Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

N-a avut nicio șansă

Al.exandra Macesanu

Foto: Facebook Alexandra Macesanu

În ziua fatală, Alexandra mergea la meditații. Terminase clasa a noua cu media 9,02 și profesorii o descriu ca un copil foarte bun. La fel ca alte zeci de mii de copii din țara asta, Alexandra lua meditații ca să reușească bac. Pentru că sistemul de Educație din România e eșuat.

Alexandra a luat autostopul. Pentru că Dobrosloveni este un sat și profesorii buni sunt la Caracal, copiii care-și văd viitorul dincolo de hotarul satului în care trăiesc se duc la meditații cu ce apucă. Unii dintre ei iau mașini „la ocazie”. Pentru că sistemul de infrastructură din România e eșuat.

Alexandra a fost luată în mașină de un om în vârstă pentru că un bunic ca el i-a inspirat încredere. Gheorghe Dincă, astăzi arestat preventiv și principal suspect în acest caz de viol (deocamdată acuzația de omor nu a fost formulată), era încă din luna aprilie într-un cerc de suspecți într-un dosar de trafic de minori. Un bunic despre care autoritățile aveau suspiciunea că este un prădător sexual practică nestingherit meseria de taximetrist de ocazie. Cine să o avertizeze pe Alexandra? Polițistul part-time din sat? Sau polițiștii de la oraș care l-au luat pe tatăl fetei în balon când le-a spus că Alexandra a dispărut, convinși că „a plecat cu unu”? Pentru că sistemul de siguranță și protecție din România este eșuat.

Alexandra a agonizat în casa groazei, așteptând ca adulții acestei țări să o salveze. În acest timp, dincolo de gard, adulții stăteau la țigare, așteptând să le vină o hârtie sau un telefon care să le spună ce să facă. Deposedați de instinctul natural că sunt în serviciul public, polițiștii și procurorul au avut o singură preocupare: cum să se scoată, cum să se acopere, cum să facă să nu aibă probleme cu SS-ul sau cu televiziunile abuzaților. Pentru că Justiția din România este un sistem eșuat.

Înainte să fie răpită de un scelerat, Alexandra a fost abandonată de acest sistem eșuat. N-a avut nicio șansă în fața monstruosului stat român, creat și perfecționat de Partid în ultimii 30 de ani. Este un stat care nu știe să funcționeze normal pentru cetățeni, pentru că a fost populat cu proști, cu hoți, cu incompetenți și toată rețeaua dinastiei de Partid. Vedem astăzi în toată mizeria lui statul paralel de care vorbea Liviu Dragnea: un stat aflat în slujba agresorilor și în care victimele nu au nicio șansă. Vedem acum efectul cumulat al reformei făcute de Liviu Dragnea și PSD-ul doamnei Dăncilă: zeci de mii de pușcăriași au ieșit pe străzi după legea recursului compensatoriu, pentru că nu mai suportau igrasia din celule; zeci de mii de polițiști au plecat de pe străzi după ce li s-a oferit posibilitatea de a se pensiona la 40 - 45 de ani cu pensii grase. Mai mulți hoți, mai puțini vardiști - acesta a fost titlul programului de guvernare PSD în materie de siguranță publică.

Iar acum vin doamna Dăncilă și Partidul cu o diversiune: referendum pentru viol! Asta după ce au sechestrat și au violat țara asta până au lăsat-o fără suflare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce ipoteza au lansat cei de la A3, in emisiunea "Subiectiv":
    - Dinca facea parte dintr-o retea de traficanti de carne vie, el avand rolul de a ucide fetele care creau probleme retelei.
    - STS si celelalte autoritati au facut totul pentru a intarzia cat mai mult intrarea in casa lui Dinca, pentru a-i da acestuia posibilitatea de a o ucide pe Alexandra.
    De unde concluzia: Alexandra facea parte dintr-o retea.
    • Like 0
  • Unele state din USA aplică pedeapsa capitală. Fiind parteneri NATO mă gândesc cum că diplomaţii noştri (cei mai diplomaţi din lume desigur, în frunte cu dalde Meleşcoii) ar putea găsi modalităţi legale de strămutarea unor cauze în jurisdicţiile aliaţilor. Şi nu mă gândesc doar la animale ca şi acest criminal de serie mică (Gh Dincă) ci, în special la performanţii de serie mare, cei care ucid cu sânge rece o naţiune.
    • Like 2
    • @ N Cojocaru
      - buna idee barbate, nasol ca nu-i nimeni s-o puna in practica ....... am impresia ca intotdeauna la romani, victimele se plangeau tortionarilor, ca n-au existat nicicand altceva intre romani, decat agresori si victime ....... hmmm, melescoiiiiiii .......
      • Like 0
  • Prin 2005 obisnuiam sa concluzionez cu amaraciune: statul euthanasist roman. Inca una peste multe altele si vad ca nu m-am inselat.
    • Like 2
    • @ Victorin Borsciov
      - da.
      • Like 0
  • Sa ne reamintim in fiecare dimineata, cum finantam prin taxe si impozite statul roman, primind in schimb dezorganizare, incompetenta, indolenta,, minciuni, limbaj de lemn. Bani pierduti intr-o gaura neagra, din ce in ce mai hamesita. Acesta este statul grandoman cu institutii de carton. Fiecare pe cont propriu, dupa cum are norocul.
    • Like 1
  • Perfect de acord. Eu încă mai sper sa fie în viata un dement ca acest ,,bunic,, privind cum și-a construit, transformat, casa într-o fortăreață, cred ca pitia ar trebui sa desfacă casa bucata cu bucata... Cred ca acest dement a construit sau sapat o pivniță ceva eu cred ca nu a avut timp sa o ucidă... Trebuie cautat cu câini specializați, de urmă... Trebuie chiar dacă aceasta posibilitate e de 1 %...
    • Like 2
  • Cred că ar trebui înființat în SRI o direcție de cercetări penale după model FBI pentru spețe de mare gravitate. De altfel și FBI a apărut într-o societate americană a începutului de secol XX tot din motive de ineficientă și corupție în rândul poliției,
    • Like 3
    • @ Adrian Ionescu
      Pai da, dar...

      Am mai facut aceasta precizare atunci cand a fost minunatul si inutilul scandal al protocoalelor.

      Legea de Organizare si Functionare a SRI nu ii permite acestuia sa se implice in anchete penale care nu vizeaza siguranta nationala. Punct.

      Cu alte cuvinte, daca in cursul unei anchete SRI gaseste probe legate de infractiuni de drept comun, SRI nu are voie, legal, sa transmita aceste probe Parchetului sau Politiei daca Parchetul sau Politia nu o cer in mod specific. De aceea era nevoie de acel protocol. De ce s-a procedat asa, si nu a fost modificata legea, nu stiu. De ce a fost nevoie de secretizare a protocolului, iarasi, nu stiu. Dar...

      A doua problema aici este crearea INCA unei institutii intr-un angrenaj super complicat. Exista deja 7 (sapte) agentii, in afara de DIA (Directia de Informatii a Armatei) care pot intercepta si localiza comunicatiile telefonice/electronice, dar intre ele exista un 'zid chinezesc' - traducere libera din engleza, pentru o situatie in care nici una dintre aceste agentii nu detine controlul complet asupra unei interceptari sau localizari. Aceasta impartire a atributiilor si capacitatilor a fost facuta tocmai in perioada in care exista o paranoia - justificata sau nu - asupra interceptarilor intr-o singura mana. In teorie, faptul ca mecanismele tehnice si legale nu se afla intr-o singura mana protejeaza cetateanul de abuzuri din partea oricarei dintre cele sapte (sau cate or mai fi acum) institutii.

      112 ar fi trebuit, in teorie, sa elimine acest zid chinezesc in cazuri de urgenta. Acest lucru nu s-a intamplat. Dispeceratul 112 ar fi trebuit sa fie o umbrela, dar desi declarativ este o umbrela, in realitate legile care reglementeaza cooperarea institutionala nu au fost modificate. Asa ca un apel la 112 nu poate fi localizat de Politie, ei trebuie sa il dea STS-ului. Desi, repet, Politia dispune de mijloacele tehnice, dar nu are voie sa le foloseasca. Si Parchetul dispune de mijloace tehnice, dar nici ei nu au voie sa le foloseasca, pentru ca asa spune legea, facuta de o minte de om... confuz. Nu ii dezvinovatesc in nici un fel, va arat doar prin cate maini trece in mod real un apel ca al Alexandrei (deci al unei persoane care nu isi cunoaste locatia exacta), si care sunt timpii morti creati de mecanism, in afara de lasitate si prostie. Adaugand lasitatea si prostia... Iata.

      A crea o a N-a institutie in caracatita deja existenta e deja nebunie. Sa ne inchipuim ca si SMURD-ul ar avea tehnica de interceptare/localizare...Ne luam cu capul. Nu e nevoie de ping-pong intre apelant, Politie, STS si Parchet. E nevoie ca legea sa puna atributiile de localizare pentru 112 in subordinea unei singure institutii, pentru ca astfel lantul slabiciunilor se scurteaza. Nu avem nevoie de o alta institutie, avem nevoie sa eficientizam ce avem deja.

      Et basta.

      Acest lucru nu se intampla pentru ca nimeni - nici STS, nici Politia si Parchetul, si nici SMURD-ul nu vor sa fie singurii care au sange pe maini. Uitati-va cum isi arunca pisica moarta de la unul la altul, si cum au facut-o in cazul avionului prabusit.

      P.S. E foarte usor pentru o persoana ne-tehnica sa spuna: Pai, SRI-ul localizeaza cu bloc, scara si apartament, de ce nu poate STS-ul sa faca acelasi lucru? Simplu: un celular intr-o zona urbana 'loveste' cel putin trei relee, daca nu mai multe (si mai sunt si alte chichite, cu Wi-Fi ID-uri din zona [asa gasesti etajul], nu intru chair in tot detaliul). Ca sa localizezi precis un celular, ai nevoie de cel putin trei relee; cu cat ele sunt mai apropiate geografic unul de altul, cu atat localizarea este mai exacta.

      Ori aici copila era la Cuca Macaii, la cine stie ce distanta de relee, si probabil fara nici un Wi-Fi in zona, chit ca inca nu stim de pe ce fel de telefon a sunat. Daca nu era smartphone, treaba cu Wi-Fi ID-ul dispare complet, si daca era un singur releu in zona...adio.

      Deci scuza Politiei cu STS-ul ne-a dat un areal sau cateva adrese aproximative pica. SRI-ul nu s-ar fi descurcat mai bine, si chiar daca prin absurd, SRI ar avea cea mai tare tehnologie de pe planeta (TM), Politia tot ar fi stat la poarta atacatorului ca vitelul la poarta noua...

      Dar asa, au o scuza. Nu?
      • Like 1
  • domnu negruțiu pe asta cu meditațiile pt bac in luna iulie la un copil care a finalizat clasa a IX-a de unde ați mai scos-o??? ...si ce treabă are sistemul de educație cu nenorocirea asta???...sau acum faceți literatură pe un caz nenorocit???....câte aberații s-au scris în presă zilele astea să va fie rușine...si cât profită presa de acestă situație ..pe televiziuni cît rating faceți pe nenorocirea unor oameni??? ..să vă fie rusine.. CĂ NIȘTE INFORMAȚII CORECTE VERIFICATE SI ANALIZE SERIOASE FOARTE RAR VEDEM...
    • Like 4
    • @ Adona Luiza Papadima
      De unde stii tu ca nu se ducea la meditatii daca părinții sta spun? spune tu unde se ducea atunci. si copilul meu face meditatii in aceasta vara deși a terminat cls 9. da, pt ca invatamantul e la pământ. asta e legatura cu meditațiile. pt ca profesorii nu isi dau interesul si ii descurajează tocmai ca sa ii împingă la meditatii. particulare, fara chitanța desigur. are dreptate. daca exista autobuz, chiar dacă facea 1 ora pe un drum de gropi sau asfalt găurit, era mai bine. pt ca si infrastructura e la pământ. toată țara asta e la pământ. nu mai trebuie nicio analiza, se vede cu ochiul liber.
      • Like 2
    • @ Adona Luiza Papadima
      Lucrati cumva in invatamant si v-ati simtit criticata si acum ripostati ?
      • Like 0
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    În Scrisoarea deschisă a Asociației Procurorilor (AMASP) se spune aşa:

    "Localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de case deoarece atât permite sistemul utilizat de aceștia. În cauză nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR."

    Ar fi de dorit dorit ca, la următoarele interpelări jurnalistice, Dăncilă şi celelalte mizerii umane psd-iste să fie întrebate despre chestiunea asta. Cooperarea cu SRI ar fi dus la localizarea rapidă. Şi ar fi fost şi SRI util la ceva.
    • Like 7
    • @ Dan Dinu
      Dan Dinu Dan Dinu check icon
      Restul comunicatului trebuie citit cu ochi critic. Pare o căzneală de disculpare a procurorului de caz, cu aruncarea mâţei la poliţie.
      • Like 1
    • @ Dan Dinu
      Filbert check icon
      Pe o raza de citeva sute de case era si casa dementului deja suspect in alt caz identic. In secunda doi dupa apelul fetei, politia trebuia sa intre peste ala, nu sa astepte 19 ore ca sa faca dosare cu sina, sa ceara aprobari de la procurori, de la sefi si sa astepte sa adoarma ciinii.
      • Like 4
    • @ Dan Dinu
      - in cazul asta, CCR este alcatuita din infractori genocidari cu pedigrie .......
      • Like 0
  • Citiți postarea lui Marian Godină (cea mai bună de departe pe subiectul ăsta ) și vă lămuriți, aflați și rolul nefast al presei după episodul Sorina și crucificarea procuroarei deși a acționat legal și cu măsură justificată în situația dată , astfel de abordări țățești ale presei au și ele de asemenea un efect dezastruos și s-a văzut efectul, procurorul în cazul Alexandrei nu a mai mișcat de frică să nu fie linșat la rândul lui. Ating încă un punct care dovedește caracterul de tot rahatul al presei românești, criminalul nu făcea taximetrie (mașina nefiind taxi) ci făcea sharing, adică împărțea costurile mașinii personale cu un pasager care avea aceiași destinație, eu așa știu că e definiția sharingului. Asta a fost scoasă de cei de la Digi și a fost preluată de mulți din presă fără să gândească dar îi acuză pe alții că nu gândesc, din păcate toată societatea românească e în colaps intelectual (inclusiv presa) și ăsta e efectul celor 30 de ani de experimente din sistemul de învățământ.
    • Like 7
  • dan check icon
    Si daca au actionat la comanda pentru a subordona STS care numara voturile.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult