Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Presa internațională despre manifestațiile din România. BBC: „Destul de interesant, România este o ţară în care protestele tind să reuşească”

Mari televiziuni și publicații internaționale au dedicat spații ample protestelor din România. CNN, BBC, Euronews, Sky News, New York Times, The Guardian, Washington Post, Reuters, Associated Press, Deutsche Welle, Al Jazeera au relatat despre atmosfera de pe străzile din România și despre deciziile Guvernului Grindeanu.

„După cinci zile de proteste animate de stradă și previziuni că jumătate de milion de oameni ar putea ieși duminică pe străzi, Guvernul instalat de o lună al României a dat înapoi sâmbătă și a retras ordonanța care decriminalizează unele fapte de corupție. Vom ține o ședință extraordinară duminică, în care vom abroga ordonanța, a afirmat sâmbătă seara premierul Sorin Grindeanu. A fost o răsturnare remarcabilă și rapidă de situație pentru un guvern care a dat toate semnele că nu va ceda în fața protestatarilor”, notează The New York Times, care publică pe pagina sa și un material video din piață.

„În timp ce anunțul era făcut live la televiziune, unii dintre protestatarii anticorupție din fața sediului Guvernului, al căror număr a fost estimat de poliție la 170.000 de oameni, strigau: „Demisia! Demisia!” și fluturau steagul României”, scrie Reuters, într-un articol întitulat „Protestele masive forțează România să renunțe la prdonanța care decriminalizează unele fapte de corupție”

„Protestatarii sunt furioși pentru că măsura va slăbi lupta anticorupție împotriva politicienilor și oficialilor de nivel înalt. Curentul anticorupție a fost stimulat de un incendiu într-un club de noapte care a ucis 64 de oameni, pentru care au fost considerați responsabili oficialii corupți care întors spatele normelor de prevenire a incendiilor”, se arată în The Guardian, într-un articol dedicat retragerii ordonanței de schimbare a codurilor penal. 

BBC a fost una dintre primele televiziuni străine care a transmis, în direct, din Piaţa Victoriei, corespondentul Nick Thorpe fiind prezent și la Revoluția din decembrie 1989. „Destul de interesant, România este o ţară în care protestele tind să reuşească. Am fost aici eu însumi în 1989 la Revoluţia română, când mulţimi uriaşe, chiar în această piaţă şi în alte pieţe din România, au doborât dictatura comunistă”, a spus Nick Thorpe, citat de Digi24

CNN a relatat despre decizia Guvernului Grindeanu de a retrage OUG 13. Cu o zi înainte, cunoscutul realizator de televiziune Richard Quest a prezentat la CNN un material despre protestele din România provocate de ordonanța care face schimbări în sistemul penal. Acesta l-a intervievat și pe Florin Jianu, ministrul demisionar din Cabinetul Grindeanu. „Protestatarii au ocupat Piaţa Victoriei, din Bucureşti, în cea mai mare demonstraţie de la răsturnarea regimului Ceauşescu. Protestatarii cer abrogarea decretului, dar premierul a spus că acest lucru nu se va întâmpla şi a făcut apel la calm. Ministrul român pentru mediul de afaceri a demisionat din această cauză. L-am întrebat de ce l-a confruntat pe premier din cauza noilor legi”, a spus Quest.

Pe 2 februarie, Deutsche Welle publica un articol de opinie în care critica „anti-democrația” inventivă din România. „Modul în care pedepsirea abuzului în serviciu a fost relaxată face extrem de clar faptul că Guvernul român ştie că a transformat ilegalul în legal, iar acum ţara are nevoie de ajutor din partea UE”, a arătat Peter Janku.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Am un sentiment aşa, ca în decembrie '89 – ianuarie '90. Atunci eram euforic şi mă mândream că sunt român. Din păcate, în primăvară a venit mahmureala de după... Tare mi-e c-o să mă doară capul şi de data asta!
    • Like 0
    • @
      check icon
      "Eu mă bucuram a fi scăpat de Ceaușescu."
      Păi de unde credeţi că venea mândria şi euforia?! :))
      • Like 0
  • check icon
    „Destul de interesant, România este o ţară în care protestele tind să reuşească”. Prin toamnă, Florin Negruțiu, parcă, a scris un text, pe fondul victoriei lui Godon în R.M. și a generalului în Bulgaria, conform căruia România ar fi o oază de stabilitate și că americanii și U.E. ar trebui să ne mulțumească pt această oază. Dat fiind faptul că destule comentarii mi s-au cenzurat, nu am mai scris, parcă, atunci. Încerc să scriu acum: România ultimilor 27 de ani este o țară esențialmente instabilă și imatură politic, deși nouă ne-ar plăcea să credem că sîntem oaza aia de care vorbea d-l Negruțiu. Din păcate, nu sîntem. Păi este suficient să ne uităm succint la istoria foarte recentă: a. dec. 89–nov. 1992: instabilitate accentuată, mineriade, greve, căderi de guvern; b. 1993–1996: guvernul Văcăroiu, perioadă stabilă politic, dar cu inflație 313 % în 1993; c. 1997–2000: 3 premieri în 4 ani, mineriada din 1999, neanalizată, perioada esențialmente instabilă; d. 2001–2004, Iliescu III + Năstase, tentativă de creare a unei dictaturi neo-comuniste, ar fi reușit dacă ar fi cîștigat Năstase în 2004; e. 2005–2008, alianța D.A., guvern stabil cu Tăriceanu, dar convulsionat prin scindarea alianței și apariția de facto a unei alianțe PNL-PSD; tentativă de destituire a lui Băsescu, poporul îl place și zice nu; f. 2009–2012: alinață PD-PSD, ruptă după circa un an și formarea unor alianțe de tip dictatorial; guverne Boc + guvern MRU + guvernel Ponta I, perioadă tipic instabilă, a doua tentativă de destituire a lui Băsescu, poporul zice masiv da, dar nu a avut importanță, nu au zis da cei puternici; g. 2013–2016 – guvern Ponta II, destituit prin voința străzii, ca pretext invocat fiind incendiul de la Colectiv; guvern „tewhnocrat”; h. guvern proaspăt numit, intrat în criză la o lună de la jurământ, voința străzii doboară o ordonanță.
    Păi să tragem linie să adunăm și să scădem: România ultimului sfert de secol a fost o țară preponderent instabilă politic, imatură, marcată de înțelegeri de culise etc. Și, corect, cu un mecanism politic imatur, dictatorial, cu mișmașuri ascunse, sigur că strada poate impune sau neimpune ceva, dirijată din umbră de interesele de putere. Și da, corect, „„Destul de interesant, România este o ţară în care protestele tind să reuşească”. Nu este interesant: fiind o țară imatură politic, „soluțiile” sînt în stradă, așa a fost și în dec. 89 și de alte cîteva ori ulterior. Unde vedeți dv. stabilitate?
    • Like 2
  • DanM check icon
    Citind interviul de mai jos, realizez ca acesti "baieti" ne vor duce intr-o fundatura. Uitandu-ma la grimasele lui Dragnea, Grindeanu, Iordache, Olguta Vasilescu si Firea imi dau seama ca suntem la momentul unei alegeri importante pentru viitor:
    ori noi, ori ei!

    http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/initiatoarea-legii-antifumat-aurelia-cristea-dragnea-plan-subjugare-justitiei-acceptat-majoritatea-liderilor-1_589725f05ab6550cb827e731/index.html
    • Like 0
  • În ultimile zile în Italia s-a scris foarte puțin despre ceea ce s-a întâmplat. Azi în fiecare ziar, de la cel sportiv la cel regional : În România protestele câștigă! Fiți puternici, Fiți drepți, Fiți onești! Că sunteți frumoși!!!
    • Like 0
  • Sunt plecat de 16 ani din țară. M-am format în afară și pentru prima data pot spune că mă simt mândru până în măduva spinării de ceea ce s-a întâmplat în ultimilor zile. Am petrecut ore întregi riscând ore bune de somn a doua zi la muncă pentru a realiza că nu visez. Ai mei m-au crescut cu un bun simț care deseori iau lăsat fără multe oportunități dar pe de altă parte e și motivul pentru care i-am iubit și îi voi iubi câte zile voi avea. Și vorbele, zâmbetele, gesturile, îndârjirea oamenilor care au îndurat frigul a fost copleșitoare! Am fost în acele cozi pentru a vota președintele și voi fi în fiecare coada în viitor atât timp cât viața îmi va permite. Chiar de departe, cu o jumătate de inima sperând intr-un viitor în care vom reuși să revenim pe aceste meleaguri. Fiți puternici! Fiți drepți! Fiți cinstiți! Că sunteți frumoși!
    • Like 0
  • Pentru toți cetățenii decenți și corecți ai acestei țări, care vor în continuare să trăiască într-o țară cu stat de drept, cu valori democratice și europene și care nu vor o reintrare într-o nouă eră neagră a totalitarismului. Delimitați-vă de infractori, trebuie să-i izolăm, atât în stradă cât și în structurile statului. Nu-i mai susțineți. Retrageți-vă suportul. Expuși, o să-i putem vedea în toată micimea și negriciunea lor sufletească. O să-i vedeți cum vor încerca să fugă precum șobolanii si vor încerca să se mănânce între ei. Singurul lucru la care nu fac față este punerea în lumină a adevăratei lor naturi de paraziți.
    Paraziților, de data asta NU SCĂPAȚI!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult