Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

N-o să ne placă ce o să trăim în următoarele zile, dar orice frică de decizie poate impune societății un cost copleșitor

coronavirus - distantare sociala - Foto Inquam Photos / Alberto Groşescu

Foto Inquam Photos / Alberto Groşescu

Nu încape nicio îndoială că ne aflăm în fața unui eveniment istoric major și că depinde în bună măsură de deciziile politice care se iau acum dacă România va trece sau nu printr-un cataclism comparabil cu cutremurul din 1977. Este provocare uriașă pentru PNL să guverneze în acest moment. Într-un astfel de moment unic se va demonstra dacă suntem o țară guvernată sau nu.

În ultimele zile am tot repetat că este nevoie să acționăm ferm, preventiv, așa cum am făcut până acum. Orice formă de pasivitate, orice frică de decizie poate impune societății un cost copleșitor. Măsurile de distanțare socială (care au drept scop încetinirea răspândirii epidemiei și frânarea cererii de servicii medicale sub nivelul la care ar provoca o supra-tensiune în spitale) au o bază științifică. Da, ele costă. Dar și mersul la stomatolog costă. Ne temem că ne doare. Însă oamenii ăia care îți spun că este bine să mergi la stomatolog sau că este bine să iei măsuri de distanțare socială, oamenii ăia au învățat carte, au studiat această știință, biologia și disciplinele conexe. Avem în spatele nostru secole de înțelepciune acumulată, de experiențe sociale din care unii au învățat. Cetățenii și politicienii trebuie să asculte de ei, chit că și unii și alții au ceva de pierdut pe termen scurt.

Sunt economist, analizez fenomenele sociale din perspectivă economică. Am vorbit până acum de temperarea cererii de servicii medicale, esențială dacă nu vrem să intrăm în colaps. Voi vorbi în perioada următoare despre oferta de produse și servicii medicale, despre politicile optime în materie. Din păcate și în acest domeniu unele state au acționat la fel de greșit și noi nu trebuie să repetăm greșelile lor.

Momentan (trebuie să fug la alte îndatoriri) voi spune doar atât: pe cât de importantă este frânarea cererii de servicii medicale, pe atât de importantă este stimularea creșterii ofertei. Unii s-au încălțat cu fesul.

P.S. Înțeleg că guvernul italian a întârziat măsurile de distanțare socială la presiunea industriei turistice din nordul țării? Stupid. Da, rănile industriei trebuie pansate, dar ce au făcut ei se cheamă sinucidere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Aveti grija dragi politicieni ce mesaje transmiteti ca sa nu se creeze confuzie. Ati vazut ca in Australia se bat oamenii pe hartie igienica, iar virusul din cate stiu afecteaza plamanii, in nici un caz intestinele.
    • Like 0
    • @ mike
      Roxana B check icon
      De la un amic din Sydney , care-si serbeaza ziua de nastere chiar azi si-si doreste cadou de la nevasta-sa un box de hirtie igienica, am aflat ca: criza de hirtie igienica se datoreaza faptului ca, in lipsa de masti de protectie, hirtia igienica e folosita ca inlocuitor al acestora.
      De-aia nu se mai gaseste
      • Like 1
    • @ Roxana B
      mike mike check icon
      O folosesc ca masca inainte sau dupa....? Are dubla utilizare in acest caz. Ingeniosi australienii oricum.
      • Like 0
    • @ mike
      Roxana B check icon
      Nu stiu.Zic si eu ce mi-a spus el.
      Dar intr-adevar, e folosibila in doua locuri diametral opuse.....
      • Like 0
  • Agenda FSN-aripa liberală este „perfect” (ne)suprapusă cu agenda cetățeanului. Pandemia este în floare, economia mondială intră în recesiune, dar acești politruci nu renunță la agenda politică de acaparare a puterii absolute, prioritățile lor rămân în continuare alegerile în două tururi și alegeri anticipate.
    Ne spun că nu „se există” situație în lume care să le permită amânarea alegerilor locale ( oare cum va fi dacă în preziua alegerilor ne „procopsim” cu un seism de tip Moise Guran ?!? ), ne spun că specula la drumul mare practicată de către comercianți cu materiale sanitare și medicale nu poate fi combătută din motiv de „piață liberă”.
    În afară de izolare, repudiere, interdicții și amenințări cu pușcăria, nu am văzut ca la intrarea în orice instituție publică să existe dispensoare de dezinfectanți, șervețele umede pentru dezinfectarea suprafețelor și a tegumentelor și să fie distribuite măști de protecție de unică folosință.
    Un flux mai sigur într-un loc public ( supermarket, școli, primărie, și alte instituții publice care primesc vizitatori ) ar fi următorul: la intrare se face dezinfecția cu șervețel dezinfectant pentru tegumente primit gratuit, se primește și se folosește masca de unică folosință, fiecare suprafață pe care ești obligat s-o atingi o dezinfectezi cu șervețel dezinfectant pentru suprafețe primit la intrare, iar la ieșire debarasezi șervețelele și masca primite la intrare în spații special amenajate pentru colectare.
    Nu am văzut un plan de măsuri concret care să asigure pregătirea în regim de urgență a personalului medical necesar în unitățile spitalicești, pregătirea pentru desfășurare a spitalelor de campanie, construcția de unități noi de izolare din materiale prefabricate gen supermarket.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult