Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Premierul Grindeanu și-a prezentat programul „România normală”: „Acest Guvern nu este Guvernul meu, nici al PSD, nici al ALDE, nici al altcuiva”

Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

„România normală” a fost leitmotivul discursului ținut de premierul propus Sorin Grindeanu în fața Parlamentului. Cuvântul „normal” a fost repetat de câteva zeci de ori de-a lungul speech-ului lui Sorin Grindeanu. „Îmi doresc o țară normală, în care lucrurile să fie așa cum e normal să fie, în care anormalul să fie o excepție, și nu o regulă, ca azi”. 

Grindeanu a reluat tema de campanie potrivit căreia românii „vor avea mai mulți bani în buzunare” și a plusat cu promisiuni suplimentare: de pildă, fiecare absolvent de studii superioare va avea un salariu garantat de 2400 de lei. 

Premierul Sorin Grindeanu și-a început discursul prin care cere votul de încredere al Parlamentului pentru echipa sa de miniștri și pentru programul de guvernare, lăudându-l pe Liviu Dragnea. „Salut în mod deosebit echilibrul domnului preşedinte Liviu Dragnea, care în ultimele săptămâni s-a comportat ca un adevarătat om de stat, punând interesul naţional mai presus de interesul său personal sau al partidului pe care îl conduce”, a spus Grindeanu, care a adăugat că varianta de premier Sevil Shhaideh, ar fi fost una excelentă.  

„Acest Guvern nu este Guvernul meu, nici al PSD, nici al ALDE, nici al altcuiva”, a afirmat Grindeanu, care susține că vrea ca la finalul mandatului său România să fie o țară „normală”.

Acesta a spus că guvernul PSD-ALDE are în vedere creșterea salariului minim la 1.450 de lei în acest an și reducerea taxelor pe muncă, astfel încât România să ajungă printre țările cu cel mai scăzut nivel ale acestora din UE, și scutirea de impozite pentru veniturile mai mici de 2.000 de lei.

Aceste măsuri, prevăzute în programul de guvernare, îi dau insomnii noului ministru al Finanțelor, Viorel Ștefan. Întrebat de jurnaliști cum va finanța promisiunile electorale făcute de PSD, Ștefan a răspuns: „La asta mă gândesc și eu... În ultimele nopți am dormit ca un bebeluș: 3 ore dorm, apoi mă trezesc...”

„Investițiile străine nu sunt un scop în sine”

Premierul Grindeanu a atins și tema multinaționalelor, cărora PSD și ALDE le promite o atenție „specială” din cauza faptului că exportă profiturile în țările de origine și nu plătesc taxe suficiente în România.

„Într-o țară normală, guvernul urmărește salarii mai mari pentru cetățeni, nu salarii mai mici în speranța că vor veni mai mulți investitori străini. Vrem investiții străine, dar care oferă locuri de muncă bine platite pentru români. Investițiile străine nu sunt un scop în sine. Vrem ca investitorii să găsească în România o forță de muncă bine calificată, nu prost plătită, un cadru fiscal predictibil. Propunem un cadru fiscal prietenos și predictibil”, a spus premierul desemnat.

Grindeanu a promis reducerea taxelor pe muncă în 2018: „Ținta noastră e ca, în clasamentul țărilor cu cele mai mici taxe pe muncă, România să urce pe locul 6 la sfârșitul anului viitor”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • oare cui se adresa premierul Grindeanu : "Vrem ca investitorii să găsească în România o forță de muncă bine calificată" ?
  se punea problema :
  - antrenarii pilotilor de vanatoare la o asociatie de vanatori ?
  - dimensiunilor unei piste de curse F1 la cooperativa mestesugareasca unde se realizeaza curse de soareci ?
  - constructiilor la grupa mare si nu se importa suficiente piese lego ?
  - incuietorilor ? de de valize sa zicem :). gresit, zona este impanzita de deschizatorii de valize, si de orice fel de "incuietori" ... asa in general, dar si-n particular :)
  pai cum sa faci specialisti cand tu nu ai de nici unele, ca sa nu zic de traditie ? aaaaaaaaaa .... traditie, specialisti, .... ? pai atunci spune domnule premier Grindeanu, ne referim la specialisti in furt, posibil ... dar cica nu se mai fac modele din ceara, cica acum se impaiaza ... asa e cool :)
  • Like 0
 • DanM check icon
  ce idiot...
  • Like 0
 • Ioan check icon
  Amestecate (dar, bine) cu realitatea, din lecturile obligatorii ale copilariei, vin in minte niste cuvinte; (...Moldova nu e a mea, ci a urmasilor, urmasilor lui...Iliescu )... Si cum zice d-l Grindeanu, ca Romania va fi, potrivit dorintei domniei sale, o tara NORMALA, cand comportamentul sau nu este tocmai normal? Chiar daca ar fi adevarat acel SMS, cum sa vorbesti tu - ca premier desemnat- despre el in public, si cum sa fii de la propunere pana la validare, doar suportul fizic al ubicuitatii d-lui Dragnea?
  • Like 0
 • O sa fie totul normal, Pesedeii o sa fure, tara o sa stagneze ( cu asemenea coruptie nici naiba nu vine aici), iar DNA-ul o sa fie desfiintat. Totul o sa reintre in normal.
  • Like 2
  • @ Ailenei Diana
   Ioan check icon
   Cum sa fure?! Da' cum puteti rosti un asemenea cuvant, intr-o atare ipostaza? Si, apoi, nu ne-a spus noua seful cel mare si sobru al dumnealor, ca nu e normal ca un partid sa detina toata puterea si ca isi doreste o opozitie puternica? sa fi uitat noi asa repede? ...sau, opozitia...?
   • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult