Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Profesorii care au trimis o temă pe lună pe Whatsapp vor și ei măriri de salarii. Despre creșterile otova din Educație și o declarație de prost gust a premierului Orban

Eleva cu mască

Foto: Profimedia

Este fundamental ca, în școlile din România, să avem profesori bine pregătiți. Cu vocație. Motivați și bine plătiți. Este esențial să existe o strategie de fidelizare a personalului didactic care să aibă în vedere creșteri salariale și bonusuri care să încurajeze performanța. Nu, nu sunt bani cheltuiți la cârciumă, iar comparația făcută de domnul Orban mi se pare nepotrivită și de prost gust.

Pe de altă parte, aceste creșteri salariale trebuie făcute rațional, în funcție de resursele bugetare și de rezultatele obținute la catedră. Nu după obscure interese sindicaliste și calcule politicianiste meschine.

Cum propun domnii lideri de sindicat să crească salariile profesorilor? Ce le vor spune acelor profesori care, în ultimele luni, s-au străduit să țină programul de lecții online, au căutat metode noi, au învățat să lucreze pe tot felul de platforme, au fost alături de elevii lor, i-au încurajat și i-au susținut cum au putut? Că munca lor este egală cu cea a cadrelor didactice care nu au catadicsit să miște un deget după 11 martie? A celor care au mai trimis câte o temă pe whatsapp o dată pe lună? Cu cei care au refuzat să facă lecții online pe motiv că nu le plătește nimeni internetul?

Doar pentru că se apropie campania electorală nu e un motiv să speculăm, a nu știu câta oară, acest subiect extrem de sensibil în sistemul nostru de învățământ.

Da, mi-aș dori să crească salariile profesorilor. Ținându-se de seama de rezultatele si implicarea fiecăruia. De o evaluare corectă și echilibrată a performanțelor obținute în școli. Să fie stimulați și recompensați acei profesori care au demonstrat că le pasă de copiii pe care îi au în grijă.

Să nu uităm că, în sectorul privat al economiei din România, ultimele luni au însemnat oameni care și-au pierdut joburile. Afaceri care au dat faliment. Reduceri salariale. Sacrificii financiare mari pentru a supraviețui într-o țară al cărei stat nu-și vede aparent decât propriii angajați. Despre cei din sectorul privat nu vorbește nimeni. Nu-i pasă nimănui.

Da, trebuie să avem salarii decente în educație. Trebuie atrași profesorii tineri, ambițioși și pasionați. Trebuie recompensați profesorii dedicați si cu experiență.

Dar nu așa. Nu oricum.

Ci pe merit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Temă pe Lună(satelitul!):

    -Sputnikovie(n-oi folosi tastatura slavă), Apollo, indiscreții despre ne-văzuta-i față( recent program), comparativ cu precedentele două denumiri ?

    Gânduri?

    Cu bine!
    rice pu (purais- în legătură cu poreclele unei demult apuse copilării!)
    • Like 0
  • Ion check icon
    Statul nu va diferenția niciodată angajații in funcție de competență și performanțe; soluția ar fi că statul doar să finanțeze cu vouchere iar învățământul să fie privatizat. In felul ăsta va exista competiție și între școli și între profesori! Învățământul superior ar trebui privatizat în integralitate doar atunci va funcționa și va exista competiție. Desigur nu va împiedica nimic statul să finanțeze parțial, sau să acorde burse, acolo unde crede el că are nevoie mai mare de angajați. In zonele depopulate cu elevi puțini statul se poate implica deasemea indirect. Ar trebui legalizată și școala de acasă. Statul poate impune o minimă curiculă și anumite standarde de cost. Desigur învățământul militar poate rămâne de stat. Că învățământul, sănătatea și sistemul de pensii sa funcționeze ele nu trebuie conduse de oameni din sistem care sunt un fel de lideri de sindicat! In nici un caz învățământul nu trebuie condus de profesori!
    • Like 1
  • NIMENI NU SE GANDESTE LA INFRRASTRUCTURA IN VATAMANTULUI! Nu se poate face educatie de secol XXI cu infrastructura de pe vremea lui Haret. O conditie necesara ca elevul din cel mai indepartat sat sa beneficieze de acelasi nivel de educatie ca cel din Capitala, este inlocuirea scolilor satesti amarate cu un campus scolar care sa cuprinda 1000- 2000 de elevi dintr-o regiune si sa le ofere conditiile similare celor din scolile de top. Un regim de (semi)internat, cu programe de educatie moderne, cu sali de sport, laboratoare, ateliere si terenuri adecvate, cu sali de mese in care profesorii si elevii sa socializeze, dormitoare spatioase, intr-un cuvant o insula de cultura si civilizatie in locul unui simulacru de educatie pe sponci care ne-a dus unde ne gasim azi. Intelegeti ca nu se mai poate, culmea viselor celor responsabili cu educatia sa fie sa nu mai avem WC-uri in curte!
    Sa nu spuneti ca nu sunt bani. In primul rand nu se va mai cheltui pentru carpirea unor cladiri vechi si insalubre,, elevii interni vor contribui cu alocatia lor, care nu va mai merge la carciumi, apoi agentii economici vor fi incantati sa sponsorizeze instruirea elevilor ca viitori salariati. Fondurei europene si guvernamentale vor completa necesarul.
    Daca vrem egalitate reala de sanse pentru toti copiii tarii, aceasta este SINGURA SOLUTIE!
    • Like 1
  • De cvasifalimentul „școlii românești” îți poți da seama citind aceste „comentarii”: mai toate mustesc de ură și de scârbă față de „dascăli”, niște lifte care nu fac nimic (umflați cu bani nemunciți de gașca PSDistă!) - iar din „nefacerea” lor se vede ce iese: o adunătură de semidocți care, dacă ar putea, i-ar șterge de pe fața pământului pe toți bugetarii, începând cu dascălii. Întrebare: nu ați dori dumneavoastră să se privatizeze tot învățământul românesc, odată ce, axiomatic, tot ceea ce se face la „privați” este eficient, profesionist, meritocratic și vrednic de toată stima?
    • Like 2
    • @ Dan Craciun
      Ba exact asta dorim. Ca banii alocati din PIB pe cap de elev sa urmeze elevul acolo unde alege sa invete, intr-o piata liberalizata unde MEN sa fie un arbitru impartial cu o interventie minimala doar in organizarea examenelor nationale de admitere in gimnaziu, liceu si bacalaureat. Mai dorim desfiintarea inspectoratelor teritoriale iar scolile publice sa fie conduse de reprezentanti ai comunitatii locale si consilliilor de parinti prin directori si profesori angajati pe baza de contract la fel ca in privat.
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Mai acum vreo 2 ani gașca PSD istă parcă le-a umflat bine de tot salariile așa-zișilor Dascăli . Ați văzut vreun progres în învățământul românesc?Eu nu.Doar a crescut numărul de semianalfabeți funcționali scoși pe bandă rulantă in fiecare an . Să ai neobrăzarea să ceri măriri de salarii acum după ce luni de zile au stat bine mersi acasă nefăcând aproape nimic și primind salariile și sporurile întregi e o bătaie de joc la adresa noastră a celor care-i plătim.
    • Like 1
  • E corect punctul de vedere al autorului. Sunt profesori si profesori. Nu poti sa ii remunerezi pe toti la fel, trebuie sa existe criterii. Chiar si la aceeasi "vechime" in munca, diferentele exista, cunosc cazuri - oameni implicati versus oameni care asteapta sa gaseasca pretexte, scuze. Dar se pare ca tot sectorul bugetar este impanzit cu astfel de specimene gata sa traga chiulul - pentru simplul motiv ca in sectorul privat nu prea ai cum sa te desfasori in acest fel. Foarte bine, nu ar trebui sa existe posibilitatea de a te strecura cu pretexte nici la stat.
    • Like 1
  • O salarizare decenta, corecta, de acord.
    • Like 0
  • ove check icon
    Corect,o foarte mare parte din profesori sunt din martie intr-un concediu care pare sa nu se mai termine.Sa soliciti mariri de salariu intr-o asemenea criza cand tu tai frunze la caini de o jumatate de an, apai trebuie sa ai tupeu jegos ,nu gluma.Dar asta e Romanica noastra ,raiul bugetarilor.
    • Like 2
  • De acord cu punctul de vedere al autorului. Dar, daca tot vorbim despre educatie: "într-o țară al cărei (nu cărui) stat nu-și vede aparent decât propriii (nu proprii) angajați".
    • Like 3
    • @ Mihaela Pătru
      Multumesc. Corectez.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult