Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

#NoiFacemUnSpital. Cum sabotează Ministerul de Finanțe ONG-urile care construiesc: le obligă să se înscrie până la 1 aprilie într-un registru care nu există

Șantier spital

#NoiFacemUnSpital, Ministerul de Finanțe nu e în stare să facă un registru. Un amărât de registru în care să se înscrie ONG-urile.

Dar să începem cu începutul: de mai bine de un an, ONG-urile din România sunt atacate permanent de mai marii zilei. Se încearcă blocarea activității noastre prin legi aberante, în Parlamentul României, dar și mai mult, prin decizii ale Ministrului de Finanțe, menite să ne îngreuneze sau chiar blocheze accesul la finanțări.

Anul trecut, fără studiu de impact, fără consultări cu ONG-uri din mai multe domenii, ministrul Teodorovici a decis ca microîntreprinderile să aibă dreptul să direcționeze 20% din impozitul pe venit doar către unitățile de cult și către ONG-urile care asigură servicii sociale acreditate, adică doar către 1% din ONG –urile din România.

Să faci un spital în România nu e un serviciu acreditat. Să ajuți copiii din comunitățile sărace nu e un serviciu acreditat. Să faci monitorizarea achizițiilor publice și a politicilor publice, în general, nu e un serviciu acreditat. Să asiguri medicamente oncologice, pe care statul român nu e capabil să le asigure, nu e un serviciu acreditat. Și exemplele pot continua.

La presiune publică, în ianuarie 2019, Ministerul de Finanțe corectează decizia discriminatorie, dar inventează un “Regsitru special”, la nivelul ANAF, în care ONG-urile ar trebui să se înscrie până la data de 1 aprilie 2019, altfel nu mai pot primi sponsorizări de la companii.

Dar care este logica acestui registru? Niciuna! ANAF are deja toate informațiile necesare, știe dacă ne-am depus la timp declarațiile și bilanțul, știe dacă avem datorii la stat, are deja la îndemână toate mijloacele necesare pentru a ne monitoriza. Și atunci? De ce acest registru? De ce această birocrație inutilă care îi va sufoca atât pe funcționarii ANAF, cât și pe noi, cei care încercăm să suplinim statul, total absent din viața celor aflați în cele mai dificile situații? Poate că domnul Ministru Teodorovici ne va da o explicație. De ce, domnule ministru?

Dincolo însă de inutilitatea acestui Registru, azi, 15 martie 2019, el încă nu există, nimeni nu știe care este procedura prin care ONG-urile se pot înregistra și ce documente ar putea să mai solicite ANAF. Ne aflăm așadar în situația în care ONG-urile au obligația legală de a se înregistra într-un registru care nu există.

Pe 15 martie, la ora 15:00, vom fi timp de 15 minute în fața Ministerului de Finanțe. Căci da, noi vrem și autostrăzi. Și spitale. Și școli.  Doar că în timp ce noi vrem toate astea și #NoiFacemUnSpital, ei nu sunt în stare să facă un registru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un raspuns la intrebare ar putea fi urmatorul: in goana nebuna dupa fonduri , vor ca banii redirectionati de catre persoane fizice sau juridice catre ONG-uri sa le ramana lor pentru pensiile si salariile lor nesimtite. Pe de alta parte unele dintre aceste ONG-uri sunt eficiente,fac intr-adevar ceva in tara demonstrand ineficienta guvernantilor iar altele scot la iveala matrapazlacurile acestora.Cred ca este si o aversitate impotriva a tot ce este privat si onest.
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult