Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Moldova: azi o vedem și nUE. Ca să înțelegeți cu adevărat euroscepticismul moldovenilor, vă invit să mergem la mine, la Botoșani, cu autocarul

Am auzit de atâtea ori cuvântul „centenar” anul ăsta, că deja nu mai înseamnă nimic pentru mine. Probabil nici nu-s singura în situația asta. Centenarul trebuia să fie motiv de mândrie națională. Uite cum a împlinit țara asta 100 de ani, așa bătută de soartă cum a fost ea mai mereu.

Imaginea centenarului pentru mine e străbunicul meu. S-a dus în urmă cu niște ani, la puțin timp după ce împlinise 102 ani, era mai bătrân decât România însăși, dar întruchipa tot ce ar trebui să fie sărbătoarea asta. Trecuse prin niște războaie, colectivizare, monarhie, comuniști. Ca și România, văzuse de toate. Dar în loc să fie scârbit și sătul, tătuța era mereu vesel și optimist, deschis spre nou. 

Când mi s-a recomandat s-o las mai ușor cu școala și mai degrabă să mă mărit, să fac niște copii și să rămân în satul părinților, el a fost cel care mi-a zis să plec în lume și să fac ce n-au făcut ceilalți de pe lângă mine. Și așa am ajuns „moldoveancă exilată”, cum tocmai mi-a zis un prieten. Dar acasă va fi mereu la mine în Botoșani, deși zona aia pare că se îndepărtează tot mai mult, din toate punctele de vedere. 

Moldova mea e frumoasă, deșteaptă și devreme acasă. Și complet ruptă de restul țării. Ultimul Eurobarometru prezentat de Parlamentul European spune că doar 20% dintre locuitorii din Nord-Est cred că e bine că România e în UE. Sigur că procentul poate părea șocant, dar doar pentru cei care nu au fost vreodată prin zona aia. Din ce parte a țării credeți că pleacă cei mai mulți tineri? Din Moldova. Unii pleacă să-și rupă spinările prin străinătățuri ca să aibă după ce bea apă, alții își dau seama că n-au cum să facă performanță într-o zonă lipsită de oportunități și se îndreaptă către orașele mari. Nu-s moldovenii acuzați că au invadat Capitala?! Credeți că de prea mult bine au plecat ei de acasă?!

Ca să ajung acasă cu autocarul, îmi ia o zi întreagă. Uitați-vă pe harta cu autostrăzile din România. Vedeți ceva prin zona aia? Exact. Nu-i nimic. 

Am întrebat pe cineva de acasă la ultimele alegeri de ce l-a votat pe primar. „Mi-a dat”. Nu contează din buzunarul cui s-a decontat până la urmă, omul a primit, deci și-a făcut datoria și a pus ștampila pe buletinul de vot acolo unde i s-a indicat. Câți dintre primari știu ce e și cu ce se mănâncă UE?!

Pe E85 se moare zilnic, pentru că șoferii disperați că nu mai reușesc să ajungă unde au nevoie calcă pedala de accelerație și sfârșesc pe sub roțile unui tir. Nici nu mai zic nimic de faptul că drumul ăla nu are nici măcar două benzi normale pe sens, e mai degrabă una jumate. Las că oricum n-a mai rămas multă lume prin zonă, ce tot atâta le trebuie șosele?! Moldova cere autostradă de ani de zile. Tot de atâta timp e refuzată. Tinerii ajung tot mai rar acasă, iar părerile lor rămân cu ei. Nu vă amăgiți, în satele din capătul lumii, informația nu vine de pe internet. Informația vine de la domn primar sau de la televizor. Iar la televizor știm cu toții ce e. Primăriile din Moldova sunt, în mare parte, cu trandafiri roșii. Să nu credeți că e treabă de ideologie politică, nu știe stânga ce e dreapta și nici invers. Dar primarul s-a băgat în partidul care i-a dat ceva. Iar votantul s-a dus după primarul care a făcut același lucru. 

Am întrebat pe cineva de acasă la ultimele alegeri de ce l-a votat pe primar. „Mi-a dat”. Nu contează din buzunarul cui s-a decontat până la urmă, omul a primit, deci și-a făcut datoria și a pus ștampila pe buletinul de vot acolo unde i s-a indicat. Câți dintre primari știu ce e și cu ce se mănâncă UE?! La atâția ani de la aderare, UE încă e o completă necunoscută în multe zone din țară, dar mai ales în Moldova. Și asta tocmai pentru că nu există o legătură cu restul lumii civilizate. Cu frontierele în buzunarul Rusiei, Moldova mea nu a găsit încă drumul spre Europa. Și nici nu pare dispus nimeni să o ajute. Pentru guvernații de acum, și nu numai, neștiința a fost mereu o binecuvântare. Omul neinformat e mult mai ușor de manipulat. Iar noi ajungem prea rar acasă, suntem prea ocupați sau prea scârbiți ca să mai vorbim politică, economie de piață și integrare europeană când ne sunăm părinții și bunicii.

Pentru omul simplu, care n-a văzut un avion de aproape sau n-a călcat în afara județului în care s-a născut, UE e ceva abstract, cu care n-are el treabă. El are treabă cu primarul, care trebuie să-i rezolve mai știu eu ce problemă cu pământul, sau cu secretarul comunei, care are ștampilă pentru orice. De ani de zile, la mine în sat e o bucată de șosea complet distrusă, chiar la granița cu Iașiul. Cum ai trecut de panoul cu intrarea în Iași începe o frumoasă șosea pe care ți-e mai mare dragul să zburzi, făcută cu bani europeni. Ei, bine, de partea cealaltă, sunt 10 kilometri pe care-ți rupi și sufletul, nu doar mașina. Și asta e doar granița dintre două județe din aceeași regiune. Când la doi pași de granița aia pe bune îl ai pe Putin, cum să știi că de fapt binele, așa amărât cum e el acum, vine totuși din partea cealaltă?!

N-aș vrea să fiu înțeleasă greșit, nu încerc aici să-mi jignesc moldovenii. Dimpotrivă chiar, vreau să arăt cât de necesară e legarea Moldovei de restul țării. Prin autostrăzi, prin acces la informație. Când nouă ne va fi mai ușor să ajungem acasă, atunci vom avea mai mult timp să vorbim cu ai noștri, să le mai povestim cum e lumea dincolo de ecranul televizorului care slujește la stăpân, să le spunem cum e viața la alții, să le explicăm că UE nu bau-bau. Poate atunci mai schimbăm și procentele din barometrele europene

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • deci sa inteleg ca ar fi vreo lucrare de-a lui Putin aia care tine de zeci de ani de zile un procent semnificativ din populatia tarii cu salariul minim pe economie? sau aia ca tinerii abia asteapta sa termine invatamantul obligatoriu pentru a pleca la munca in Vest, pornind de la munca de jos? acolo unde chiar badanta sau om de serviciu daca esti si tot iti permiti o casa si o masina, si chiar mai mult decat atat: ... demnitate! Munca este apreciata!
    • Like 0
  • Plugari Flămânzi. Aşa este?
    • Like 0
  • check icon
    De nota 10!!!
    • Like 1
  • Nu cred ca sunt de acord cu ce spuneti. Deci nu cred ca euroscepticismul moldovenilor (doar 20% - sunteti sigura?) se explica prin saracia zonei ("procentul poate părea șocant, dar doar pentru cei care nu au fost vreodată prin zona aia" spuneti). Si inaintea aderarii la UE situatia era la fel de proasta acolo. Ba inca si mai proasta. Macar aderarea a deschis niste porti, pot oamenii aceia sa mearga sa-si rupa spinarile, cum spuneti, pe bani mai multi. Sau pur si simplu pe bani, ca pe acolo nici macar un salariu minim nu e usor de gasit.
    Cred ca explicatia rezida tocmai in gestul de revolta al unor oameni care se stiu (se simt) abandonati. Daca tot aud la televizor cum e cu aderarea, ce obligatii/beneficii avem, cat de eurofili sunt conducatorii nostri, etc., e posibil sa li se para ca normal ar fi sa fie contra celor ce i-au uitat. Adica ma gandesc ca daca aveam un guvern eurosceptic procentul acela (cei 20%) era mult mai mare.
    • Like 0
    • @ Adrian Gabriel
      Delia MC Delia MC check icon
      Guvernul nu e neapărat eurosceptic, e exclusiv pentru el.Europa reprezintă o amenințare de aceea încearcă să înfiltreze șopârla euroscepticismului pe toate canalele posibile. Că dăm mai mult decât luăm, că ne impun drepturi pentru gay, etc.Moldova a tot votat psd iar în schimb a primit un mare nimic. Iar psd aruncă vina în grădina europeană...Masă de manevră, ușor de influențat, când n-au altă sursă de informare cred ce se dă la tv.Cred că totuși ați citit greșit, euroscepticii sunt nu cei 20% ...
      • Like 1
    • @ Adrian Gabriel
      dalex check icon
      Ce ar face moldovenii cu un guvern eurosceptic care ne-ar duce la ROMXIT ?
      Si-ar rupe spinarea la Botosani pentru cateva copeici de la Putin ?
      Atunci sa vezi dragoste de Europa pierduta !
      • Like 0
  • Eminescu, Enescu, Luchian...etc, genii universale care nu trebuie alaturate actualei mentalitati a moldovenilor, singurul punct comun fiind locul nasterii din buletin. Din text reiese, cum altfel, ca orice e de vina pentru izolarea economica si depopularea provinciei, mai putin bastinasii. Incredibil...
    • Like 1
    • @ Marian Androne
      Cristi check icon
      Nu stiam ca in Ferentari faceti si studii de psihologie. Multe mai stii tu despre mentalitatea moldovenilor...
      • Like 4
    • @ Marian Androne
      Ce ar putea face "băștinașii" conduși de niste borfași ordinari și slugile lor? Când ai "somități" declarate cu emfază ca tudorel toader, in realitate un gunoi, o falsă personalitate, un impostor, o slugă și ca el toți "leaderii" acestui partid adunătură de hoți ordinari, ce poți face? Ce ești lăsat să faci? Da, Moldova a avut personalități marcante, de nivel mondial, dar, din 1945 încoace, au fost înlăturate de către ce are mai ticăloșit sau și mai abject, la vârf mă refer. Cine mai pomenește azi de Eminescu, in special, de Luchian sau Enescu sau ceilalți? Cel puțin Eminescu este, intenționat "uitat" pentru că studierea operei sale ar deschide enorm de multe minți. Și asta este periculos pentru actuala și eterna "putere".
      • Like 0
  • circulă o gluma (posibil nu și în Moldova)." de departe și moldoveanul e om". ce sa înțeleg ?
    • Like 0
  • mike mike check icon
    "Moldova mea e frumoasă, deșteaptă și devreme acasă."--> Asa este, insa am mici indoieli ca este si devreme acasa :)
    Insa aveti dreptate, influenta Rusiei este foarte mare in zona Moldovei si cineva are tot interesul ca acea zona sa voteze de fiecare data cu partidele si liderii "rosii". De aceea vor sa izoleze cumva Moldova de UE, sa impiedice investitiile occidentale si sa blocheze accesul populatiei la informatie. Putem spune ca maretul proiect european a dat gres in anumite state din Est. Desigur ca nu doar UE este de vina, de vina sunt in primul rand politicienii penali romani care s-au perindat de-a lungul timpului prin Romania.
    • Like 1
  • Dacă un om deștept trăiește în sărăcie la ce îi folosește deșteptăciunea?Dacă noi ne credem deștepți dar suntem în rahat pănă în găt s-ar putea să nu fim chiar atăt de deștepți pe căt ne credem.
    • Like 2
  • Eu as zice ca mai degraba cetatenii din Moldova sunt neinformati, nicidecum sceptici. Nu cred ca vom auzi romani spunand ca prefera o apartenenta la grupul Rusiei in locul apartenentei la UE. La urma urmei, UE nu ne-a facut nimic rau ca sa putem spune ca ne-am saturat de ei.
    • Like 2
  • Doua citate din text:
    "Cu frontierele în buzunarul Rusiei, Moldova mea..." si
    "Când la doi pași de granița aia pe bune îl ai pe Putin..".
    Sa nu exageram, Rusia e la ceva sute de kilometri distanta !
    • Like 1
    • @ Ovidiu Grigore
      Cristi check icon
      Daca e tot ce ai retinut din text, e trist! Sa-ti rezum: o zona (Botosani) care a dat pe Eminescu, Iorga, Onicescu, Antipa, Bancila merita poate mai mult decat dispret. O regiune (Moldova) care si-a sacrificat pe undeva independenta (la 1859 Iasiul a acceptat ca Bucurestiul sa fie capitala si dezvoltarea celor doua orase a fost f. asimetrica ulterior) merita poate mai multa atentie si nu doar ironii ieftine!
      • Like 6
    • @ Cristi
      Textul meu a fost mult mai scurt dar se pare ca ti-a pus probleme de intelegere.
      Am prins mesajul textului autoarei, cu inapoierea economica a Moldovei (stii ca multi nu fac diferenta intre Moldova, provincia istorica si Republica Moldova, cum intentionat face trimitere si autoarea?) insa ce legatura are asta cu apropierea de Moscova, care e mentionata de doua ori in text? Ne-a oprit Moscova (sau Putin) sa facem autostrazi?
      Eu zic sa te mai uiti o data la o harta geografica si sa iti dai seama ca a invoca apropierea geografica de Rusia pentru inapoierea economice a zonei Moldovei (de la Focsani la Botosani, intre Prut si Carpati) e o mana de praf aruncat in fata credulilor.
      Just my 0.02
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult