Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

PSD a găsit arma psihotronică a PCR

„Sunt tot copiii noștri, dar s-au luat după firmele la care ei lucrează. La firmele de mobiliere, de telefoane mobile. Le-au dat telefoane cu becuri aprinse și i-au trimis în stradă”, spune o doamnă în vârstă filmată de reporteri în fața Palatului Cotroceni la mitingul împotriva președintelui Iohannis. 

Poartă pe cap un simbol al cochetăriei feminine și al apropierii de privilegiu din perioada ceaușistă: căciula de blană de vulpe argintie. Îmi aduc aminte de momentul în care, în apartamentul nostru a ajuns, la ceas de seară, după operioadă de tratative secrete, un astfel de obiect vestimentar. Mai întâi am văzut o cutie de carton tare, apoi un vas de preț de culoare albăstruie, metalizată, așezat cu gura în jos. 

Mama a luat în mâini vasul încrustat cu romburi, l-a ridicat în aer ca pe o coroană neprețuită pe care a întors-o pe neașteptate pe dos, dezvăluind, precum un magician, adevărata taină: minunea polară. 

Îmi amintesc, din vremea aceea, cu o bogăție de detalii care merg până la lumină și textură, o mulțime de obiecte. Întreaga noastră existență era o goană după obiectele care ne lipseau, iar unii se mulțumeau câteodată și cu ambalajele care le aduceau aminte că o altă lume există. Se traficau pachete goale de țigări americane, se sorbea din ochi o sticlă goală de Pepsi. 

N-am să uit atenția concentrată cu care vreo 20 de perechi de ochi îi priveau, într-o cofetărie din Constanța, pe doi marinari străini care, în timp ce mâncau câte o prăjitură comunistă, și-au scos din rucsacuri câte o sticlă adevărată de Coca Cola. Imediat ce marinarii s-au ridicat să plece, un client a sprintat spre cele două recipente care mai îmbuteliau acum doar aer, aerul libertății. Deziluzie însă. Cofetăreasa i le-a luat pe amândouă din față cu o singură mișcare expertă din încheietură.

Fiecare lucru după care tânjeam se găsea într-o zonă a puterii, aflată sub controlul celor puțini. Faptul că puteai ajunge la un moment dat la el, peste rând, te plasa pe o anumită verigă în circuitul puterii: era fie semnul că dispuneai tu însuți de o anumită influență pentru a-l obține, fie erai influențat de către altcineva prin el să întreprinzi o acțiune sau alta. Obiectele, dintre cele mai comune, căpătaseră o forță uriașă asupra oamenilor, iar comuniștii construiseră un sistem perfect de control care mergea până în rețelele neuronale ale cetățenilor acestei țări. A fost unul dintre marile lor meșteșuguri și una din marile lor ticăloșii, însușite perfect de cei ce i-au urmat. 

Ne vine să râdem de ignoranța cuiva care poate crede că protestatarii din Piața Victoriei sunt trimiși în stradă de oculta mondială. Dar astfel de enormități sunt transmise către ei de oameni cu carte, cu funcție, cu vizibilitate. Oameni care pot transforma un telefon mobil într-o sperietoare la fel de mare precum mașina de scris automată găsită de mineri la PNȚ-eu.

Șerban Nicolae, liderul grupului PSD din Senat și șeful Comisiei Juridice, lăsa să se înțeleagă că lanternele telefoanelor mobile aprinse de parlamentarii Opoziției în plen consumă banii plătiți de popor pentru abonamentele lor. „Am văzut că ați imitat un gest făcut de cei din Piață, care, la rândul lor, îi imitau pe unii din Ucraina. Probabil că modelul este foarte plăcut și dorit și la noi. Aș fi vrut să mă asigur că toți cei care au făcut acest gest, și-au folosit și telefonul și abonamentul din fonduri proprii, nu pe banii Parlamentului. Mulțumesc”, a spus Șerban Nicolae. Alina Mungiu Pippidi, președinta Societății Academice Române, vorbea despre releele prin care protestatarii sunt chemați la manifestații. 

"Sunt sigură că oamenii care au ieșit în stradă sunt de bună credință, dar aș vrea să știu și eu cine i-a chemat. Noi organizăm demonstranții de la Roșia Montană încoace; să se ajungă la viteza la care aceste evenimente au strâns 10.000 de oameni de pe Facebook nu e ușor, ai avea nevoie de niște relee mai puternice pe Facebook care te ajută. Și releele acelea nu prea aparțin societății civile, să știți", a spus ea. 

Maria Manuela Catrina, secretar de stat la Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, l-a văzut pe Ucigă-l Toaca în imaginea panoramică a oamenilor "O imagine infiorătoare! Răul vine acolo unde găseşte loc. E vreme de smerenie şi rugăciune. Să nu lasăm să fie în van lecţiile din zilele astea! Astăzi e duminica vameşului şi a fariseului. Să ne fie primită rugăciunea! Doamne ocroteşte-ne ţara!", s-a rugat ea fierbinte pe rețeaua de socializare

Spre faptul că la protestele din fața Guvernului se întâmplă lucruri necurate trimit și o serie de surse online. Duminică, de pildă, am citit un articol cu titlul „Arma psihotronică folosită de serviciile secrete pe manifestanții din Piata Victoriei?!”, în care un „martor” vorbea despre prezența în perimetru a unei dube și a unui generator de mare putere. „Generatorul care este parcat lângă dubă este de fapt un Generator de 600 kW (kilo Watti). Duba este o arma psihotronică de mare putere care emite în domeniul Gigahertzilor (Ghz). Acest domeniu de emisie este specific minții umane si poate controla cam toate funcțiile corpului uman”, se arată acolo. Este un punct de vedere neasumat de către o persoană publică, dar care arată până unde poate merge discursul manipulator. 

La televiziunile de casă ale Puterii se pune obsedant întrebarea cine i-a dotat pe manifestanți cu lasere și sunt arătate cu degetul multinaționalele care își aduc angajații cu arcanul la proteste. E foarte greu, când universul tău s-a restrâns extrem de mult și când granițele realității îți sunt trasate în fiecare seară de televiziuni care predică frica și ura, să încerci să te reapropii și să înțelegi, în întregul ei, lumea așa cum este astăzi. 

Unii dintre cei care cred că protestatarii care s-au opus OUG 13 sunt manevrați de forțe oculte nu au smartphone, nu au Facebook și cu atât mai puțin lasere. Mai mult decât atât, au trăit într-o vreme în care, într-adevăr, o forță superioară putea dicta dacă meriți sau nu să ai telefon sau televizor în casă. Câțiva au ajuns astfel să creadă că protestatarii au primit de la cineva telefoanele cu becuri pe care să le bage în ochii Guvernului legitim. La baza unei astfel de concluzii stă un amestec de ticăloșie, pe de-o parte, și de ignoranță sau condiționare, de cealaltă, mai eficient decât arma psihotronică. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Cu multă răbdare trebuie să discutăm acest subiect, al informării corecte și al circulației informației: nu toți cei ce vin în piață folosesc telefonul la altceva decât vorbit și FB, nu toți oamenii în vârstă se lasă prostiți de antene și rtv. Cunosc persoane de vârsta a treia cu mult mai multă minte și putere de înțelegere și analiză decât stupidul „cine nu sare nu vrea ...”; cunosc însă și tineri care nu sunt capabili să caute o informație utilă pe internet, totul rezumându-se pentru ei la rețelele de socializare sau, dacă preferați, sociale!
    Așadar, vrem nu vrem, articolul, chiar aducând în prim plan întâmplări astăzi jenante (dar ieri normale), încearcă să tragă o linie clară de demarcație, o linie care să ne împartă după tehnologia folosită, vârsta și apartenența socială și politică dictată obligatoriu de acestea!
    Din fericire, este fals, articolul le „zice bine literar” dar nu informațional, iar noi, cei de pe margine, trebuie să înțelegem că nu există alb și negru decât foarte puțin și că în marea ei majoritate lumea este gri: poți fi psd-ist cu smart phone sau liberal cu Nokia de acum o sută de ani! Dacă greșesc, îmi cer scuze ...
    • Like 0
  • Suntem mult mai inapoati decat recunoastem. Daca in secolul xxi, cand cei mai multi au acces nelimitat la tehnologie si prin asta la informatie, rapid, din orice colt al lumii, aproape instantaneu, mai sunt indivizi care pot sa creada enormitatile vehiculate de catre niste manipulatori inraiti si prostituati puterii, pe zi ce trece, mai hulita si inrobitoare, inseamna ca nu ne-am desprins de evul mediu. Sustinatorii acestor aberatii si ai psd + aliati sunt, parte niste imbecili, parte direct interesati material.
    • Like 0
  • Cum le este mintea asa si soarta astora de cred tot ce le toarnă pe gât , Ghiță și Motanul Tv . Din păcate lipsa unei piese de la etajul superior nu poate fi înlocuită , oricât ai încerca . Tovarășii ăștia toată viața lor au fost niște lași și acum merg pe principiul : luam și noi 100 și ne facem ca nu vedem cum voi furați milioane !
    • Like 0
  • Prea lung! Da' finalul face toți banii!
    • Like 1
  • check icon
    Prostii. De la început (coca cola) pînă la sfîrșit (arma psihotronică). Plus fascism social cît cuprinde.
    • Like 0
  • ce-i tampenia cu " arma psihotronica" , ca am auzit-o zilele astea , un fel de laser de-al lui cristoiu sau bec cu abonament ca la serban niciolaie?
    • Like 0
  • check icon
    Bună analiza!

    Aș completa că, în democrația populară imaginată de actualii lideri ai PSD, protestatarii ar trebui să treacă obligatoriu pe la psihiatru, pentru că au ideații periculoase, sociopate, care atentează la liniștea și buna înțelegere din societatea capitalistă de cumetrie, multilateral nedezvoltată, creată și condusă de ei...
    • Like 1
  • Casargoz check icon
    Daca ati publica o poza cu celula personajului din imagine, intregul discurs despre gratiere s-ar modifica.:)
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult