Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE: Actualul guvern aplică exact rețeta economică patentată de domnul Tăriceanu în 2007-2008

Siegfried Mureșan

(Foto: Facebook/Siegfried Mureșan)

Negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2018, europarlamentarul Siegfried Mureșan (PMP/PPE), a criticat marți seara Guvernul de la București, pentru lipsa investițiilor și măsurile de creștere a consumului populației, solicitând autorităților române să aloce bani în anul 2018 pentru cofinanțarea proiectelor europene, potrivit Hotnews.ro.

„Actualul guvern aplică exact rețeta economică patentată de domnul Tăriceanu în 2007-2008, când la creștere de peste 5% aveam deficit de peste 5%. Consecința am văzut-o: orice șoc extern, orice criză venită din afară ne va lovi mult mai grav. Deci după creștere economică bună folosită pentru a risipi banul public urmează criza. De aceea este esențial ca această politică de la București să fie întoarsă", a spus Mureșan, la Strasbourg, înainte de votul Parlamentului European asupra bugetului Uniunii Europene pe anul 2018. 

Europarlamentarul a avertizat că actualul Guvern ia bani de la investiții și îi pune la consum. „La anul, când sunt fonduri europene și când mă aștept să curgă, Guvernul va trebui să pună suficienți bani pentru cofinanțare, pentru investiții în bugetul național”, a declarat Siegfried Mureșan.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Individul asta, pmp-ist si basist, a cerut saptamana trecuta in Parlamentul Europei prelungirea MCV-ului pentru Romania. Asta inseamna automata si prelungirea sine die a accesului in spatiu Shenghen. Ok, ai ce ai cu puterea actuala, dar eu am stat vara asta 3 ore in frontiera sa trec in Grecia. Vi se pare corect !?
  • Like 0
  • @ Ionel
   Cele 3 ore pierdute la frontiera cu Grecia (banuiesc ca te deplasai cu masina) nu au legatura cu MCV-ul sau cu spatiul Schengen. Pentru aceasta tara, unde coruptia este endemica, tine de fiinta nationala, MCV-ul ar trebui sa dureze 100 ani, pana cand vom intelege sau ma rog politicenii nostri vor intelege ca asa nu merge. Eu personal ma bucur ca exista MCV-ul, altfel coruptia era mult, mult mai extinsa, iar noi toti am fi pierdut mai mult decat cateva ore la frontiera. Nu ar trebui defel sa uitam faptul ca in Romania, coruptia ucide !
   • Like 2
 • Ce-i mai trist, e că vrând-nevrând, toată lumea pierde, indiferent dacă au participat la „euforia” respectivă, sau nu.
  Numai dobânzile, pentru cei ce au împrumuturi, le dau peste cap mii și mii de euro. Că e cerere, nu? Piață...bursă...cerere și ofertă, nu ne jucăm. De unde aveai de plată atât, poftim renegociere și iată...încă 15%. N-avem ce face, asta e piața.
  O dată manevra completă, scade iar, dar peste 5 ani, la următoarea renegociere.
  Plus, economia crăpând de atâta duduială, mai pierzi și slujba, deci fault.
  Dar stai că mai avem, nu poți da în plată, îți luăm casa și te punem să plătești restul datoriei mai departe, de control.
  Țineți de betoanele lui Ceaușescu, băi oameni. Tot cu ele ieșiți la pensii, dacă mai ieșiți.
  • Like 0
  • @ Floricel Campeanu
   GabiC check icon
   Nu e adevarat. Nu toata lumea pierde. Ia vezi cum stau "bursierii" (cei cu pensii marite, de pilda, sau directorii de societati de stat...)...
   Legal, sunt niste drepturi castigate, care nu mai pot fi contestate.
   Apoi, nu cred ca oamenii de baza din PSD or sa planga, mai ales ca ju exista nicio raspundere. Ar trebui ca raspunderea lor sa fie consistenta (penal si pecuniar) si sa se extinda pana la afinii de grad 3-4. Asa nu ar putea sa-si mai ascunda (decat prin actiuni la purtator) averile facut din banul statului (adica al meu,al tau...)
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult