Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O întâlnire „foarte pozitivă și consistentă”. Ce a „uitat” să anunțe MAE după întâlnirea ministrului Meleșcanu cu ambasadorul rus în România

Valery Kuzmin, ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, a caracterizat conversaţia pe care a avut-o luni cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, ca fiind „foarte pozitivă, foarte consistentă”, potrivit agenției TASS.

Pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București sunt prezentate fragmente din interviul acordat TASS de ambasadorul rus, după întâlnirea cu ministrul Meleșcanu. MAE a dat publicității doar un comunicat sec după întrevederea celor doi oficiali.

„Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit luni, 13 februarie 2017, pe ambasadorul Federației Ruse, Valery Kuzmin.

Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat importanța unei abordări pragmatice în relațiile bilaterale, exprimând deschiderea părții române pentru dialog. Totodată, a evocat necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declarațiile publice și focalizarea eforturilor către dialogul direct. În acest sens, a accentuat că angajamentele și pozițiile României în plan extern, în special cele legate de apartenența țării noastre la comunitatea de valori europene și euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societății românești”, se arată în comunicatul de luni al MAE. 

Mult mai multe detalii despre întrevedere aflăm de pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei, așa cum a sesizat mai întâi publicația BN24 și apoi Hotnews.

Potrivit interviului acordat TASS de ambasadorul rus, pe ordinea de zi se află semnarea a trei documente importante – noul Program de cooperare în domeniul culturii, educaţiei, mass-media, sportului, tineretului şi turismului, un nou Protocol de cooperare în domeniul învăţământului pe perioada 2017-2022, între Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din România, precum şi Protocolul privind desfăşurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare ştiinţifică între aceleaşi ministere (aşa-numitul memorandum de granturi).

„Ne-am pronunţat pentru desemnarea de urgenţă a copreşedinţilor Comisiei interguvernamentale ruso-române de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, am susţinut ideea de a organiza un forum de afaceri al întreprinzătorilor din cele două ţări, în această primăvară, la Moscova," a spus diplomatul rus, citat de TASS și prezentat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București. 

„În cadrul discutării importanţei relaţiilor culturale bilaterale a fost menţionată apropierea unei date importante – 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Regatul României ", a mai adăugat ambasadorul rus.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "cum e turcul, asa e si pistolul" ... observ ca MAE s-a pliat dupa Melescanu: obedient in fata rusilor, arogant si secretos cu romanii.
    • Like 0
  • Alloo!!Cine a scris textul pe MAE??Adj. 'pozitiv' nu are grad de comparatie in limba romana!
    • Like 0
  • check icon
    Și ce ar fi trebuit să apară pe site-ul MAE român, interviul ambasadorului Rusiei?! mae.ro este un site cu informații seci, unele utile (despre condițiile de călătorie, de ex.), niște poze de la întîlniri etc.
    • Like 0
    • @
      check icon
      Păi ideea articolului e că s-au întâlnit (pe ascuns) și-au discutat, iar MAE e secretos, netransparent. Poate a vândut România la ruși și MAE ne ascunde asta și noi nu știm. Huo!
      Terminând cu gluma, citind comunicatul de pe feisbucul Ambasadei Ruse, am reținut două elemente importante ce rezultă din limbajul consacrat (de lemn sau diplomatic cum vreți să-i ziceți).
      1 România este cu arme și bagaje în tabăra NATO și UE la nivel "fundamental" așa că aici nu mai e loc de fitileli.
      2. Ca să detensionăm situații și să ieșim din zona de propagandă, vom avea contacte directe, iar românii vor să iasă din zona de talibăneală și sunt deschiși să abordeze pragmatic situația.
      Una peste alta, un lucru bun.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Prieten drag, nu cred că s-au văzut „pe șest”. Pare o abordare pe noua linie Trump a relațiilor cu Rusia, mai realistă și mai fără fandoseli.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult