Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Prezența lui Klaus Iohannis printre protestatari, subiect al olimpiadei de engleză

Elevii din Bistrița Năsăud care au participat la faza județeană a olimpiadei de limba engleză au avut avut de făcut un eseu după un editorial din The Guardian, în care să își exprime părerea față de prezența președintelui Klaus Iohannis printre manifestanții care au ieșit în stradă pentru a protesta față de schimbările pe care Guvernul a încercat să le facă în justitie. "Pornind de la textul de mai jos, scrie un eseu în care să interpretezi această chestiune controversată şi să evaluezi cum consecinţele unei asemenea decizii ar putea afecta securitatea ţării tale. Argumentaţia ta va avea o lungime de 200-250 de cuvinte", li se cerea elevilor la olimpiadă. 

Inspectorul școlar general din Bistrița Năsăud, Camelia Tabără, a declarat pentru Ziare.com că subiectul a fost „complet neinspirat”.  „Nu a fost cea mai fericită alegere, este adevărat lucru acesta. Eu cred că profesoara a încercat să fie foarte originală și așa a ieșit acest subiect - complet neinspirat, un subiect care e discutabil, care nu e încă așezat și poate fi interpretat"..

Aceasta a spus că pe viitor va fi acordată o mai mare atenție subiectelor date la olimpiadă. „În cazul disciplinelor socio-umane, a limbilor străine, a limbii române, unde lucrurile pot să meargă într-o direcţie în care nu-ţi doreşti şi atunci e bine să chibzuieşti foarte bine. Este adevărat că o olimpiadă înseamnă întodeauna un subiect care să te surprindă. Toţi cei care fac subiecte pentru olimpiadă asta caută. Dacă la un examen normal se dă un subiect pe o cale bătătorită, la olimpiadă asta caută - deosebitul, modul în care copilul se descurcă şi se valorizează într-un context absolut nou. Din acest motiv cred că s-au încercat subiecte extravagante”, a declarat inspectoarea.

Profesoara care a propus subiectul: „Elevii au 18 ani cu toții, sunt încurajați de familie și de școală să își exprime opiniile, sunt cetățeni cu drept de vot”

Jurnaliștii de la ziare.com au stat de vorbă și cu profesoara de engleză care a propus subiectul. "Subiectul 'editorial' e nou apărut în programa de limba engleză. M-am informat și eu ce înseamnă și ce se așteaptă de la un astfel de text-un text complex, pe o temă complexă, de actualitate. Tot gândindu-mă ce subiect să propun am ajuns la concluzia pentru că este un subiect extrem de discutat și extrem de dezbătut în media cel al vizitei președintelui Klaus Iohannis în Piața Victoriei, deoarece elevii au informații-și naționale și internaționale. Pentru că subiectul a fost foarte cunoscut, și elevii de la țară au acces la aceste informații.

M-am uitat în propunerile date de cei care susțin atestările Cambridge și un subiect legat de o parcare subterană, de exemplu pentru elevii care nu locuiesc în orașe mari, nu este unul cunoscut, nu au o opinie legată de o parcare subterană, de exemplu. Acesta a fost un subiect foarte cunoscut, existau opinii de toate felurile, au existat informații pe această temă așa că și elevii de la țara pot să își argumenteze opiniile. Pentru realizarea unui editorial este foarte important să ai informație. Elevii au 18 ani cu toții, sunt încurajați de familie și de școală să își exprime opiniile, sunt cetățeni cu drept de vot, au dreptul să voteze și nu mi s-a părut deplasat subiectul, să le cerem opinia argumentată dacă vizită președintelui Klaus Iohannis în Piață Victoriei a afectat sau nu securitatea țării", a declarat profesoara Camelia Burduhos.

Ministerul Educației: Subiectele pentru etapele județene vor fi elaborate de acum la minister

Sâmbătă, un subiect controversat a fost dat și la olimpiada de limba română din județele Bistrița-Năsăud, Cluj și Prahova, acolo unde elevilor li s-a cerut să scrie un denunț prin care să îl reclame pe Ilie Moromete drept un element dușmănos. Subiectul a fost realizat de un grup de lucru constituit de la nivelul celor trei județe și a fost considerat de Ministerul Educației inadecvat. 

„Ministerul Educației Naționale consideră că formularea acestuia a fost inadecvată. De asemenea, relevanța unui astfel de item pentru cunoștințele și creativitatea elevilor poate fi discutabilă.

Prin urmare, pentru a preîntâmpina situații de acest gen, Ministerul Educației a decis ca, începând cu anul școlar 2017-2018, subiectele pentru etapele județene să fie elaborate de specialiștii din grupurile de lucru din Ministerul Educației”, se arată într-un comunicat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • GUVERNUL "COMPLECT"

    Suntem conduşi de nişte agramați. Dacă în puterea legislativă, respectiv onoratul Parlament, se mai găsesc cu greu câțiva vorbitori de limba română (copleşiți însă, şi aceştia, de o majoritate formată din milițieni ajunşi doctor în drept, pițipoance cu pretenții, gospodine ceauşiste îmbogățite peste noapte din furt care cred că banul şi funcția reprezintă valori absolute şi o grămadă de proşti care habar nu au de ce se află acolo, "aleşii poporului"), puterea executivă constituie acum o formulă "complectă" de inculți, needucați, agramați, mârlani fără carte.
    Absolut toți au o gravă problemă cu acuzativul. Sorin Grindeanu, Carmen Dan, Răzvan Cuc şi toți ceilalți nu ştiu că se spune "inițiativa pe care am avut-o", nu "care". Despre sintagmele "din cauza" şi "datorită" nu este cazul să mai pomenim, ele sunt folosite de către toți anapoda.
    Domnul ministru al educației, Pavel Năstase, deşi posesor al titlului de doctor, este incapabil să vorbească limba română corect, fiind certat de asemenea cu acuzativul, în plus domnia sa pronunță "complect" în loc de "complet".
    Paradoxal, şi doamna Ana Birchall are probleme cu exprimarea orală. Vorbeşte în dezacorduri care supără şi auzul unui elev de şcoală primară.
    Ultimul, dar nu cel din urmă, bomboana de pe această colivă şi ghiocelul primăverii care tocmai a început este domnul ministru al agriculturii, inegalabilul Petre Daea. Discursul dumnealui nu poate fi analizat, este un puzzle într-o limbă neînțeleasă nici de dânsul. Lovit de logoree în singura circumvoluțiune pe care o posedă, orice propoziție pe care o rosteşte pare menită să fie introducerea unui dialog cu extratereştrii, domnul Daea ne duce cu gândul la nea Ion aflat pe câmp, cu ochii bulbucați de efortul vorbirii, încercând să-i explice lui E.T. tainele vieții pe Terra.
    • Like 0
  • Cred ca 'Morometii', 'Baltagul',si inca vreo cateva sunt subiecte al naibii de plictisitor repetate la bacuri si olimpiade!Ce mama masii,chiar din toata literatura tot chestiile astea pisicologico-depresive le gasiti?Pune-ti si 'Padurea spanzuratilor',si 'Un slep in deriva',cu sos de Stephen King si gata!
    • Like 0
  • Bayard check icon
    Nu e chiar OK sa dai un subiect de politica la o olimpiada de engleza, dar sa zicem ca e ceva interesant. Ce este deranjant este modul in care e pusa intrebarea: "Cum consecinţele unei asemenea decizii ar putea afecta securitatea ţării tale" ???? POFTIM?? Ce e nebunia asta?

    Concluzia rezultata, ca de acum o sa elaboreze toate subiectele este la fel de regretabila.
    • Like 1
    • @ Bayard
      mult mai regretabila, de 41 de ori mai regretabila
      • Like 1
  • check icon
    Bună dimineața, doamnă Ion,

    Olimpiada la Limba Bulgară (dată în România) va avea următorul subiect provocator:

    „Analizați similitudini și diferențe între modul de folosire a Democrației de către sistem, între România și Bulgaria”

    (Indicație prețioasă: În caz că nu v-ați apucat de studiul limbii bulgare, aflați că și în Bulgaria - ca și pe plaiurile mioritice - după ce Stânga (vorba vine: în Democrație există atâta Stângă cât era Dreapta în Socialism!) repurtează alegerile, ies în stradă (ca prin farmec, scandalizați de abuzurile coruptului Guvern de „Stânga” nou ales) tinerii frumoși, liberi și inteligenți (nu confundați - este formularea bulgară; românii de bine n-au avut tupeul să adauge și ultimul calificativ!) și „performează” (la cerea Democrației) o schimbare de guvern: cel de „Stânga” (rețineți: proaspăt ales!) este concediat, înlocuit cu unul de Dreapta, NUMIT. După care, Guvernul NUMIT încheie marile acorduri internaționale ale țării! Așa raportează bulgarii pe la colțuri.

    End of Hint)

    Intermezzo:

    Nu-i așa că regretați că nu v-ați apucat încă de bulgară ?

    Bonus Question (suntem la Olimpiada de Limba Bulgară, dacă nu ați uitat!):

    ”Din perspectiva mioritică a lui „Curat întâmplător, să moară Ciprian!”, formulați o conjectură asupra metodologiei de lucru a Democrației în „țările emergente”, apoi încercați să adunați dovezi. Când sunteți gata, reveniți cu o demonstrație.”

    (Indicație: Revedeți dicționarul englez-român, curat de economistul reaganit Paul Craig Roberts - „morcov” = „corupție”, „băț” = șantaj”.)

    „În altă ordine de idei”: americanii susțin că prin Utah s-ar construi o clădire de 1,7 miliarde, care ar urma să adăpostească 1 Yottabyte(s) de informație. Tot ei zic că asta ar fi (termenul este „brand new”, să moară Ciprian!) cam 500 quintilioane de pagini obișnuite, adică toate urmele lăsate de oricine pe Internet. Visul STASI-ului inept este executat magistral de Democrație.

    Așa zic ei ... S-or fi lăudând ? Mi-e că nu, mai ales după ce spionul - fost-chinez, actualmente rus - Ed J. GrotaZăpezii ne-a raportat cu ce se ocupa el la serviciu.

    Acum recitiți articolul precedent al d-nei Ion, despre securiști și turnători în comunism - și întrebați-vă: chiar înțelegeți ce se petrece în lume ? Eu zic că nu!

    Și e păcat, fiindcă și bulgara este o limbă frumoasă.
    • Like 0
  • Cred ca foarte putini inteleg ce este o olimipiada scolara. Am citit comentarii ale unor persoane confuze pentru care olimpiada = examen. Scoala romaneasca trebuie modernizata. Copiii trebuie sa poata analiza un text la prima citire, sa scrie un eseu, sa isi foloseasca inteligenta , sa fie creativi. Citind diversele articole controversate privitoare la subiectele propuse , mi-am adus aminte de prima olimpiada la limba engleza a fiicei mele. Acum 15 ani , Liceul George Cosbuc (bilingv engleza) clasa a IX a, faza pe scoala.
    "Scrieti un eseu - O zi din viata lui Cromwell descrisa de acesta in jurnalul sau".(copiii inca nu studiasera istoria Angliei) . Vi se pare greu? Mie nu. Creativ. Chiar credeti ca un tanar de 18 ani nu poate argumenta liber ce inseamna un atac la securitatea nationala? Eu imi permit sa o felicit pe aceasta tanara doamna profesoara.
    • Like 1
  • Cu tot respectul, dar acum mi se pare ca se caută orice subiect cu potențial de a sfârsi într-un cât de mic scandal! Mi se pare irelevantă această temă. Nu mă scandalizează, nici nu o aprob. Mă lasă total indiferent un subiect de teză sau de examen.

    E atât de străvezie intenția de a cauta sămânță de ceartă!
    • Like 1
  • Ion N check icon
    Suntem cu toții nerăbdători. Vrem ca totul sa se schimbe intr-o noapte. Trăim cu o mulțime de vise neîmplinite de atâta amar de vreme. Ne-am plictisit sa tot speram. Iată de ce vrem sa ardem etape importante in maturizarea societății noastre contemporane. Aceste subiecte sunt absolut normale intr-o comunitate matura. La noi, sistemul educațional general este deficitar la foarte multe capitole, societatea este obosita de atâtea teme nerezolvate, de aceea am început sa fim nehotărâți, oscilam, suntem neîncrezători, suspicioși, nu știm sigur ce înseamnă democrația si adevăratele ei avantaje.
    De asemenea, atunci când ceva nu merge in societate ne reîntoarcem la mentalități, ca modele sigure, formate in zeci de ani si de care, cu greu, mulți dintre noi nu reușim sa ne despărțim.
    Copii noştri olimpici sunt așa (olimpici) pentru ca o parte restrânsă a generațiilor lor beneficiază de o altfel de educație, are acces la o mulțime de surse de informații, a prins gustul studiului, dar mai ales a beneficiilor acestuia. Ei se detașează de majoritate, chiar se "izolează" uneori in turnul lor de fildeș, chiar sunt stimulați sa ajungă acolo, fără sa ne dam seama ca reușim sa cream o serie de discrepante profunde in societate. Așa se explica de ce majoritatea migrează acolo unde sunt înțeleși. Autoritățile noastre încearcă sa-i tina pe loc cu masuri meschine; o punga de galbeni, cel mai ușor de oferit. In realitatea, ceea ce este mai greu de făcut nu se face. Copii noştri au nevoie de repere sigure, solide, modele verificate, experiențe de succes. Acestea nu pot fi oferite de azi pe mâine. Procesul este unul lent, are ritmul sau si cred ca nu trebuie sa ne propunem sa sărim stachete atât de înalte. Riscam sa ne rupem gatul!!!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult