Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Peste 1.500 de persoane, reținute în Rusia. Poliția încearcă să oprească protestele din zeci de orașe, în care oamenii cer eliberarea disidentului Alexei Navalnîi

proteste Rusia

Foto: Dmitry Feoktistov / TASS / Profimedia

În zeci de orașe din Rusia, printre care unele unde temperaturile negative ajung la minus 50 de grade, oamenii au ieșit sâmbătă pe străzi și cer eliberarea din arest a unuia dintre cei mai importanți opozanți ai Kremlinului, Alexei Navalnîi. Poliția, care a intervenit cu brutalitate în unele orașe, a reținut peste 1.500 de persoane, potrivit The Guardian. Între cei reținuți s-a numărat și Yulia, soția lui Navalnîi, care participa la un protest în Moscova. Ulterior, aceasta a fost eliberată.

Manifestanţii scandează „Libertate pentru Navalnîi!”, „Libertate pentru deţinuţii politici!”, „Putin, hoţul", „Navalnîi, suntem alături de tine".

Primele manifestaţii au început în Extremul Orient şi în Siberia, la Vladivostok, Khabarovsk, Novossibirsk şi Tchita.

Foto: Michal Cizek / AFP / Profimedia

Alexei Navalnîi a fost reținut pe aeroport, pe 17 ianuarie, la întoarcerea la Moscova de la Berlin, unde a fost spitalizat după ce fusese otrăvit în august anul trecut.

La întoarcere, Navalnîi a fost reținut imediat și dus în arest, fiind acuzat de încălcarea condițiilor de eliberare condiționată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014. Disidentul a transmis că autoritățile vor să-l reducă la tăcere și și-a îndemnat susținătorii să protesteze.

Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Foto: Donat Sorokin / TASS / Profimedia

OVD Info, un ONG independent care monitorizează mitingurile, a anunțat, potrivit BBC, că până sâmbătă după-amiază fuseseră reținute peste 800 de persoane la protestele de la nivel național.

Foto: Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă la un protest în Piața Pușkin din centrul Moscovei, unde poliția a ridicat bariere metalice pentru a descuraja manifestanții. Spre seară, forțele de ordine i-au dispersat în forță pe participanții la protest. 

Foto Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Un martor a declarat pentru Reuters că cel puțin 100 de persoane ar fi fost deja reținute la Moscova sâmbătă după-amiază. Printre aceștia se numără și Lyubov Sobol, o colaboratoare a lui Navalny, care fusese deja amendată pentru că îi îndemnase pe ruși să se alăture protestelor. Ea a postat pe Twitter un videoclip în care se vede cum forțe de ordine au reținut-o în timpul unui interviu acordat unor reporteri.

Opozantul lui Putin se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autorităţile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014. 

Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Administraţia Vladimir Putin a anunţat că nu va tolera mitingurile neautorizate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult