Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, despre ordonanța de schimbare a codurilor: Sperăm să ne pronunțăm înainte de 10 februarie

Proteste 3 februarie

(Foto: © icsPhoto/Mosloc Andrei)

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a spus că CCR va analiza cu celeritate sesizările privind ordonanța de schimbare a codurilor și că speră să dea un verdict până pe data de 10 februarie, când aceasta ar urma să intre în vigoare.

„Sesizarea cu privire la conflictul de competenţe. Suntem în termen. Vom primi cu siguranţă până marţi punctele de vedere de la cele două părţi şi în continuare în câteva zile o să ne pronunţăm şi pe fond. Cam aceeaşi va fi situaţia şi cu privire la excepţia de neconstituţionalitate invocată de Avocatul Poporului. Şi acolo am dat un termen pentru puncte de vedere, marţi, am lăsat Parlamentului ziua de luni când au Birou Permanent ca să se poată pronunţa şi după ce vom avea toate aceste puncte de vedere vom stabili un termen având în vedere celeritatea pe care o solicită toată lumea în situaţia care există, dar şi un termen de gândire şi de analiză suficient”, a afirmat Valer Dorneanu, citat de News.ro.

Preşedintele CCR a spus că speră ca o decizie finală în această privință să fie fi luată „înainte de 10 februarie”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu n-am mai pomenit o majoritate și un guvern compromise în nici două luni de la alegeri! Oi fi având memoria scurtă?
    Nici un alt guvern, nici chiar unul cu PSD în componență, n-a mai manifestat atâta nerăbdare în a-și servi, nu electoratul, ci "clienții"!

    Au făcut atât de "frumos" în campanie, încât era vizibil cu ochiul liber, și eram foarte înciudat, că vor câștiga taman datorită acelui low profile bine consiliat de sfătuitorii israelieni!

    A fi stat un an departe de guvernare (și nu "greșelile" guvernării Cioloș) a fost mană cerească pentru PSD! A fost ca și când cineva ne-ar fi spălat creierele tuturor, nu doar electoratului fidel PSD! Am uitat cu toții cine sunt ăștia! Doar un an a fost nevoie sa treacă!

    De neiertat!
    • Like 0
    • @ cristiansirb
      DanM check icon
      Ce mare greutate in a-ti servi electoratul? Guvernele nu fac decit sa re-distribuie, mai mult sau mai putin. Faptul ca nu avem autostrazi, drumuri, asfalt prin 60-70% din micile localitati din tzara, n-avem investitzii, servicii publice de calitate, instituztii functionale, toate astea arata falimentul politicienilor romani, indiferent de culoare.

      Acesta a intzeles sa arunce cu bani in stanga si in dreapta, de platit vor plati generatiile viitoare. Poate ca si serviciile au un rol in condamnarea celor citeva sute de delapidatori, sa ne amintim de devalizarea Romaniei si emigrarea a 2 mil de romani in anii 1990-2010, asta si pentru ca atunci nu exista un DNA si procurorii se duceau la partid sa ia aprobare.

      (am citit undeva ca Romania a avut cea mai mare emigratie, procentual exprimata, in ultimele decenii, raportata la populatia totala, pentru statele are nu se aflau in razboi)
      • Like 0
    • @ DanM
      Mulțumesc pentru răspunsul civilizat! Ați citit bine statistica despre Imigrația românilor - masivă, îngrijorătoare pentru orice guvern responsabil, in condiții de pace!

      Aveți dreptate că guvernele de toate culorile au contribuit din plin la dezastru! Am scris aceleași lucruri despre PD-L la vremea lor! Datoria mea, a noastră, este sa fim mereu critici, cu orice guvernare, chiar și cu cea pe care am votat-o.

      Sa evitam sa adulăm. Sa evitam idolatria. Sa ne menținem critici, așadar!
      • Like 0
  • Ma astept la pronuntarea rapida.Un timp am fost si eu judecator si stiu ca de fapt-e voie sau nu-,judecatorii cunoscand tema se prepara dinainte.Defapt problema nu prezinta nu stiu ce complicatii..Ceace hotareste este daca se poate considera motivul dispozitiei ca unul care cere urgenta...Legiuitorul care trebuie totdeauna a priori considerat de buna credinta,presupunea la admiterea acestei institutiia dispozitiei de urgenta ca se pot intampla situatii (catastrofe naturale,epidemii,atac)cand masurile trebuiesc luate imediat nu este timp pentru convocarea parlametnului. Caracterul de urgenta a situatiei penitenciarelor nu cere o asemena urgenta..Mai ales -ca citesc- insasi CEDO a dat un termen de rezolvare pana in 2018. Un alt fapt care tradeaza intentiile scandaloase a Dragnea si campanie ca aceste masuri au fst initial concepute si pentru condamnari cu suspendare (cum are unul si prietenul nostru Dragnea ) iar acolo nicicum nu se poate vorbi de stramtoare in beci. fiindca Domnul Dragnea nu era pus intr-o asemenea situatie,doamne fereste..
    Motivul miterii OUG befiind unul care cere asa o urgenta,s-a dat fara temei.In raportul cauzal lipsste asadar cauza..se abroga...
    • Like 0
    • @ Hermann Farkas
      DanM check icon
      Ca fost magistrat, imi puteti spune daca este posibil ca un judecator/procuror sanatos la cap, dupa atitia ani de studii si examene cu concurentza de 25candidati/loc sa se lase influentzat/amenintzat de un politician (care azi este/maine nu) sau de Servicii, stiind ca risca sa-si piarda avantajele, cariera si toate celelalte? Nu discutam de cei citiva care isi pierd mintzile pentru ceva bani sau care nu rezista farmecelor lui Borcea? Cu alte cuvinte, ce credeti, influentza serviciilor este mai mult decit marginala?
      • Like 0
    • @ DanM
      Eu am plecat de 43 de ani de acasa (!) si nu mai cunosc situatia "live".Cred insa ca nicioadata (adica numai la capatul biologic ) nu s-a curatat nicio structura de asazisii securisti. Azi numai cred ca sunt acei lucratori in functie care sa continue "traditia" securitatii.Sunt insa convins ca a ramas conceptia securitatii vechi adica si oamenii noi folosesc strategii vechi.Nu cred insa intr-o dominiatie a tagmei poate este o interactivitate a la Ghita genralul Coldea,bazata pe niste servicii reciproce avantaje personale mascate in cele de serviciu... Pe de alta parte trebuie sa concedem ca in fiecare tara a lumii apararea Patriei se face si cu metode strambe.. tare mult stiu sa impart cu Dvs revolta impotriva acestor masinatii...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult