Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Protest al profesorilor și studenților de la Universitatea București: O să ni se spună că suntem tâmpiți, că nu înțelegem. Să vină dl Toader să ne explice. Și dna Dăncilă. Îi dăm voie să citească

Protest - Universitate - captura

(Foto captura video)

Universitatea din București se solidarizează cu inițiativele magistraților care cer abrogarea Ordonanței 7 și stoparea măsurilor ce pun sub semnul întrebării bunul mers al justiției în România, a declarat pentru Hotnews.ro rectorul Universității, Mircea Dumitru, prezent joi la un protest la Universitatea București. La acțiunea de protest au participat câteva sute de profesori și studenți de la mai multe facultăți ale Universității București.

Proteste au avut loc și la Facultatea de Litere și Arte din Sibiu, dar și la Iași și Cluj-Napoca. 

„Solidarittaea e importantă. Ce ne lipsește nouă în România este tocmai solidaritatea. O categorie e vânată, iar ceilalți stau , se uită și așteaptă. Trebuie cu toții să ne solidarizăm. Nu e o chestiune ce ține doar de justiție si de magistrați si de coruptie. Atunci când se adoptă ordonanțe fără consultare, sub forma unor decrete, ca pe vremea lui Ceaușescu, care nu mai pot fi contestate este inacceptabil. Faptul că Avocatul Poporului nu reacționează nu este o scuză”, a declarat unul dintre profesorii prezenți la protestul de la Universitatea București.

„Nu ne așteptăm să fim luați imediat în seamă. Cred că o să ni se spună că suntem tâmpiți, suntem proști, că nu înțelegem. Noi nu înțelegem, dorim să ni se explice. Să binevoiască dl Tudorel Toader să vină să ne explice pe îndelete.”

„Să vină dna prim-ministru Dăncilă aici să vorbească. Dânsa a spus că nu poate să vorbi liber, pentru că greșește, preferă să citească. Să o vedem și aici, îi dăm voie să citească”, a declarat pentru Honews.ro un alt profesor prezent la protest.

„Sunt profesor, am niște responsabilități pe care înțeleg să mi le asum, sunt și studenți aici, și profesori. Ni se spune că noi, care nu suntem specialiști, nu avem dreptul să ne pronunțăm. Nu toți cei care sunt acolo în parlament sunt juriști, nu toți se pricep la legi, atunci și eu care sunt matematician am dreptul să îmi spun părerea despre niște legi pe care le consider prost gândite”, a explicat alt participant la acțiunea de protest.

La acțiunea de protest din fața Universității București a luat parte și filosoful Gabriel Liiceanu. 

„Am vrea să rămânem liberi, așa cum prin moartea a peste o mie și ceva de oameni am devenit după 1989. În clipa în care justiția își pierde independența, atunci suntem la cheremul oricărei clase politice, al oricărui demagog, al oricărui arivist politic, al oricărui om care își pune mai presus puterea și interesele lui decât interesele țării. Deci nevoia de libertate ne împinge aici", a declarat Gabriel Liiceanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Ii dam voie sa citeasca" - LOL! XD
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult