Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nu mai e de glumă! Priviți ce face Germania și o să vă dați seama unde suntem

Essen pacient

Foto: Getty Images

Și iată că inevitabilul a avut loc… din pricina numărului mare de infecții din ultimele săptămâni (peste 20.000), Germania a decis în unanimitate: nu mai e de glumă, se trece la un lockdown total - din data de 16 decembrie până pe 10 ianuarie. Landul Saxonia este cel care dă tonul: încă din ziua de luni, 14 decembrie.

Cu alte cuvinte, chiar dacă se apropie sărbătorile de iarnă, magazinele și serviciile neesențiale (care de obicei prosperă în această perioadă) își vor înceta (sau pauza) activitatea. Un total de până la 250.000 de locuri de muncă sunt amenințate... Supermarketurile și micile magazine de produse alimentare vor rămâne deschise, însă orice prilej de adunări în public va fi eliminat. Restaurantele și cafenelele ce se reorganizaseră cu standuri cu băuturi calde, în special vin fiert - ca substitut destul de eficient al tradiționalelor târguri de Crăciun, vor plăti scump intenția și îndemnul la sociabilitate… Se interzice consumul de alcool în public. Alimentele și felurile de mâncare comandate ca și take-away nu se mai pot consuma la fața locului, ci exclusiv la domiciliu.

Vinovat pentru numărul mare contagieri din ultima lună este în principal comerțul cu amănuntul, căci centrele comerciale au fost deseori asaltate de cumpărători care, în weekend, ar fi asediat cafenelele și restaurantele… Purtarea măștii de protecție, care ar reduce cu 45% riscul de infecție, a devenit deja parte din viața cotidiană în spațiul public: cei ce nu iau în serios regula sunt amendați pe loc cu până la 250 de euro. 

Problematică este chestiunea închiderii grădinițelor și a școlilor, ce se vor închide. Școlile vor trebui să treacă la cursurile online în regim de 100%, iar părinții vor putea beneficia de concediu plătit în acest sens.

Și reducerea contactelor sociale este prevăzută în hotărâre: se revine la prevederile din aprilie 2020, fiind permisă întâlnirea a maxim 2 nuclee familiale (maxim 5 persoane). Excepție fac doar zilele 24-26 decembrie, în care sunt permise întâlnirile unei familii cu maxim alte 4 persoane, însă din aceeași familie. În acest caz, Berlinul nu este de acord relaxarea măsurilor nici măcar pentru zilele menționate, metropola fiind considerată un hotspot Corona.

Serviciile religioase de orice rit sunt permise doar dacă se poate asigura distanța minima de 1,5 m, purtarea măștii de protecție fiind obligatorie. 

Spinoasă este și tema Revelionului: Franța a interzis deja ieșirile în acea seară, Germania, adunările de persoane și vânzarea de artificii & Co., deja un motiv întemeiat pentru a nu părăsi locuința proprie, căci restricțiile rămân în vigoare și în noaptea dintre ani…

Se solicită înțelegerea și participarea cetățenilor, care, într-un procent de 74% ar fi deja de acord (cel puțin teoretic) cu aplicarea de măsuri stricte: pentru a ieși odată pentru totdeauna la liman. 

Ajutoarele financiare pentru branșele afectate de criză vor fi și ele mărite.

Da, cu siguranță vom avea parte de niște sărbători originale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Paul check icon
    Guvernul german impune un lockdown parțial acum, in perioada sărbătorilor de iarna, când oricum mai toată lumea e in concediu astfel încât sa minimizeze impactul economic al acestor măsuri. Da, o sa sufere comerțul cu amănuntul, însă doar atâta, fapt ce trebuie privit in perspectiva contribuției lui la PIB. In acelasi timp se oferă un moment de respiro sistemului medical care e aproape de capacitatea maxima de a trata căzuri de Covid. Cam asta face un guvern care își merita numele.
    Sunt convins ca exista suficienți idioți și in Germania ca sa facă gargara împotriva acestor măsuri suficient de tare ca sa fie auziți - mai ales in condițiile in care presa e oricum cu ochiul pe ei. De la cretinozi mistici care neagă existența virusului pana la imbecili cinici care argumentează ca oricum mor oameni și in cazul Covid majoritatea deceselor sunt înregistrate la persoane in vârsta, astfel de “concetățeni” exista peste tot. In Germania astia sunt o minoritate, ca și in România de altfel... Interesant ar fi de comparat proporția acestei minorități in cele doua cazuri.
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Sunt curios ce ar pății Șoșoaca în Germania ? În cât timp ar ajunge la coteț?
    • Like 2
  • Shi cu toate aste nimeni nu recuniaste ca gripa si covid is de fapt similare diferenta covid mult mai infectios de unde lipsa de paturi ati dararitmetic iz identice, la gripa avem vaccin la covid nu.
    Nu stiu daca la gripa se calculeaza nr de cazuri cu sau fara vaccin dar e tot acolo faceti matematica. Daca e fara vaccin la gripa e mult mai nasol.
    0,2% din infectati la ati.. Exact ce spuneam identic gripa doar rata de infectare mai mare si sputalele nu fac fats pt cazuri grave
    La sardine cu cat bancul de pesti e mai mare cu atat posibilitatea sa fi mancat e mai mica idem
    • Like 1
    • @ Aloha Dieux
      Nu cred ca exista om care sa nu fi facut vreo data fripa sezoniera.Cati mor din asta?Exista o zicala medicala:o gripa daca o tratezi trece in 7 zile,daca nu intr-o saptamana!La Covid daca ai o forma grava se pare ca nu merge cu aspirina si paracetamol,asa ca cine vrea sa riste sa o faca pe piekea lui,dar sa nu o dea la altii!In Gernania 250 € pt.nepurtare de nasca,la noi alde Sosoaca si Simion la TV fara masca sevmai si mandresc cu asta,iar amenda nema!Asa se aplica legile in Romania,iar viitorii legiuitori analfabeti suntvprimii care calca legea!
      • Like 1
    • @ Arthur Chivulescu
      eu nu am facut niciodata gripa sezoniera (sau daca facui copil, nu stiui ca e gripa si imunitatea mea s-a descurcat cu toate celelalte gripe cu care oi fi venit in contact).
      Problema covid-ului e ca afecteaza plamanii dramatic si ca spitalele nu fac fatza la conectarea la aparatele respiratorii si in timpul asta toti asteptam ca omenirea sa dezvolte imunitate de masa, treptat,
      • Like 1
  • Și cu toate astea mască nu este obligatorie decât în spatiile publice......
    Tâmpenie mai mare ca purtarea măștii pe o strada pustie, unde nu ești decât tu,
    nu am văzut,
    Doar în România,
    • Like 4
    • @ Helmuth Diesing
      Dorin check icon
      Evident e o prostie.
      • Like 0
    • @ Helmuth Diesing
      Pai da ii o prostie , dar daca spunea doar in locurile aglomerate fiecare " vede" aglomerarea cum vor ei. Trebuia sa te iei la cearta cu unu si altul . Dar eu unul nu inteleg care ii problema cu masca. Hai ca vara inteleg , ca ii cald. Dar si acum iarna ii greu de purtat. Sunt unii care purtau fular pana iarna trecuta, iar acum nici de-al dracu nu mai " poate" purta nimic la gura. Spui parca masca ii facuta din spini si ii inteapa.
      • Like 3
    • @ Helmuth Diesing
      Strada ce baiba e nu e spatiu public?Am fost amendat in Munchen ca am depasit viteza de 50km/h fara a avea pe nimeni in fata,fiind turnat de un neamt,nici macar prins cu radarul!Altfel poti sa mergi si in pielea goala pe o strada pustie,respecti o lege sau faci dupa capul tau?
      • Like 1
  • Ralu check icon
    Va rog urmariti acest interviu luat lui Calin Georgescu - propunerea AUR de Prim Ministru - in luna mai a acestui an - un Everest de prostie criminala:
    https://www.facebook.com/168212409904943/videos/619709902270809/?v=619709902270809
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult