuri că supermarketurilor nu le pot fi impuse asemenea cerințe, fiind de părere că producătorii locali nu au capacitatea să livreze produse in cantitățile cerute de supermarketuri.

„Eu susțin un astfel de demers, dar nu poți să stabilești ca o cifră reală pe tot parcursul anului, pentru că iarna noi nu mai avem sere care să producă, nu avem cum să asigurăm fructe și legume iarna în proporție de 51%, spre exemplu. Știți bine că avem probleme inclusiv cu depozitarea merelor, care pot rezista și un an în depozite dacă sunt păstrate în depozite cu atmosferă controlată și temperaturi de minus 1-2 grade”, a declarat Irimescu pentru Republica.ro.

Șeful de la Agricultură spune că există și cazuri de producători locali care ar putea furniza marfă marilor rețele de magazine. „Când eram secretar de stat am discutat cu un supermarket și i-am explicat că în comuna Vișina, Olt, au niște legume excepționale, iar producătorii de acolo s-au organizat, și-au trimis camioanele, deci ei sunt deschiși. Dar atât timp cât micii producători nu se organizează și nu vin cu producție care să ofere cantități mari pentru hipermarketuri – un producător nu poate merge doar cu 100-200 kg de roșii , chiar dacă sunt cele mai bune roșii din lume –, trebuie văzut cu mintea deschisă”, a arătat oficialul de la Agricultură.

Propunerea unor parlamentari privind închiderea supermarketurilor la sfârșit de săptămână ca măsură pentru încurajarea micilor producători locali este una mai veche și vizează suspendarea programului tuturor supermarketurilor sâmbăta, la ora 14:00, și deschiderea acestora luni dimineața.

Potrivit unor estimări vehiculate de presă în 2010, supermarketurile ar putea avea pierderi de până la 25%, echivalentul a milioane de euro lunar, în cazul în care vor fi nevoite să îşi închidă unităţile în ziua de duminică. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Cum naiba sa-ti zica altfle daca in doua zile consecutive ai dat doua declaratii absolut contrare? Prima data ca da, se inchida in WE si ca trebuie 51% produse romanesti. A doua zi ca nu, nu se poate ca cir, ca mir! Argumentele de a doua zi nu erau si in prima zi? Tu ca ministru ar fi trebuit sa le stii! De fapt esti un bezmetic si de unii la fel de bezmetici depinde viata a milioane de romani. DEMISIA!
    • Like 1
  • Mariti salariile si apoi vor inchide ei singuri ! Faceti o legislatie a muncii mai puternica? Nu va mirati de ce in alte tari nu sunt non-stopuri si magazine la fiecare colt? Pentru ca angajatii aia sunt platiti la ora consistent. Nu salariul minim pe economie pentru 12 ore de munca in loc de 8.
    • Like 1
  • adycnst check icon
    eu personal prefer sa cumpar diverse chestii din piata de laa cea mai amarata babuta pe care o vad stiu ca ea nu prea are cuce si de unde sa cumpere pesticide si alte tampenii!...daca s ar organiza un pic acest comert autohton, atunci cu siguranta toata lumea ar avea de castigat, mai ales noi! si cum bine spunea cineva eliminati intermediarii, asta este un lucru care ne face rau, iar sambata si duminica organizati piete nationale unde nu se vand portocale, ananas ci produse romanesti...acele 200Kg de rosii adevarate, unde nenea ala care da cu sapa isi poate vinde marfa!...este atat de simplu!
    • Like 0
  • Daca eram Prim Ministru,a doua zi erai pe liber pentru afirmatia asta ...norocul tau !
    • Like 1
  • Din punctul meu de vedere sa fie deschise 24/7. Dar eu sunt egoist si-mi vad doar interesul. Nu eu ar trebui sa fiu intrebat. E cam ca atunci cand parlamentarii isi stabilesc salariile.
    Pe vanzatori de ce nu-i intreaba nimeni? Eu nu au weekend si Pasti. Au liber dupa tura. Salariul e rotumjit cu o cola gratis si o punga cu pufuleti.
    Si da, nu magazinul alearga dupa furnizori, ci invers. Asa e peste tot.
    Ucideti insa mafiile legumelor si intermediarii. Asta puteti face cu siguranta. Nu au ce cauta producatori cu adresa Calea Crangasi Et.8 in piete.
    • Like 0
  • E drept ca in multe state din Vest supermarketurile sunt inchise duminica, dar in realitate asta nu prea trimite pe nimeni la piata, ci la magazinele mai mici, in Belgia gasite sub denumiri gen "Carrefour Express", deci tot filiale ale lanturilor de supermarketuri precum Carrefour. Iar "angajatii" de weekend sunt studenti, deci platiti slab. Tot lanturile castiga, ba chiar mai mult, preturile la magazinele astea fiind MULT mai mari. Sa nu ne pacalim ca o asemenea masura ar avea un efect extraordinar asupra bunastarii micilor producatori.
    Omul care merge duminica (pentru ca nu are cand altcandva) sa isi cumpere niste apa/cola/alte chestii care nu se gasesc la piata o sa aiba doar de pierdut.
    • Like 1
    • @ Ioana Novacean
      nu-ti ridica nici un semn de intrebare faptul ca numai Duminica au unii oameni timp de ceva?
      • Like 0
    • @ Tiberiu Lionel
      Evident ca imi ridica semne de intrebare, dar nu despre asta era vorba aici. Daca vrei sa deschidem o dezbatere despre stilul de viata al societatii din ziua de azi, care presupune practic sa iti faci cadou viata angajatorului probabil vom fi de acord, dar aici vorbeam de ideea inchiderii magazinelor in weekend.
      • Like 1
    • @ Ioana Novacean
      chestiunile acestea sunt legate. nu le putem separa doar pentru ca ne este cumva indusa ideea ca ar fi vorba de altceva. angajatorul nu doreste sa aiba magazinul (supermarketul) inchis Duminica. ritmul alert al societatii a ajuns asa datorita angajatorilor. priveste in trafic cat de grabiti sunt oamenii sa isi lase copiii la scoala si sa ajunga la timp la servici. copii pe care se simt obligati sa ii lase la un after school pentru ca nu pot avea cui sa ii lase in grija datorita programului si responsabilitatilor ce vin cu serviciul. priveste ce aglomerari sunt in trafic la orele de varf cand toti se grabesc sa ajunga pentru ca timpul a devenit mai pretios ca niciodata. nu poti trece pe la trecerea de pietoni intr-un ritm normal. nu pentru ca sunt nesimtiti, nu toti sunt nesimtiti din fire, foarte multi din criza de timp ajung sa recurga la nesimtire. timpul ne este cumparat pe bani putini de catre angajatori si asta le aduce profituri si mai mari, iar un supermarket intelege lucrul acesta de aceea nu isi permite sa inchida Duminica, si vor face orice le va sta in putere sa nu se ajunga acolo pentru ca numai atunci pot acapara cel mai mare procentaj din timpul liber al omului. chestiunile sunt legate.scuza-ma daca exagerez, dar eu nu cred ca exagerez si nici nu deviez de la subiect, poate ca subiectul deviaza de la problema.
      • Like 1
    • @ Tiberiu Lionel
      Evident ca e legat ce spui tu de articol, dar nu de ce spuneam eu. Locuiesc intr-o tara in care oamenii nu isi vad timpul atat de ieftin, si unde nu sunt decat anumite magazine, mici si scumpe, deschise duminica. Nu e un capat de tara, dar tot actionarii lanturilor comerciale castiga, si nu altcineva, deoarece, cum spuneam, preturile sunt mari si angajatii de duminica sunt studenti. sunt de acord cu tine, dar ce spui tu nu e o solutie, e o constatare. Sau poate cel mult un mod de a pune caruta in fata cailor. Sa inchizi supermarketurile duminica nu o sa convinga niciun patron sa le ceara angajatilor sa munceasca mai putin, o sa ii enerveze doar pe angajatii fortati sa plateasca 130% din pret pt aceeasi marfa la alimentara din colt, in loc de supermarket.

      nu putem sa ii cerem unei singure persoane, si cu atat mai putin ministrului de agricultura (!!!) sa schimbe un intreg mod de gandire, un intreg sistem social. Si noi suntem inca in Europa - avem unele tari chiar cu tendinte socialiste, mai concentrate pe echilibrul viata-munca, pe cand in alte zone e mult mai rau. Americanii lucreaza fara asigurare de sanatate si aproape fara vacanta, japonezii isi dedica viata unei singure firme, coreenii dorm la birou de luni pana joi!

      Altfel, sunt perfect de acord cu tine. Si avand in vedere directia in care ne indreptam cu tehnologia si automatizarea muncii, va trebui cat de curand, ca societate, la nivel aproape global, sa ne schimbam atitudinea. pur si simplu nu o sa mai fie suficienta munca pt toata lumea in cativa ani, si ce-o sa facem? o sa murim de foame? hai sa nu intram intr-o discutie despre relele capitalismului necontrolat si pericolele concentrarii veniturilor in prea putine maini, putem vorbi despre asta la infinit fara sa ajungem nicaieri.
      • Like 0
    • @ Ioana Novacean
      Normal ca e o constatare. Nici nu am avut pretentia ca ar fi o solutie. Daca ministrul nu te astepti sa vina cu o solutie cum poti sa te astepti la o persoana care posteaza comentarii? Cel mult pot veni cu o propunere, eu sau altcineva, iar propunerea se poate dezbate, mai vine altcineva cu o propunere etc si putem contribui la o dezbatere. A constata o problema inseamna un pas i a corecta-o.. Dar "daca e marti e belgia"..atunci te invit inapoi in tara sa te confrunti cu ce e aici si ppate apoi vei intelege ca o dezbatere, un dialog nu inseamna un prilej de a da replici ci o sansa de a asculta .. ce pot spune e ca atat ca in viata cat si in constatari si idei, principiul divide et impera nu face decat sa ne divizeze atentia de la the big picture si sa ne imparta in problemute mai multe la care nu vom ajunge sa propunem nici o posibila solutie pentru ca noi nu ne ducem la radacina problemei, noi ne axam pe tunderea problemei, iar ca si parul acestea vor creste la loc sau ca si apa, isi va regasi cursul initial. Hai sa vedem padurea, nu copacii. Dar sa nu crezi ca eu consider ca am gasit problema prblemelor, dar hai sa sapam mai adanc decat la suprafata..
      • Like 0
  • "În vest, unde s-a reușit, în câteva state, ca hipermarketurile să fie închise duminica, totul a fost la presiunea mare a sindicatelor salariaților, vânzătorii în principiu."
    In opinia mea, numai fraza asta singura ar trebui sa deschida niste dezbateri.
    Adica pana cand oamenii nu isi cer drepturile, nimeni nu ii va respecta..ba mai mult sa li se soarba chiar si sangele pana crapa caci progresul e cel ce primeaza, iar atmosfera sociala e doar un moft pe care nici nu il luam in considerare caci inca nu am ajuns acolo unde sa ne permitem un astfel de moft. Sa se lucreze chiar si in a 8-a zi a saptamanii chiar si in detrimentul sanatatii sau normalitatii.
    Daca oamenii nu reusesc sa isi faca cumparaturile in timpul saptamanii sau sambatya, fie din cauza timpului "redus" sau a ingramadelii ce s-ar isca sambata daca ar fi inchis a 2a zi atunci inseamna ca avem niste probleme mai mari pe undeva.
    e drept ca in vest s-a ajuns la o astfel de masura acolo unde societatea a progresat pana intr-acolo unde se poate impune..deci mie imi suna, pe undeva, a o insulta fraza respectiva. mai in alte cuvinte "Vanzatorii sunt de vina!" nu-i puneti in carca ministrului lanturi/concerne sau companii pe cap ca nu se poate pune cu "stapanii" pietei.
    • Like 1
  • Raul check icon
    La ceva bun nu-i duce mintea pe politicieni, numai la prostii se baga. Cum sa inchizi ma frate supermarketurile in weekend? Argumentele de genul "ajutam astfel micii producatori" sunt niste vrajeli usor demontabile. Cu o astfel de gandire, ca a "specialului" care conduce acum la Agricultura, nu vom reusi sa dam inainte niciodata.
    • Like 0
  • Samsara check icon
    Nu ştiu de ce-l miră pe domnul ministru că i-au fost atribuite pe facebook declarații pe care nu le-a făcut, reţeaua socială a ajuns o cloacă infectă. Rar se mai poate vedea o adunătură de psihopaţi ca acolo, toată lumea înjură pe toată lumea.
    • Like 2
    • @ Samsara
      check icon
      Fals, a dat declaratii absolut contradictorii in doua zile consecutive! E un bezmetic, nu toti suntem niste inculti. Ce mai cauti prin cloaca aia infecta? Cum altfel ai stii ce e acolo daca nu ia fii pe acolo?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult