Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Primăria vrea să înființeze 19 firme, de la dispecerat de taxi până la iluminat stradal

Consilierii generali ai Municipiului Bucureşti şi-au dat acordul de principiu, la sfârșitul lunii februarie, pentru înfiinţarea a 19 firme care să activeze în domenii precum: producerea şi furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public , administrarea şi dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti, servicii în tehnologia informaţiilor, construcţia, dezvoltarea şi administrarea de baze sportive, promovarea Bucureştiului ca destinaţie turistică, administrarea parcurilor şi grădinilor publice, administrarea reţelei de agrement a Capitalei, paza obiectivelor care aparţin Primăriei, consolidarea clădirilor cu risc seismic, administrarea spaţiilor publicitare de pe domeniul public, dispecerat de taxi, coordonarea şi consultanţa proiectelor de infrastructură mare, gestionarea fondul imobiliar al oraşului, administrarea drumurilor, administrarea parcărilor publice, managementul sistemelor integrate de trafic.

Noile firme vor fi societăți comerciale pe acțiuni, sută la sută ale municipalității: peste 90% din participații vor fi deținute Primăria Capitalei, iar restul vor fi deținute de una dintre societățile comerciale pe acțiuni aparținând tot municipalității. 

Primarul Gabriela Firea a explicat că în exercitarea atribuțiilor acestor societăți comerciale pe acțiuni vor fi realizate parteneriate public-private.

„Sub nicio formă nu este o interferență a Primăriei Generale a Capitalei în activitatea economică privată a Bucureștiului. Este vorba despre parteneriate care se vor realiza de acum înainte, pe baza înființării acestor societăți, care vor însemna mai multă transparență, mai puțină birocrație, mai puțin subiectivism”, a explicat Firea într-un interviu acordat Agerpres.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a solicitat reanalizarea acordului Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru înfiinţarea celor 19 societăţi comerciale proprii. „În general, companiile de stat au fost controlate politic, nu au avut eficienţă sau performanţă şi au înregistrat datorii”, potrivit unui comunicat al CNIPMMR.

Pe de altă parte, în București există un model de parteneriat public - privat, care este de altfel, singurul parteneriat în domeniul utilităților - în cazul Apa Nova București (ANB).

Primăria Capitalei, în calitate de acționar - deține 16,31% din ANB - primește dividende la repartizarea profitului companiei Apa Nova. Primăria nu acordă fonduri pentru investiții sau subvenții în acest caz. ANB a investit, din fonduri proprii sau împrumuturi din partea Grupului Veolia – care are 73,69% din acțiunile Apa Nova , aproximativ 400 milioane euro în 16 ani de contract de concesiune.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, în urma implementării acestui tip de contract, „s-au produs economii de costuri în valoare totală de aproximativ 349 milioane dolari până în anul 2008, lucru ce se reflectă în tarif și în comportamentul investițional din bugetul local".

Una dintre concluziile raportului sumarizează foarte bine motivele pentru care acest tip de contract ar trebui să fie un model pentru toate companiile de utilități din țară.

„Capacitatea concesiunii de a îmbunătăți serviciul mai mult decât media, menținând nivelul tarifelor sub medie este chiar mai remarcabilă atunci când ne gândim că alte utilități municipale din România au primit subvenții de la administrația locală, guvern național, sau Uniunea Europeană în această perioadă. În contrast, Apa Nova a finanțat toate operațiunile și investițiile sale, fără nici o pretenție asupra fondurilor publice", se arată în raportul comandat de Banca Mondială.

Conform Băncii Mondiale, este un exemplu de bune practici, în special ca urmare a următorilor factori: autoritate publică angajată, echipă de experți dedicată, un proces bine pregătit, calitativ și transparent, un contract conceput într-un stil unic și inovativ, sisteme de monitorizare bine definite și implementate, mecanisme de soluționare a litigiilor.

Chiar dacă acționarul majoritar al ANB este liderul mondial în domeniu, ANB este o companie românească pentru că angajații, inclusiv managementul, sunt români. Mai mult, Primăria are 16,36% din acțiuni, iar salariații 10%.

Faptul că ANB nu are putere de decizie în ceea ce privește tarifele, cum, de altfel, nu are nici Primăria (contractul a impus un mecanism ce include o comisie internațională de experți), iar indicatorii de performanță asumați sunt permanent monitorizați asigură un grad de transparență nemaiîntâlnit în rândul companiilor de utilități de la noi, mai menționează raportul.

Asistența Băncii Mondiale în derularea licitației și încheierea contractului poate fi cheia, susțin experții, pentru încheierea unor contracte similare în viitor. Avantaje: eliminarea suspiciunilor privind manipularea prețurilor (control extern) și a investițiilor (concentrare pe criterii de performanță), eliberarea unor fonduri consistente din bugetul autorităților locale (investiții realizate de către concesionar), infrastructura rămâne în proprietatea statului. Autoritățile ar trebui să păstreze un pachet de acțiuni pentru a avea un control suplimentar și pentru a putea participa la profit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Stați să vă explic!
    Să nu ne pierdem cu firea și să înțelegem că femeia vrea să fie bine!
    Uite un exemplu: la Piața Sudului, a fost începută o lucrare (un pasaj) acum doi ani și ceva și nu va fi gata nici anul ăsta! Pasajul respectiv, evaluat la peste 30 de milioane de €, este lucrat de niște firme particulare! Ați înțeles până aici? Buuun ...
    Pasajul de la Piața Unirii, pentru că era important, a fost gata de folosire în 34 de zile de la începerea lucrărilor: DA, ÎN 34 DE ZILE! De ce? Pentru că nu s-a mai lucrat cu particulari și intermediari și altele asemenea!
    În concluzie, madame firea va face o firmă care se va ocupa de infrastructura orașului, firma asta se va ocupa de lucrări de tipul pasajului de la BIG, adică va subcontracta lucrarea, iar rezultatul va fi că se va da în folosință în 3 ANI ȘI 4 LUNI în loc de 34 de zile și va costa dublu față de cele circa 30 de milioane!

    Povestea se va repeta peste tot la fel, pentru că primăria nu va dota firmele cu utilaje, nu va angaja oameni, etc, etc: o gașcă de directori care-și vor alege secretarele prin concurs și afacerea va intra în folclorul urban, noi ne vom obișnui cu ea, ei se vor îmbogăți pentru că lucrările vor fi date fără licitație pe această filieră (compania primăriei este una comercială, cu personalitate juridică și-și va putea alege colaboratorii, fără licitație!), taxele locale vor crește, calitatea vieții va scădea!

    Mulțumim cui a ales-o pe nevăstuica lui pandele: iar ne-au făcut-o!
    • Like 0
  • check icon
    Acelasi principiu pein care Pandele a confiscat toate serviciile catre populatie in Voluntari. Evident initiativele particulare nu au ce cauta aici. Apoi se va merge pe filiera binecunoscuta. Firmele primariei vor regla dupa bunul plac serviciile sau le vor subcontracta firmelor specializate, care chiar au habar ...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult