Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Profesor de drept, coleg cu Tudorel Toader, despre raportul DNA prezentat de ministrul Justiției: „Unde s-a mai întâmplat asta? Nici măcar la prezumțioșii staliniști”

Valerius Ciucă

(Foto: Facebook/Valerius Ciucă)

Valerius Ciucă, profesor de drept la Universitatea A.I. Cuza din Iași, îl critică pe colegul său, actualul ministru al Justiției, după ce acesta a prezentat raportul DNA și a anunțat revocarea procurorului șef Laura Codruța Kovesi. 

În opinia lui Valerius Ciucă, nici unul dintre cele 20 de puncte care au stat la baza concluziei raportului prezentat de Tudorel Toader „nu are susținere juridică sau rațională”.

„Cum este posibil ca factorul politic să-și permită a judeca? Unde s-a mai întâmplat asemenea absurditate fără a fi catalogată ca gravă ingerință în actul de justiție? Justiție înainte de justiție? Unde s-a mai întâmplat asta? Nici măcar la prezumțioșii staliniști...”, scrie pe Facebook profesorul de drept Valerius Ciucă. 

Mesajul profesorului de drept Valerius Ciucă:

„În anii '50, interpretările juridice se făceau prin intermediul autorităților legale și judiciare sovietice. Astăzi, aberațiile juridice sunt acreditate prin interpretări paraconstituționale pe care nici măcar C.C. nu poate să și le asume într-un mod decontextulist. Cu alte cuvinte, fără caz, nu există soluție... Cine promovează soluția înaintea cazului, se pare, forțează dreptul...

Ce-a fost asta? Ce-a fost acest jalnic spectacol ? Cum poți tu, Românie, să suporți asemenea nenorocire?

Totul este deconcertant. În afara oricărei ordini legale sau constituționale, cineva ne povestește despre ce-ar fi trebuit să se întâmple, dar nu s-a întâmplat... Nici o umbră de instituție nu a fost prezentă la această povestire. Instituțiile s-au ascuns pentru a asculta vocea unei ectoplasme judiciare fără nici cea mai mică competență în materie de jurisdicție. România nu este țara șaradelor; nu ne jucăm cu competențele ei instituționale și nu facem din acestea platforme de părelnice opinii. Dacă cineva își permite să batjocorească această nație și să relativizeze acest stat cu instituțiile sale sobre și constituționale, înseamnă că peste 20 de milioane de români nu se regăsesc pe teritoriul pe care antecesorii lor serioși i l-au rezervat... Nici cele mai elucubrante gânduri ale noastre nu pot fi „gazde" ale acestor stupefacții. Nici unul dintre cele 20 de puncte nu are susținere juridică sau rațională. Oricare dintre pricinile prezumțioase este obiect de judecată. Cum este posibil ca factorul politic să-și permită a judeca? Unde s-a mai întâmplat asemenea absurditate fără a fi catalogată ca gravă ingerință în actul de justiție? Justiție înainte de justiție? Unde s-a mai întâmplat asta? Nici măcar la prezumțioșii staliniști... Este de-a dreptul siderant să văd la „oameni ai instituțiilor" conduită lipsită de minima inițiere instituțională...

Să te înflăcărezi în fața proclamațiilor media este meritoriu. Înseamnă că sufletul tău este, încă, vibratil. Dar, să rămâi pasiv la iraționalitatea pură a celor care trebuie să întruchipeze sufletul statalității, este ca și cum ai fi catatonic la scena uciderii familiei tale... Iar asta nu mai este glumă...”, scrie Valerius Ciucă pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Respect. Am invatat ceva de la acest domn profesor.
    • Like 0
  • De ce nu vine această "somitate dovedită" in drept să ne spună cu infatuarea caracteristică natura proceselor in care a jucat rolul acuzării si cele in care a "dat verdicte ca judecător"? Aș fi foarte curios pe cine a acuzat și judecat acest șobolan! Nu îndrăznește nici un " coleg" să ne spună ce fel de "merite" are?!
    • Like 0
  • Impresia este: tudorel toader este un "magistrat" din generația mea deci primit la drept in urma unui dosar favorabil de la pcr. Toate titlurile și funcțiile obținute ulterior sunt "câștigate" prin obedienta față de pcr și mai apoi față de urmașii acestuia. S-a pripășit pe lângă psd in calitate de slugă fidelă. A demonstrat ca este un arivist, o slugă, un incapabil și incompetent. Este o rușine a magistraturii dar o " mândrie a jigodiilor și hoților".
    • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      In timp ce citeam postarea domnului Ciucă, mă întrebam cum a ajuns un om de o speță atât de joasă ca dl. ministru tt profesor universitar de drept? Comentariul dumneavoastră m-a luminat!
      • Like 0
    • @ Liliana Ivan
      Pentru a-ti fi primit dosarul la înscrierea pentru examenul de admitere la drept și la comerț exterior trebuia sa ai, mai întâi, acordul pcr. Fără acordul respectiv nu aveai dreptul de a te înscrie la examen. Toți absolvenții de drept si comerț exterior până in decembrie 1989 sunt oameni care au servit cu abnegație pcr și au origine sănătoasă. Adică parintii țărani militanți pentru colectivizare, muncitori activiști in "ilegalitate" la pcr, sabotori ai burgheziei, etc. Voiculescu, cataramă și alți "oameni de afacere" din categoria absolvenților de până in decembrie 1989 sunt oameni cu dosare "beton", fideli pcr sau unelte ale pcr. La fel și fostii ofițeri din miliție. Toți absolveau dreptul. Obligatoriu, fie că învățau sau nu ceva. Era sarcină de partid.
      • Like 0
  • Sunt convinsă că niciunul dintre cele douăzeci de faimoase „argumente” ale Raportului nu se poate reține ca având miez valabil, juridic ori rațional.
    • Like 0
  • Ministrul Toader a devenit marioneta,si penibil in istoria Romaniei.Cum poate un penal sa ceara procurorului explicatie sau suspendare din functie ? Sa va fie rusine
    • Like 0
  • Domnule Valerius Ciuca , nu este rau ca iesit cu asemenea judecati pe Facebook , dar ma intreb , d-voatra si altii ca d-voastra n-ar trebui sa faceti mai mult ?
    • Like 0
    • @ Alexandru Gaman
      Intervenția de mai sus poate fi un răspuns pentru dv.
      • Like 0
  • A făcut Universitatea din Iași de ras acest om ...dpdv e foarte santajabil și imoral acest "profesor" dacă îl putem numi așa. Ce m ar întrista f tare e că acest domn sa profeseze și la țară după ce a fost lingăul analfabeților din FSN. Patetic mai ales că e un om din sistem....cu roșu și ouă sa aruncați în el când termină cu pupincurismul la FSN
    • Like 1
  • Tom Dick N'Harry are mare dreptate- luarea de poziție a unor profesori , a unor juriști este echivalentul unei guri de oxigen în amalgamul ăsta de comentarii al atâtor profani, chiar bine intenționați...
    • Like 1
  • Avem, nevoie ca de aer de astfel de luări de poziție oneste din partea profesioniștilor!
    Eu nu am argumentele juridice să-l combat pe TuTo ăsta, dar profesorul Valeriu Ciucă le are, și este foarte bine că-l combate public.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult