Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Presa străină relatează despre asaltul politicului asupra Justiției în România, „una dintre cele mai corupte țări din Europa”

Codruța Kovesi

(Foto: Inquam Photos)

Agenția France Presse scrie, după anunțul de aseară al ministrului Tudorel Toader, că Guvernul român vrea demiterea şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar Reuters amintește realizările DNA de când la conducerea instituției se află Laura Codruța Kovesi.

„De la revenirea la putere, social-democraţii, dintre care mai mulţi sunt vizaţi de justiţie, au încercat să schimbe legislaţia anticorupţie, declanşând un val de contestare fără precedent de la căderea regimului comunist, la finalul lui 1989”, notează AFP.

Autorul articolului amintește că Tudorel Toader a afirmat despre Laura Codruța Kovesi că a deteriorat imaginea României în străinătate și a acuzat-o că este „autoritară”.

„Lupta împotriva corupţiei nu poate să mascheze comportamente neconstituţionale, ilegale, defăimătoare la adresa responsabililor instituţiilor publice”, a declarat Toader, vorbind de „fapte intolerabile”.

Ministrul Justiției din România a cerut joi ca procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să fie revocat pentru „exces de autoritate", declanșând proteste stradale și putând destabiliza lupta împotriva grefei, scrie Reuters.

Autorul articolului amintește realizările DNA sub conducerea Laurei Codruța Kovesi.

„Laura Codruţa Kovesi conduce DNA din 2013 şi, sub conducerea ei, rata condamnărilor a crescut brusc într-unul din cele mai corupte state din UE, primind aplauze de la oficialii europeni din Bruxelles care ţin justiţia sub o monitorizare specială”, comentează Reuters.

Și agenţia de ştiri Bloomberg scrie că procuroarea care conduce cruciada anti-corupţie îşi vede postul ameninţat. „Cei din coaliţia la putere în România au cerut un raport privind activitatea autorităţilor anticorupţie care i-au trimis în judecată pe mulţi dintre colegii lor, inclusiv un fost premier”, relatează Bloomberg.

Presa internațională scrie pe larg și despre protestele din România de joi seara. „Sute de protestatari s-au adunat în afara sediului central al guvernului, în urma conferinței de presă a lui Toader, strigând: «Nu scapi cu asta»”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am ales sa ma intorc in Romania sa-mi gust batranetile aici. Nu-s chiar atat de batran, dar am decis ca merit sa ma auto-pensionez, si ca-mi ajunge atata paine cata am adunat pana azi, daca mai am si dinti ca s-o mananc.

    Adineaori m-a sunat un prieten din strainatate, dupa ce a citit ziarele despre Romania. Trecute politeturi si preludiu, m-a intrebat: "Ok, acum te-ai lamurit, spune-mi cand vii aici, sa te astept la aeroport. Sa punem pe cineva sa-ti aranjeze casa, sa curete gradina si sa faca focul? Avem pentru tine si un bonus de instalare... cand te intorci?"

    M-am eschivat ca Tudorel, am amanat raspunsul pe saptamana viitoare. Poate pana saptamana viitoare creste bonusul... Nu prea imi vine sa mai plec. Nici cozi la ambasade nu s-au format. Imi doresc sa raman in Romania, in limita rezonabilului.

    Gresesc?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult