Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Parchetul instanţei supreme: Infracțiunea de abuz în serviciu nu a fost „dezincriminată” de CCR

Potrivit Parchetului instanție supreme, decizia prin care CCR a stabilit că prin sintagma “îndeplineşte în mod defectuos” din definiţia abuzului în serviciu se înţelege "îndeplineşte prin încălcarea legii” nu a "dezincriminat" infracţiunea de abuz în serviciu. 

„Decizia nr. 405/2016 este o decizie interpretativă, care nu afectează conținutul normativ al actului controlat, ci doar înțelesul său contrar Constituției. Practic, fără a se declara neconstituționalitatea textului, Curtea reinterpretează norma și stabilește care este interpretarea compatibilă cu Constituția. În consecință, prin această decizie nu a fost „dezincriminată” infracțiunea de abuz în serviciu”,  se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Dragi Prieteni,

    La câteva dintre articolele de astăzi, am primit atenționări de la anti virusul meu potrivit cărora pagina provine din surse cu grad înalt de pericol.
    V-aș sugera o verificare amănunțită pentru a combate eventualele atacuri cibernetice. Că ”prieteni” aveți destui...
    • Like 0
  • check icon
    ABUZUL in serviciu a fost dezincriminat partial, ADICA IN CEA MAI MARE PARTE !
    1)MINISTRII POT SA NU RESPECTE O HOTARARE A GUVERNULUI SI SA FACA EXACT PE DOS SI SA PRODUCA PRIN ACEASTA PREJUDICII DE MILIOANE DE EURO, DATORITA ,,GRIJI DEOSEBITE ” A CCR, FAPTA NU ESTE INFRACTIUNE !
    2)PRIMARII POT SA NU RESPECTE O HOTARARE A CONSILIULUI LOCAL SI SA FACA EXACT PE DOS SI SA PRODUCA PRIN ACEASTA PREJUDICII DE MILIOANE DE EURO, DATORITA ,,GRIJI DEOSEBITE ” A CCR, FAPTA NU ESTE INFRACTIUNE !
    3) FUNCTIONARII DIN MINISTERE, AGENTII GUVERNAMENTALE, PRIMARII, ETC.,ETC., POT, LA INTELEGERE CU MINISTRII, SECRETARII DE STAT, PRIMARII SI VICEPRIMARII, ETC.,ETC., SA NU RESPECTE OBLIGATIILE DE SERVICIU PREVAZUTE DE REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARA SI DE FISA POSTULUI SI SA PRODUCA PRIN ACEASTA PREJUDICII DE MILIOANE DE EURO, DATORITA ,,GRIJI DEOSEBITE ” A CCR, FAPTA NU ESTE INFRACTIUNE !
    • Like 0
  • Este pacostea legislatiei romane.De bine de rau cunosc trei legislatii,fosta romana,austriaca si belgiana ( adica aproape 100% franceza) nici unul nu se compara cu lejeritattea(sa nu spun superficialitataea) formularilor legislatiei noastre.Este vina deputatiilor,comisiilor de specialitate dar si a colegilor care propun textele.Formularile dau spatiu foarte multor interpretari.Ca un product al grabei,necunosterii "ante" si compromisurilor momentului politic ele sunt asa de generale asa de rupte de materia de pana atunci asa de necomparate cu alte legi adiacente ca primejduiesc executariile lor.Mi e tot rusine cand aud de stangaciile formularii actului normativ la care se adauga disperarea celor care trebuie sa- l interpreteze.
    Totodata procedurile acestea pericliteaza insusi statul de drept.Acum stiu cu adevarat sa pretuiesc pretentiile profesorului meu de penal Stegaroiu care cerea ca la examen sa cunastem si istoricul evolutiei materiei respective.
    • Like 0
  • check icon
    De ce a durat atât de mult aplicarea hotărârii CCR?
    Ciudat, nu?
    • Like 0
  • „Decizia nr. 405/2016 este o decizie interpretativă"... O minciună ordinară! Păi tocmai au stabilit nişte instanţe că decizia 405/2016 nu este interpretativă, ci obligatorie... Aşa au decis nişte judecători de la instanţe din Alba Iulia, Cluj şi Craiova... O spun profesorii de drept şi practicieni ai dreptului. Câtă manipulare şi câtă prostie. Eu vă spun cu toată convingerea că din acest moment şi până când Codul penal nu va fi modificat niciun judecător nu va mai condamna pe cineva pentru abuz în serviciu, deoarece judecătorii nu vor să primească condamnări de la CEDO, pentru nişte lupte politice interne de cea mai joasă speţă. S-a mers prea departe! A ajuns strada să interpreteze Codul penal şi să-i contrazică pe practicienii dreptului. În ce ţară trăim? Până şi oamenii simpli de la Singureni au devenit specialişti în interpretarea legii penale...
    • Like 0
  • check icon
    bineînțeles, ceea ce spus acum cîteva luni CCR a fost că trebuie specificată legea ori specificate legile încălcate prin abuzul în serviciu care, ca sintagmă juridică, a fost abuzată (overuse) și vag definită. Pe cine vrei să înfunzi îl acuzi de abuz în serviciu și gata.
    • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult