Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Protest cu panseluțe în gropile din asfalt în comuna Cerașu, din Prahova. Primarul Duca: „La București am văzut drumuri mult mai jalnice. La un moment dat unii pescuiau în gropi din astea”. Ce spun locuitorii

flori in asfalt

(Foto: captura video)

Câteva zeci de locuitori din Cerașu -  o comună cu 5.000 de locuitori, în județul Prahova -  și-au arătat marți nemulțumirea față de starea drumurilor din localitate plantând flori, din loc în loc, în gropile din asfalt. Oamenii au pus în gropi panseluțe și pământ de flori, iar la final le-au udat.

Imaginile au devenit virale pe Facebook.

Primarul comunei Cerașu, Dumitru Duca (PSD), aflat la al cincilea mandat, se apără și spune că va asfalta drumul după ce bagă țevile pentru alimentarea cu apă a comunei. El dă vina pe lipsa fondurilor, înjumătățite față de anul trecut din cauza revoluției fiscale. În plus spune că la București a văzut șosele „mult mai jalnice” decât drumul cu „gropițe” care-i străbate comuna.

„Merg și eu des în București și acolo am văzut acolo drumuri mai jalnice decât drumul ăsta. Mult mai jalnice. Dar știți, când cineva vrea să caute nod în papură, caută nod în papură. Asta e toată treaba. Cu ajutorul lui Dumnezeu încerc să fac și alimentarea cu apă a comunei și pe urmă și drumul acesta. Eu nu circul pe Lună și nici cu elicopterul. Nu mi-ar face și mie mare plăcere să merg pe un drum neted, un drum frumos? Ba da, dar vedeți, Cerașu e o comună chiar săracă, de munte, nu prea avem venituri proprii”, ne-a declarat primarul Dumitru Duca.  „La un moment dat unii pescuiau în gropi din astea în București”, adaugă el.

De ce credeți că locuitorii din comună au făcut acest protest inedit?

Eu sunt primar de cinci mandate. Nu îmi mai trebuia mie acum... Am avut și un necaz acum, mi-a murit soția și am rămas singur. Am zis, dom'le, dacă mă ajută Dumnezeu, să mai fac câte ceva. Comuna Cerașu e o comună grea, într-o zonă de munte, când plouă mult sunt inundații și alunecări de teren, când nu plouă e secetă.

Lucrarea visului nostru este alimentarea cu apă. Am început proiectul de trei ani. În prima etapă am adus apa de la barajul de la Măneciu, pe urmă am început distribuția în localitate și acum o lună am semnat cu guvernul un contract de finanțare pentru etapa a treia, pentru finalizarea proiectului de alimentare cu apă, prin PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) . Mai întâi să asfaltez și pe urmă să sparg să bag apa sau întâi termin lucrarea asta și pe urmă asfaltez? Azi trebuia să vină constructorul să semnez contactul pentru etapa a treia. Dar a zis că vine mâine.

(Foto: Facebook / Dumitru Duca)

Eu am ieșit primar cu 95 la sută din voturi ultima oară, altă dată cu 90 la sută. De fiecare dată am câștigat din primul tur. Acum, cu drumul acela (pe care au fost plantate flori din loc în loc de localnici – n.n.)...e un grup coordonat de … că așa e la noi cu politica aceasta murdară...

Sunteți membru PSD?

Da. Practic nu sunt în nimic, dar trebuia să fiu undeva ca să nu fiu al nimănui.

Acum e un grup de oameni care, văzând că ușor, ușor se apropie campania electorală, bineînțeles că încep să își facă propagandă. Eu nu am făcut propagandă electorală nici la primul mandat și nici la al cincilea, am zis că, dacă pot, să fac ceva. Și vă rog să mă credeți, acum (miercuri seara – n.n.) sunt undeva pe teren, facem un drum unde a fost o alunecare de teren. Unde au pus ăștia (flori - n.n.), nu e un drum chiar așa ... Merg și eu des în București și acolo am văzut acolo drumuri mai jalnice decât drumul ăsta. Mult mai jalnice. Dar știți, când cineva vrea să caute nod în papură, caută nod în papură. Asta e toată treaba. Cu ajutorul lui Dumnezeu încerc să fac și alimentarea cu apă a comunei și pe urmă și drumul acesta. Eu nu circul pe Lună și nici cu elicopterul. Nu mi-ar face și mie mare plăcere să merg pe un drum neted, un drum frumos? Ba da, dar vedeți, Cerașu e o comună chiar săracă, de munte, nu prea avem venituri proprii.

Tot ce am luat au fost fonduri europene sau prin Banca Mondială. Cu fonduri europene am realizat o școală, unde sunt vitejiștii aceștia, dar nu ei au văzut că noi am reabilitat complet școala unde învață 350 de copii. Ei nu observă că față de 60 de becuri pentru iluminat stradal, câte erau când am preluat eu primul mandat la primărie, acum sunt 600 și ceva în comună. E iluminat stradal de vezi să citești ziarul. Și altele am făcut. Astea nu se văd, au văzut câteva gropițe. Nu stiu dacă ați prins o știre azi (miercuri) de dimineață. Unde credeți că era o groapă în care se puneau niște flori? La Bruxelles. Am învățat și noi de la alții câte ceva. Ați văzut că la un moment dat unii pescuiau în gropi din astea, pare-mi-se chiar în București. Dar ce să faci? Tare m-aș bucura acești oameni să zică: « Domn'le primar» , sau « Măi, primarule, haideți împreună să facem și noi treaba asta!».

Dar ei s-au adunat la un chef, pentru că a fost zi de sărbătoare, și au pus la cale treaba asta (plantatul florilor în gropi pe stradă – n.n.). Au vrut să îl cinstească pe Domnul Isus Cristos, au zis «hai să facem și noi un lucru frumos, să punem flori» . Și au pus flori. 

Gestul lor v-a cam supărat.

Dacă aș pune o mașină de criblură, nimeni nu ar lua o lopată să astupe o groapă. Le duci în fața porții, «uite, mă, aici trebuie să băgăm niște piatră concasată» . Îți rămâne piatra acolo, se chinuie, își hârjâie mașina, dar nu pune mâna. De ce? Ne-am învățat neapărat să vină primăria, să vină cineva să facă totul. Democrație. Asta am învățat: să criticăm, să înjurăm, să cerem, și pe cât posibil să nu facem nimic.

Cât de mare e lipsa de bani la nivelul primăriei, odată cu revoluția fiscală?

Peste tot la comunele sărace sunt probleme cu fondurile. Față de anul trecut fondurile sunt la jumătate. De ce nu avem venituri proprii? Dacă îmi cereți dvs mâine 50 de metri pătrați de teren plat în centrul comunei nu am de unde să vă dau, că la noi sunt niște coclauri, niște munți. Când plouă mult sunt probleme, când nu, iar sunt probleme. Dar ce să facem. Trebuia să fie un primar și aici. Și înjurat și de toate.

Dar faptul că sunteți în PSD nu v-a folosit ca să obțineți finanțări de la guvern?

Nu vorbiți de partid. Dacă te zbați, faci câte ceva. Formalismul cras, birocrația mare, asta e altceva. Dacă ceream realizarea proiectului de alimentare cu apă într-o singură etapă era imposibil, că era vorba de câteva sute de miliarde. Ăsta e motivul pentru care am făcut-o în trei etape. Niciodată nu am fi putut să primim toți banii deodată. În prima etapă am luat bani pentru magistrala de aducțiune de la barajul de la Măneciu, a doua oară am luat pentru arterele principale de distribuție în comună - 26 de kilometri – și acum, în ultima etapă, mai avem de făcut extinderea și branșarea. Și vom avea și apă în comună. Cu ajutorul lui Dumnezeu vom face și asfaltul. În plus avem anul acesta modernizarea – mansardarea - liceului tehnologic, mai am un proiect depus pentru drumuri, aștept poate mă cheamă să semnez contractul de finanțare pentru opt kilometri de drum. Ne zbatem să facem ceva și, dacă ați fi primar, să vedeți că din noapte în noapte ați sta să vă gândiți la proiecte, dar când vezi că te înjură lumea ați plânge cum plâng eu acum.

Replica unui localnic din Cerașu: „În 18 ani nu s-a turnat un metru de asfalt. Suntem sătui de minciuni și promisiuni deșarte”

După publicarea articolului, Elena Staicu, unul dintre locuitorii comunei Cerașu ( județul Prahova) ne-a trimis o „replică” la afirmațiile făcute de primarul Dumitru Duca. 

Elena Staicu, care a participat la acțiunea de plantat flori în gropile din asfalt, îl contrazice pe edil și spune că drumul din localitate nu a fost asfaltat de 18 ani. 

Staicu ne-a precizat că a candidat în trecut de două ori pentru fotoliul de primar, din partea PP-DD și apoi PND, „dar acum m-am retras din politică”.

„Nu este vorba de câteva gropițe din loc în loc. Pe doi kilometri de șosea sunt sute de cratere (gropile s-au unit între ele), efectiv nu mai pot fi ocolite. Se merge pe principiul ocolești o groapă și dai în trei. Toate acestea se întâmplă din cauza faptului că în ultimii 18 ani nu s-a turnat un metru de asfalt. De 6 august în fiecare an, dat fiind faptul că vin cei de la Consiliul județean în comună pentru a urca la cimitirul eroilor de la Tabla Buții, gropile sunt umplute cu pământ și pietriș”, spune Elena Staicu.

Nu i se pare potrivită comparația cu străzile din București făcută de primarul Duca.

„Văd că se face comparație cu Bucureștiul. Nu văd legătura pentru că în București cea mai mică străduță este cât comuna noastră. De ce nu face comparație cu comunele vecine Drajna, Starchiojd, Izvoare care în ultimul an au asfaltat toate străduțele. A găsit dl Duca scuza că nu toarnă asfalt pentru că trebuie băgate țevile de apă. Vă imaginați că tot de 18 ani băgăm țevile de apă, dar faptic nu avem nici apă nici asfalt”, continuă Staicu.

„Dl primar spune că proiectul cu apă a început în urmă cu 3 ani. Asta înseamnă clar că 15 ani înainte am fost mințiți pentru că dl Duca în anul 2000 a câștigat alegerile spunând că până în toamnă toată comuna va bea cafeaua cu apa de la robinet. E drept nu a spus care toamna, pentru că la fel s-a întâmplat în 2004-2008-2012 și 2016”.

„Dânsul a spus «eu nu merg cu elicopterul». Aici are dreptate. Merge cu o Dacia Duster, plătită, alimentată și reparată din bani publici. Și nu merge doar în interes de serviciu, această mașină este văzută la mănăstiri, la rezolvarea problemelor personale și la petreceri. Dovadă stă dosarul în curs de judecată, după ce domnul primar și mai mulți angajați ai primăriei au fost la o petrecere și spre dimineață când au plecat au răsturnat această mașină într-o râpă”, mai adaugă ea.

În legătură cu afirmațiile primarului Duca potrivit cărora s-ar face campanie înainte de vreme, Elena Staicu susține că organizatorul acțiunii de plantare de flori în gropi nu a fost și nu este membru al niciunei formațiuni politice.

„Din câteva zeci de persoane participante la acțiune doar eu și un consilier PNL suntem membri a doua partide diferite și noi am fost ultimii invitați. Restul sunt cetățeni de bine ai comunei, oameni care pot fi considerați stâlpul societății și cel mai important susținători și votanți de 18 ani ai domnului primar, dar sătui de minciuni și promisiuni deșarte”.

Ea spune că protestul inedit al locuitorilor a fost unul tacit, în limita legii, fără incidente, iar totul a durat mai puțin de o oră. „Speranța noastră a fost că dl primar să vină și să stea de vorbă cu noi. Asta nu s-a întâmplat”, spune ea.

„Referitor la «am fost ales cu 95% din voturi » . Nu mai dețin procesele verbale, dar se pot găsi. Procentul a fost undeva la 65% din 55% din numărul persoanelor cu drept de vot, deci iar ne mințim sau...nu mai ținem minte”, mai adaugă Elena Staicu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parcă și pe Ionuț Mișa l-a apucat plînsul cînd trebuia să explice chestii ce țineau de meseria lui... și pe Vosganian cînd l-au prins cu mîna în buzunarul altora... săracii parlamentarii ăștia, ce stress pe ei, ce lume rea...
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult